SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Şimdilik Geri Adım Atıldı Ama.."

0
Güncellendi - 2021-10-14 21:07:38
A- A+ PAYLAŞ

"YEREL GAZETELERİMİZE DOKUNMAYIN".. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Biz yerel basına destek verilsin derken,Cumhur İttifakı ısrarla basının sesini kısmak için uğraşıyor.” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 15. maddesinde yer alan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca verilen resmi ilanların artık gazeteler yerine bakanlığın resmi sitesinde yer almasına ilişkin düzenleme CHP ve diğer muhalefet milletvekillerinin tepkileri ardından değiştirilerek resmi ilanların hem bakanlığın sitesinde hem de gazetelerde yayımlanması konusunda uzlaşma sağlandı.

"RESMİ İLANLARLA KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK İSTİYORLAR"

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,”Fırsat buldukça yerel basının üzerine çökmeye çalışıyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.

Uygulama Cumhur İttifakının istediği gibi geçirilmiş olsaydı yerel gazetelerde yüzde 10 ila 15 aralığında gelir kaybına neden olacağını belirten Ağbaba, “Bin bir zorlukla yaşam mücadelesi veren yerel gazeteleri resmi ilanlarla köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Yaygın basında yaptıkları tek sesliliği yerel basın için de uygulamak istiyorlar. Bir taraftan basın ilan kurumu eliyle yerel basının gelirlerini kontrol altına alıp diğer taraftan gelirleri de sürekli kısarak yerel gazeteleri kapanma tehlikesiyle baş başa bırakıyorlar.

Ağbaba; “Son yıllarda gazetelerin ve ilanların birleştirilmesi, pandemi nedeniyle ihale ilanlarının ciddi şekilde azalması, doğrudan alım yöntemi ile alımlara ağırlık verilmesi, kooperatif ve dernek ilanları ile özel eğitim kurumu ilanlarının yayın zorunluluğunun kaldırılması gibi nedenlerle resmi ilanlarda küçülme yaşayan gazetelerin diğer taraftan özellikle dolara bağlı başta kağıt olmak üzere giderlerindeki çok ciddi artış meydana gelmesi göz önündeyken, bizler Anadolu basınının desteklenmesini beklerken, AKP ve MHP durup durup basını susturmayı hedefleyen adımlar atıyor” dedi.

CHP ve diğer Muhalefet Milletvekillerinin bastırmasıyla son düzenlemeden şimdilik geri adım atıldığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Daha önce de geri çekilen bazı yasa maddelerini ilerleyen günlerde başka kanunların içerisine serpiştirip meclisten geçirmek isteyeceklerdir. Bu nedenle yerel basının sesini kısmaya yönelik atılacak her adımın karşısında olacağımızı belirtiyoruz. Bizler basınımızın ekonomik sıkıntılardan uzak bir şekilde özgürce yayın hayatına devam edebilmesi için elimizden gelen her katkıyı vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"YEREL GAZETELERİMİZE DOKUNMAYIN"

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin de, yerel gazetelerin yayın hayatlarını sürdürmesinde sıkıntı yaşayabilecekleri uygulamalardan uzak durulmasını isteyerek, “Yerel gazeteler; yerel medyamızın lokomotifidir. Yerel gazeteler ne kadar güçlü olursa, demokrasi yerelde o kadar güçlenir” dedi.

Keskin yaptığı yazılı açıklamada; “Yerel gazetelerimiz; şehirlerimizin gören gözü, işiten kulağı ve haksızlığa karşı yükselen gür sesidir. Şehrimizin ve esnafımızın sorunlarını ve taleplerini kamuoyuna ancak yerel medyamız aracılığı ile ulaştırabiliyoruz. Yerel gazeteler; yerel medyamızın lokomotifidir. Yerel gazeteler ne kadar güçlü olursa, demokrasi yerelde o kadar güçlenir. Son günlerde; yerel gazetelerin yaşaması için en büyük dayanağı olan resmi ilanlarının kesilmesi ve azaltılması hususu kamuoyuna yansımıştır. Bu girişim asla iyi niyetli bir gelişme değildir. Birincisi; halkın haber alma özgürlüğü olan yerel gazetelere büyük bir darbedir, ikincisi gazetelerde yayınlanmayan ilanların şeffaflığına, doğruluğuna, inandırıcılığa gölge düşürecektir. Yazılı basında yayınlanmayan her ilan, her duyuru şeffaf olmayacaktır, kamu yönetimine gölge düşürecektir. Demokrasiyle özdeşleşen yerel gazetelerin yaşaması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katkı ve destek vermesini bekliyoruz.” dedi.

Keskin, “Bütün esnaf ve sanatkar camiamızı; Malatya’mızda yayınlanmakta olan yerel gazetelerimize abone olmaya ve gücü olanları reklam vermeye davet ediyorum.” çağrısında bulundu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız