SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Son 24 Yılın En Yüksek Enflasyonu Gerçekleşti"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ‘’Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin Neo klasik ekonomiden epistemolojik kopuşla heteredoks yaklaşımı benimsenince ortaya sadece son 24 yılın en yüksek enflasyonu çıkmıyor, yüksek enflasyonda dünyada altıncı, Avrupa da ise birinci sıraya çıkıyorsunuz’’ dedi. Ağbaba ayrıca TÜİK verilerinde dahi son üç ayda asgari ücret 363 TL, en düşük emekli aylığı ise 231 TL eridiğini belirtti.

Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Ağbaba şunları söyledi:

"Nebati'nin epistemolojik kopuş olarak nitelendirdiği heteredoks ekonomi modelinin sonucu yüzde yıllık yüzde 83,45 enflasyon artışı oldu. Nebatinin kimsenin anlamadığı bu yepyeni ekonomi modeli ile Temmuz 1998 yılından sonra yani son 24 yılın en yüksek enflasyonuna sahip olduk. Yetmedi yüksek enflasyonda Avrupa’da birinci dünya da ise 6. Sıraya yerleştik. TÜİK verilerine göre yıllık gıda enflasyonundaki artışımız ise yüzde 93,05. Türkiye, dünyada en yüksek gıda enflasyonuna sahip 5. Ülke durumunda. Bu başarıyı da Nebatinin heteredoks ekonomi modeline borçluyuz.

Üretici fiyat endeksi yani üreticinin enflasyonu son bir yılda %151,50 oranında arttı. Üreticinin enflasyonu ile tüketicinin enflasyonu arasındaki fark 68,05 puana çıkarak tarihi rekorunu kırmış durumda.

Yeni asgari ücret 5137 TL’ye geriledi

TÜİK verileri her türlü makyaja ve manipülasyona rağmen emekçilerin ücretlerindeki kaybı gizleyemedi. Haziran ayından bugüne son üç aylık ortalama enflasyon artışı 7,054 puan oldu. Bu durumda Haziran ayında 5500 TL’ye yükselen asgari ücret 5137 TL’ye düştü.3500 TL’ye yükseltilen en düşük emekli aylığı 3269 TL’ye, Temmuz ayında 8 bin 462 TL’ye yükselen en düşük memur maaşı ise 7 bin 904 TL’ye geriledi.

Halkın enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasındaki fark her geçen ay artıyor

TÜİK yıllık enflasyon artışını yüzde 83,45 olarak açıkladı. Uzun yıllardır TÜİK enflasyonu ile paralel bir şekilde giden İTO enflasyonu ile TÜİK enflasyonu arasındaki bağ kopmuş durumda. İTO’nun yıllık 107,42’lik yıllık enflasyonu ile TÜİK yıllık enflasyonunda 24 puan daha fazla.   ENAG enflasyonu ise TÜİK yıllık enflasyonunda tam 102 puan daha fazla. TÜRK-İŞ ise yıllık mutfak enflasyonundaki artışı yüzde 130 olarak açıkladı. Nereden bakarsak bakalım TÜİK’İN güvenilmez verileri halkın gerçek enflasyonunun altında kalmaya devam edecek. TÜİK verileri çarpıttıkça emekçilerin maaşı da erimeye devam edecek."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Otel konaklama ücretleri çok zamlandı. Otel sahipleri çok zam yapıyorlar. Malatya merkezde otel konaklama ücretleri çok yüksek, Sn. Vekil bu konuda da bir açıklam yapsalar keşke!!!!!
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Pütürgeli (1 yıl önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Neo klasik ekonomi düşüncesinden, epistemolojik bir kopuşu temsil eden heteredoks yaklaşım, günümüzde giderek ön plana çıkan; davranışsal ekonomi ve nöroekonomiyle daha fazla önem kazanmaktadır.”
    0
    0
    Yanıtla
  • Helva fiyatları da çok yüksek. Çocuklar helvasız kaldı. Önce senin adamın o helvaları ucuzlatsın. Çala çocuğun gözü değil karnı helva görsün. Depoya alınan şekerleri piyasaya sürsün. Sonra otel de otel de. Oteli de kalanlar düşünsün. Otel karın doyurmuyor. Milletin ekmeğiyle oynayanlara biraz laf söyle.
    %100
    %0
    Yanıtla