SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Bahar Müjdesi Daha.. 'Sultan Nevruz' Açtı

Bir Bahar Müjdesi Daha.. 'Sultan Nevruz' Açtı
A- A+ PAYLAŞ

Baharın müjdecisi ‘Sultan Nevruz’, yöresel söylenişiyle ‘Navrız’ 2022’ye 14 Şubat Sevgililer Günü’nde ‘Merhaba’ dedi. 

Genellikle işlenmeyen, tarımsal faaliyetlerin yürütülmediği nispeten kıraç topraklarda yetişen, uzun geçen kış mevsimiyle birlikte havaların ısınmasının ardından toprağın altından zarif boynunu uzatan nevruz, yeni bir yaşamın, yaşama sevincinin ve baharın müjdecisi olarak kabul ediliyor. 

2022’nin ilk navrızını Çırmıhtı Atmalı Vadisinde arkadaşı Olcay Özşahin’le birlikte arayan Tuncay Havlucu buldu. 

Önceki yıllar Malatyahaber.com sitesine birkaç ‘navrız kültürü’ yazısı yazan Bülent Korkmaz “çocukluğumuzdan beri navrız arama ve bulma, bizim için bir tutku. Yaşımızı başımızı aldık ama yüreğimizdeki navrız sevgisi, onu bulma heyecanı hiç sönmedi. Arkadaş grubumuzda navrız sezonu yaklaşınca muhabbeti başlıyor; birkaç gündür, acaba ne zaman çıkacak, diye tahminler yürütüyorduk. Hatta il dışında yaşayan abilerimizden de senenin ilk navrızını bulmak için gelmek isteyenler vardı. Açıkçası bu sene sert geçen kış sebebiyle navrızın Şubat sonuna doğru çıkacağını tahmin ediyorduk. Gece sıcaklık sıfırın altında seyretse de gündüz ısınan havayı fırsat bilen navrız Pazartesi günü bahara selam çakmış. Navrızı ilk kimin bulacağı konusunda aramızda bir rekabet olsa da, favori Tuncay’dı çünkü geçmiş yıllarda da neredeyse ilk bulan hep o oluyordu ve yine ilk bulan o oldu. Arkadaşımız Bundesliga şampiyonluklarını tekeline alan Bayern Münih gibi; hiç sektirmiyor” dedi. 

İklim değişikliği nedeniyle, önceleri yerleşim yerlerine yakın kırsalda Mart ayında çıkan nevruz seksenli yıllarda Nisan ortasına kadar bulunabiliyordu. Nevruz, Beydağına yaklaşıldıkça daha geç tarihte çıkıyor. Malatya’nın ‘kıdemlilerinden’ Mehmet Hanifi Yapar’ın verdiği bilgiye göre, şehrin çocukları ve gençleri Kernek Ayyıldız, Venk ile Orduzu Gelinciktepe’de nevruz arıyordu. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Gündüzbeyli (2 yıl önce)
    Navrız zamanı köyde arkadaşlarla dağa çıkar başlardık mani çığırmaya "Karagöz ağgöz ışılda yavrum ışılda" güneşi arkana aldınmı mübarek yerde yıldız gibi parladı. Ne güzel günlerdi öğle
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gültekin Özşahin (2 yıl önce)
    Nevruz (Navrız) Çiçeği Bulutsuz gökyüzünde/yer kuruydu/O bir hazineydi/O gün kalpler atıyordu/Hep hayal ediliyordu baharın müjdecisi/güzel ve gösterişli/canlı ve parlak/iç ve dış sarkan yapraklar/Mor Karagöz, bilgeliği ve iltifatları sembolize ederken, Mavi bir Navrız inancı ve umudu sembolize eder/Sarı Navrız tutkuyu, Ağ göz Navrız ise saflığı simgeler/Her yıl olduğu gibi bu yılda Navrız'ı bulan Tuncay Havlucu 'Guinness Rekorlar Kitabınnın' sayfalarını güncelledi. Tebrikler. Hoş geldin Nevruz (Navrız)!
    %89
    %11
    Yanıtla