SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sultansuyu'ndaki Bu Tarihi Binayı da Yok Ettiler!

Sultansuyu'ndaki Bu Tarihi Binayı da Yok Ettiler!
A- A+ PAYLAŞ

Sultansuyu Tarım İşletmesi (Harası) bünyesindeki, 'kültürel hafıza' olarak nitelendirilen 80 yıllık özgün mimarili binaların, 'deprem ağır hasarlı' olduğu şeklindeki gerçek durumu yansıtmayan düzmece raporlara dayanılarak yıktırılması ve işletmenin, hafızadan silinerek çok değerli arazileri nedeniyle özelleştirmeye hazırlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında, haranın deprem yüzünden tek çizigi dahi bulunmayan, 11 yıl önce misafirhaneye dönüştürülen eski aygır tavlası binası da, iktidardaki AKP'li siyasilerin de seyirci kaldığı süreç sonunda yıktırıldı.

DÜZMECE RAPORLA YAPTILAR..

Yaklaşık 30 bin dönüm civarındaki verimli arazileri nedeniyle özelleştirmeye hazırlandığı, bu nedenle Malatya tarihi için de önem taşıyan ve 'hara' olan hafızasının silinmeye çalışıldığı değerlendirilen Sultansuyu Harası'nda, 80 yıllık binaların 24 Ocak 2020'de meydana gelen Sivrice merkezli Elazığ- Malatya depreminde ağır hasar gördüğü iddiasıyla, depremden 10 ay sonra özel bir firmaya hazırlatan ve daha sonra yöneticileri yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanan rapora dayanılarak yıkım süreci başlatılmıştı.

Dönemin Tarım İşletmeleri Genel Müdürü (TİGEM) olan Ayşe Ayşin Işıkgece'nin özel olarak takip ettiği yıkım projesi kapsamında, idari bina ve bazı binaların yıkılması, yerine yenilerinin yapılması gündeme getirilirken, eski binaların yıkılmasının, harayı hafızalardan silmeye yönelik olduğu değerlendirilmişti.

Sultansuyu Harası'nı özelleştirmeye hazırlama amaçlı projenin yapıcısı ve uygulayıcısı olan Ayşe Ayşin Işıkgece, daha sonra Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı yapılmış, hakkında gündeme gelen yolsuzluk iddialarının ardından, geçtiğimiz Nisan ayında bakan yardımcılığı görevinden alınmış, hakkında soruşturma başlatıldığı bilgileri gündeme gelmişti.

Malatya'nın iktidar partili siyasilerinin yanı sıra başta Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan olmak üzere yerel yöneticilerinin sessiz kaldığı 'özelleştirmeye hazırlık' amaçlı yıkım projesi, tüm detaylarıyla malatyahaber.com tarafından çeşitli haber, yazı ve yorumlarla kamuoyunun gündemine getirilmiş, ancak 'yıkım ekibi ve lobisi', Malatya'daki bazı basın organları ile bazılarını da Ankara'da ağırladığı 'sözde' basın mensuplarına aksi yönde propaganda malzemesi vererek, tepkilerin önüne geçmeye, Malatya kamuoyunu ‘uyutmaya’  çalışmıştı.

Malatya sevdalısı bir grubun tüm karşı çıkmalarına rağmen Malatya'daki tepkilerin cılız kalmasından da cesaret alan Elazığlı söz konusu genel müdür ile, bazıları Malatya'da görevli memur olan hemşerilerinin de desteğiyle, yine genel müdürün hemşehrisi olan bir müteahhit devreye sokularak, yıkım ve yeni bina ihalesi yapılmıştı. Haranın, depremden tek çizik almayan 'tarihi' idare binası bu aşamada,  yıkılmıştı.

Bu binanın yıkımına dayanak oluşturan,  ‘düzmece’ rapor 1947 yılında Aygır Tavlası olarak inşa edilen ve 2011'de yapılan onarımla güçlendirilip misafirhaneye dönüştürülen bina için de verilmişti.

HERKES SEYRETTİ, ONLAR YIKTI..

Sultansuyu Harası'nın bağlı olduğu TİGEM'in üst yönetimin yanı sıra Malatya'daki görevlilerinin de 'talimatla' özel ilgi gösterdiği yıkım işlemleri, konunun malatyahaber.com tarafından kamuoyuna yansıtılması, kültür hafızasına yönelik bir yok etme faaliyetinin sürdürüldüğü, engellenmesi gerektiği yolundaki çağrılara karşın, 80 yıllık bina, Sultansuyu yöneticilerinin pazarlık usulüyle yaptığı yıkım ihalesini alan şirket tarafından iş makineleriyle yıkıldı.

AKP'li siyasiler, Sultansuyu Harası'na ait yapıların düzmece deprem raporlarıyla yıkımına ilişkin sürecin başından itibaren takındıkları ilgisiz tavrı, en son yıkımı gündeme gelen misafirhane için de sürdürdüler. Konunun basında haber almasından sonra, ilgililerle görüşeceklerini söyleyen AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Hakan Kahtalı'nın bu söylemlerine karşın, yıkıcıları engelleyen olmadı ve geçtiğimiz Pazartesi günü bina iş makinesiyle yıkılarak yok edildi.

Bir diğer AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın ise; yolsuzluk, usulsüzlük ve skandallarla gündeme gelen Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü kız kardeşi Aysun Bay Karabulut ile eniştesi Ercan Karabulut'a 'halel gelmemesi', haklarında işlem yapılmaması yolundaki yoğun çabaları nedeniyle Sultansuyu Harası konusu ile ilgilenemediği değerlendiriliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, 1 yılı aşkın zamandır gündeme getirilen Sultansuyu Harası ile ilgili ‘yok etme’ çabalarını gündemine dahi almadı ve bu konuda tek kelime etmedi.

malatyahaber.com

FOTO: Siparişle hazırlatılan düzmece ‘ağır hasarlı’ deprem raporuyla tek çiziği dahi bulunmamasına rağmen yıktırılan misafirhane binasının 1 ay önceki ‘sapasağlam’ görüntüsü ve yıkım çalışmaları..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • murat (1 yıl önce)
    Ülkede elde avuçta 100 yıllık Cumhuriyetin üç beş varlığı kalmış. Kasalarda para sıfır. Enflasyon (yok pardon enflasyon yoktu HAYAT PAHALILIĞI) milleti canından bezdirmiş. mazot 30'a dayanmış. Mecburen satacaklar bu kalan son malları da. Bu arada Belediye utanmadan 100 yıllık işi 20 yılda yaptık diye afiş asıyor şehre. Neyi yaptınız. vaştan çıkmış yoksul ülkenin on yıyaptığı Sümerbank'ı mı, Şeker Fabrikalarını mı, Tekelleri mi, daha diğer varlıklarını mı? yaptıklarınız ortada. YÜZYILLIK CUMHURİYETİN NEYİ VAR NEYİ YOK SIFIRLADINIZ. NEYSE Kİ BİR SEÇİM HER DURUMDA GELECEK!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    80 yillik binadan devlet dairesi, misafirhane mi olur? Malatyada eski bir binayi yikmaya gorun, hemen tarihi eser oluveriyor. Binalarin tarihi oldugunu iddia edenler acaba Eskimalatyadaki tarihi eserleri ya da Aslantepeyi ziyaret etmisler midir?
    %29
    %71
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Malatya da bu yıkım mafyasının gücünün üstünde güç yok sanırım. Buldozer gibi yıkıp geçiyorlar ve kimse direnç gösteremiyor. Artık seçim zamanı da halkın buna dikkat etmesi gerekir.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • haşim (1 yıl önce)
    artık AK partiye %80 oy çıkar herhalde...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bekir (1 yıl önce)
    Akçadağın ablası nerdesin sesin çıkmıyo yazıklar olsun artık milleti kandıramayacaksınız yok artık öyle yağma sandıkta bunun hesabı sorulacak sultansuyuna atadığınız müdürler 1 yılda yıkıp tedlim ettiler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Akçadağlı (1 yıl önce)
    Sultansuyu Tigem müdürü Eski genel müdür Sait Kocabey genel müd yrd Ertuğrul Anbar samimi ve dürstlerse yeni misafirhane yi kaça ihale ettiler hangi mütahit firma aldı dürüstlerse bunu kamuoyuna açıklasınlar. Açıklayamazlar yeni Tigem genel müdürxen ve bakandan ricamız derhal bunları görevden el çektirsinler bunlar Yigemi zarara uğratıyorlar sayın Cumhurbaşkanımızın bunlarda hiç haberi yok
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Hamdi (1 yıl önce)
    Haberdeki şu tespit AKP'nin Malatya'da geldiği son durumu gösteriyor.... "Bir diğer AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın ise; yolsuzluk, usulsüzlük ve skandallarla gündeme gelen Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü kız kardeşi Aysun Bay Karabulut ile eniştesi Ercan Karabulut'a 'halel gelmemesi', haklarında işlem yapılmaması yolundaki yoğun çabaları nedeniyle Sultansuyu Harası konusu ile ilgilenemediği değerlendiriliyor."
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    İşletme müdürüne tigem genel müd ve genel müdür yardımcılsrına bakan yard Ayşin hanıma malatya milletvekilkerine yazıklar olsun
    %100
    %0
    Yanıtla