SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sürüyü 'Devletin Kurtları' Telef Etmiş!

Sürüyü 'Devletin Kurtları' Telef Etmiş!
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan'ın Sinanlı Mahallesi'nde, ağıla giren 3 kurdun 50'ye yakın koyunu telef etmesi, 10'un üzerinde koyunu da yaralanmasının ardından, üreticiyi ziyaret eden CHP İl Başkanı Enver Kiraz, geçmiş olsun dileklerini iletti. Bu arada,  kurtların yaban domuzlarına karşı Tarım Orman Müdürlüğü tarafından bölgeye salınan kurtlar olduğuna ilişkin iddialar üzerine, zararın karşılanması istendi.

Yazıhan ilçesine bağlı Sinanlı Mahallesi’nde koyun yetiştiriciliği yapan Fuat Karakuş’a ait ağıla giren kurt, 50 koyunu telef ederken, 10 koyunu da yaraladı.  

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, yöneticilerle birlikte mağdur olan üreticiyi ziyaret etti.

Hayvanların sahibi Fuat Karakuş, “Orman Genel Müdürlüğü’nün bırakmış olduğu kurtlar yüzünden 50 tane hayvanım telef oldu. İlçe tarım müdürlüğüne, il genel müdürlüğüne söylediğim halde bize bilgilendirmede bulunmadılar. Bize bilgi verilseydi tedbirimizi alırdık, gerekirse hayvanlarımızın yanında yatardık. 20 yıldır bu işle uğraşıyorum böyle bir durumla karşılaşmadım” dedi.

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise “Yazıhan’ın Sinanlı mahallesinde küçükbaş hayvan üreticisi olan vatandaşımız bir zarar ile karşılaştı. Bir kurt saldırısı sonucu 50 hayvanı telef oldu. Burası açık besi. Açık besinin tedbiri konusunda bilgilendirme yapılmamış. Üreticimiz bundan habersiz, kendi gelişigüzel alıştığı şekilde üreticiliğine devam ediyor.  Hayvanların üreticiliğini üstlenirken Ziraat Bankasından ve Tarım Kredi Kooperatifinden kredi kullanarak bu işleri yapıyor. Üreticimiz 50 hayvan karşılığından da Ziraat Bankasına borçlu. Borçlu olması daha büyük bir dert. Hayvanları banka kredisiyle almasının nedeni üretimini yaptıktan sonra satarak borçlarını ödeyip geçimini sağması. Elinden 50 hayvanı gidince banka borcunu ödeme şansı, evine ekmek götürme şansı azalmış durumda” diye konuştu.

Kiraz, şunları söyledi:

“Ortada olağanüstü bir durum var. Her gün kurt sürüye girmiyor. Bu bölgede daha önce buna benzer bir olayla karşılaşmıştık. Bugünde Sinanlı köyünde aynı acı tabloyla karşı karşıya kaldık. Başta tarım il ve ilçe olmak üzere kaymakamlık ve valiliğimizin sağlıklı bir değerlendirme yaparak bir an önce köylümüzün zararın tanzim edilmesi gerekiyor. Yetkili makamlar çok sayıda prosedürleri öne sürüyor ama mağdur olan bu üreticinin zararının karşılanması gerekiyor. Nasıl ki bu çiftçi üretim yaparak ülkesini destekliyorsa devlette bu zor zamanında onu desteklemesi gerekiyor. Bu bölgede Orman Müdürlüğü’nün kurtları bırakması sebebiyle bölgenin genelinde kurtlar yerleşim yerlerine kadar inmekte, dolayısıyla bu tür sıkıntılı olaylar yaşanıyor. Devlet vatandaşa önlem al diyor ama kendisi gerekli önlemi almıyor.”

Diğer yandan, kurt saldırısına tanık olanlar, kurtların bazılarının kulağının küpeli olduğunu, bu hayvanların bölgede yaban domuzu tehdidine karşı resmi makamlar tarafından bölgeye salınanlar olduğu yolundaki iddiaları dile getirdiler.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Murat (1 yıl önce)
    Şu kendini avcı sanan cahiller topluluğu yüzünden dağlarda hayvan kalmadı. Gece gündüz demeden, modern silahlarla, gece görüş kameraları ve özel dürbünlerle yok olup giden güzelim yaban hayatını, doğaya salınan keklik geyik ve dağ keçisi gibi hayvanlarla kurtarmaya çalışan devlete nasıl böyle bir saçma suçlamayı dayarsınız. Hayvanları koyacak ahırın parasını bile hibe eden Devlete nasıl bir iftiradır bu? Bırakın hayvanları köylerde bir zamanlar terör ve eşkıya korkusundan kimse kılını kıpırdatamazdı. İmamlar, öğretmenler katledilirlerdi. O günlerden bu günlere getiren Davletimiz Varolsun, Milletimiz Sağolsun, Kahrolsun terör işbirlikçilerine, Lanet olsun teröristlere destek verenlere...VeSSelam...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Demirkol (1 yıl önce)
    Elinizden gelse direkt ak parti öldürmüş diyeceksiniz öyleki kinlisiniz adamların bırakma sebebi yaban domuzu tarlalardaki mahsüle zarar veriyor bış beleş haber yapmayın
    %50
    %50
    Yanıtla
  • malatyaalı (1 yıl önce)
    devlet düşmanşlığı chp nin genine işlemiş.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Abdulkadir (1 yıl önce)
    Çiftçimize çok geçmiş olsun. Devletimiz her afetzedeye yardım ettiği gibi size de yardım eder, inanıyorum. Kurt devletin de olsa özel sektör de olsa çiftçinin görevi kurda kuşa karşı önlemini almaktır. Devleti her fırsatta suçlamak doğru değil. Hepimiz aynı geminin içindeyiz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Arkadaşlar buraya sırf yorum yazmak için değil de biraz doğruyu bildiğimiz kadar yazmak istedim. Enver Kiraz beyin dediği devletin domuzlar için bıraktığı kurtlar, bu kurtlar zamanla çoğaldı ve aç kaldıkça köylere inmeye başladı gerçekten canı acıyınca insan öğreniyor, o kurtlarla köyün kenarlarında bahçeleri olanlar zaman zaman karşılaşıyor. Bakınız ileride insanlara da zarar vermeye başlayacak şimdilik hayvanlarına saldırıyorlar. Bu sene ben kendi bahçemin yakınlarında inanın belki on tane kurt ulumasını duydum ve irkildim, artık bir çok insan silahsız gitmiyor bahçelere, bunlara Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir çare araması gerekiyor bence.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    devlet o kurtları domuzları yavruyken yesin de domuz populasyonu bitsinde çifçinin tarlalarına saldırmasın diye bıraktı .amaç çiftçinin iyiliğineyken kötülüğü olmuş.ama chp de bunu abartıyorsunuz.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Levent (1 yıl önce)
    Kurtların alnında mı yazıyormuş devletin malı olduğu. Hemen devleti kötüleme kampanyası. Bu CHP ne zaman devletine sahip çıkacak.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (1 yıl önce)
    Ey muhalefet devlet ne zaman KURT ÜRETME İSTASYONU kurduda doğaya kurt saldı..?? Nerede kurt bulduda getirip saldı.?? Ne milli parkların nede İl çevre orman müdürlüğü nün böyle bir görevi veya gayreti olmadı. Kürkçülüğün yasaklanması ve vahşi tabiatın korumaya alınması sayesinde yaban hayatı gelişmeye doğru evrildi . Nasrettin hocanın eve hırsız girdi misali kurtlar kabahatli ama neden sürü sahibi kangal çoban köpeği bulundurmamış. Ne yapsın çobanlar cadı avına çıkma misali elde tüfek kurt mu kovalasınlar tarihte böyle bir çözüm olmadı en doğrusu tedbir almaktır. Ayrıca domuza karşı en doğru çözümde yine doğal seleksiyon dahilinde kaybolan avcı yaban hayvanlarının ( hazar kaplanı, anadolu parsı, vaşak, kurt) tekrar doğaya kazandırılması ve domuz sürek avının yıl boyu serbest olmasıdır. Köylümüze geçmiş olsun ateş düştüğü yeri yakar. Yetkililer elbette gereken gayreti gösterecektir.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Allah kör partililerden cahillerden bu milleti korusun. 3 tanesi yorum yazmış chp'ye sallamış. Okuduklarından anlamadıkları ortada. Haberde gördüğüm sürü sahiplerinin devletin getirip kulaklarını çipleyip domuzlara karşı ortama bıraktığı kurtlardan bahsediliyor.Süü sahibi söylüyor zaten.Bana göre çok ilginç bilgi veriyor. Ama kör yorumcu, cahil 3 adam bunu chp'nin devlete saldırmasına bahane olarak görüyor. Be hey körler, cahiller chp bu devleti kuran parti.Ama bunu hatırlamak işinize gelmez.Birde devleti bütün varlığıyla tarumar edenler var siz onların arkasında gitmeye ve böyle saçmalamaya devam edin.Ekmeğiniz bu çünkü. Biri de aptal diye yazmış, aslında okuduğunu anlayamadığı için kendisinin ne olduğunu belirtmix
    %50
    %50
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Ali bey ne kadar söyleseniz de bu insanlar anlamazlar. Gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar. Devletin içine o kadar çok kurt sürüsü saldılar ki, hazine o kurtlara gidiyor, ancak doymuyorlar. Vatandaşta acından ölüyor.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • düşünce özgürlüğünü savunun sonrada düşüncesini beğenmeyince cahil yobaz de siz kim oluyorsunuzda milleti aşağılıyorsunuz ak parti bu aşağılama tavırları ayyukka çıkınca onca hatasına rağmen oylarını artırmaya başladı. aynen bu yolda devam ha bu arada o kurtlara dikkat et kışlada gıtlamasın sizi :)))
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Millete cahil diyen arkadaşım,sen anladığım kadarıyla CHP li bir seçmensin.Her muhtara bir özel kalem müdürü verelim işsizlik ortadan kalkar diyen,MİT şeffaf olmalı diyen,Sakarya meydan muharebesinin Sakarya şehrinde olduğunu sanan,Urfanın en büyük fındık üreticisi şehir olduğunu söyleyen,Mersinin güneydoğu bölgesinde olduğunu sanan bir genel başkana oy veriyorsun.Diyeceğim bu kadar.Anladığını sanıyorum.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • chp Mİ kurmuş ülkeyi be hey nankör cahil Allah akıl vermiş kullanasın diye ağız vermiş konuşasın diye ama senin ağzın ile beynin arasında bir iletişim problemi var galiba ne dediğini bilmiyorsun zira....
    %50
    %50
    Yanıtla
  • 44Gurbet (1 yıl önce)
    O kurtlar devletinse yaban domuzlar kimin
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Serhan (1 yıl önce)
    Bu CHP bin hayatı siyast olmuş kurt heryerde var ne malum devletin olduğu tam aptallık parmak izimi almışlar
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Tamer (1 yıl önce)
    Çiftçimize geçmiş olsun. Chp olarak bu kurt saldırısında devleti suşladınızya artık pes gelki oy alasınız
    %46
    %54
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)Tamer isimli kullanıcı yorumuna
    Haberi okumadığın belli. Devleti suçladığı falan yok. Çiftçi Ziraat bankası kredisi ile koyunları aldığı için devlete olan kredisini ödeyebilmesi için yardımcı olunmasını istiyor. Çünkü ortada olağanüstü bir durum var.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Size cevap vermek kelimelere zulüm etmek olur
    %100
    %0
    Yanıtla