SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türk Ocakları'ndan Yabancı Dilde Tabela Tepkisi

Türk Ocakları'ndan Yabancı Dilde Tabela Tepkisi
A- A+ PAYLAŞ

Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı Nadir Günata, yabancı dillerden sözcüklerle donatılmış tabelalara karşı Türkçe'nin hakim olması için önlemler alınmasını istediklerini, bunun için bir seferberlik başlatılacağını umduklarını söyledi.

Günata, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Son yıllarda bütün şehirlerde, ilçelerde ve hatta köylerde bile yabancı sözcüklerle donatılmış tabelalar görmekteyiz. Dilde başlayan bu yozlaşma ve yabancılaşma sadece dille sınırlı kalmayarak zamanla bütün değerlerin yok olmasına ve milli birliğin telafisi imkânsız zararlar görmesine sebep olmaktadır. Türkiye’de dilin kullanımı konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Unutulmaması gerekir ki, dil bir ülkenin kimlik kartıdır. Kimliği bozulan ülkeler sömürge olmaya mahkumdurlar.

Artık günümüzde yaşı belli bir sınıra gelmiş büyüklerimiz cadde ve sokaklarda gördükleri mağazaların isimlerini okuyamıyor ve anlayamıyorlar. Bir anlamda uğruna her türlü fedakarlığı yaparak canlarından aziz gördükleri vatanlarında kendilerini yabancı gibi hissetmektedirler. Yetkili ve ilgili kurumların bir an önce harekete geçerek insanlarımızın beklentilerine uygun tedbirler almaları zorunluluğu vardır.

Bu konuda en büyük sorumluluk yerel yöneticilerimize ve sivil toplum kuruluşlarına düşmektedir. Sivil toplum kuruluşlarımızın konunun ehemmiyeti ve önemini dikkate alarak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını harekete geçirerek gerekli tedbirleri almaları noktasında çaba göstermeleri gerekmektedir.

Bizler Türk Ocağı Malatya Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri olarak dilin bir ülkenin birliğinin ve bağımsızlığının en önemli simgesi olduğuna inanıyoruz. Cadde ve sokaklarımızdaki işletmelerin tabelalarında yer alan yabancı kelimelerin kullanımına izin veren belediyelerimizin bu konuda daha duyarlı davranarak sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmelerini, yabancı kelimelerden oluşan işletme adlarının ve ticaret ünvanlarının kullanımını caydırıcı, tabelalarda Türkçe kelimelerin kullanımını teşvik edici tedbirler almalarını beklemekteyiz.

Yönetim kurulu olarak aldığımız bu kararın Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimlerine iletilmesi için girişimlerimizi başlatıyoruz. Türk’ün has ocağı olan Türk Ocağı Malatya Şubesi olarak her geçen gün daha çok örselenen milli kültür ve değerlerimizin başında gelen dilimizle ilgili göstermiş olduğumuz bu hassasiyetimizin ilimizin her yanına yayılacağını, yabancı ve anlamsız kelimelerle işgal edilmiş sokaklarımıza dilimiz Türkçe’nin hakim olması için bir seferberlik başlayacağını umuyoruz."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Çok saçma Almanya'da Avrupa'da T.C vatandaşlarının işlettiği iş yerlerinin yüzde doksanında Türkçe isimli tabelalar mevcut.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Hüsnü (1 yıl önce)
    Başkanı destekliyorum.Resmi dil kullanılmalıdır.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Fuat Kutsal (1 yıl önce)
    Değerli yorumcular,Nadir Başkanın yaptığı açıklama doğru değil gibi yorumlar yapmışsınız.Oysa bir yerden başlamak gerekmez mi?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Hele başkana bak hele sen önce kendi adını düzelt o zaman.Nadir arapça Nadr kökünden türemiştir.İsmini türkçe yap sonra milletin vergisini ödediği işletmesine karış
    %47
    %53
    Yanıtla
  • burak (1 yıl önce)
    Nadir bey, sayın başkan; Sağlık bakanın sahip olduğu hastanelerin adı MEDİPOL, Turizm bakanın sahip olduğu otellerin ismi.Maxx Royal, Maliye bakanın sahip olduğu mağazaların adı bg store... Somalili vatandaşın işyerinin tabelasını ''Türkçe değil'' diye boyamışlar...Buyurun buradan yakın...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aslan (1 yıl önce)
    Başkan Günata, Tabeladan önce suriyeli göçmenler sığınmacılar hakkında seferberlik başlat da, Ülkelerine bir an önce dönsünler..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kernekli (1 yıl önce)
    Bırakın özel işletmelerin koyduğu tabelaları Malatya’daki bazı mahalle sokak cadde adları dahi absürt, saçma ve ayıp. Barguzu caddesi, hıroğlu mahallesi... bunların acilen yöreye uygun şekilde Türkçeleştirilmesi lazım.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • bizim sokağı adı 2. sokaktı cebir sokak yaptılar.telefonda kime söylesek C 1 anlıyor ve yazıyor usandık artık.sanayide adres değiştirmek çakır efendinin fikriydi.işyerlerinin yoğun olduğu yerlerin adını değiştirmek ne kadar külfet ve zarar verdi bize.çakırı hergün saygıyla yad ediyoruz özellikle eski köy garajının oradan geçerken.
    %100
    %0
    Yanıtla