SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türkiye'ye Gelişlerinin 40. Yılını Kutladılar

Türkiye'ye Gelişlerinin 40. Yılını Kutladılar
A- A+ PAYLAŞ

Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir Mahallesi'nde Kırgız Türklerinin Türkiye gelişlerinin 40'ıncı yılı düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan göç ederek 1982 yılında Van'ın Erciş ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Ulupamir Mahallesi'ne yerleştirilen Kırgızlar, Türkiye’ye gelişlerinin 40'ıncı yıldönümü dolayısıyla kültür şenliği organize etti. Mezarlık ziyaretinin ardından aşık oyunuyla başlayan etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Burada konuşan Kırgızistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Lira Sıdıkova, bu faaliyeti organize edenlere teşekkür ederek, “Kırgız atasözünün dediği gibi 'Ucu bir olan ayrılır, temeli bir olan birleşir.' Kardeşliğimiz daim ve kaim olsun. Hepinize teşekkür eder saygılar sunarım” diye konuştu.

Renkli görüntülerin yaşandığı etkinliğe katılan Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nuri Mehmetbeyoğlu ise “Ulupamirli kardeşlerimizle 40 yıllık dostluğumuzun nişanesi olarak Anadolu coğrafyamızın kardeşliğini kutlamaya geldik. Ulupamirli kardeşlerimiz savaşlar ve hastalıklar nedeniyle tarihleri boyunca birçok kez göçe maruz kalmışlardır. Bu göçlerin en önemlisi Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan Türkiye'ye gelişleridir. Ülkemizde 1982 yılında önce Malatya’ya akabinde Van’ın Erciş ilçemize gelen kardeşlerimiz, Ulupamir Mahallesi'nde 40 yıldır dostluk sofralarını kurarak kadim Türk geleneklerini sürdürüyor. Hacı Rahman Kul da kendi halkı için yurt dışında ve yurt içinde çok mücadeleler etmiş, halkı için mücadelesinden asla vazgeçmemiştir. Bütün Ulupamirli kardeşlerimiz burayı vatan bilip özlemlerini burada gidererek yaşamaya devam etmektedirler. Bugün birçok devlet kurumunda Ulupamirli kardeşlerimizi görüyoruz. Kimi üniversite öğrencisi kimi de subay, öğretmen ve hemşire olarak çalışıyor. Ülkemize gelişlerinin 40'ıncı yılında hem Kırgızistan’da hem ilçemizdeki etkinliklere gelen insanları tekrar saygıyla selamlıyorum” dedi.

Kırgız Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Abdulmetin Keskin de Kırgız Türklerinin Türkiye'ye gelişlerinin 40'ıncı yılına özgü bir organizasyon yaptıklarını belirterek, “Meydana gelen trafik kazalarında hayatını kaybedenler için yas ilan edildi. Biz bu vesileyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Programımız kısıtlı bir şekilde yapıldı. Bu vesileyle 40. yıl programı çerçevesinde liderimiz Rahman Kul başta olmak üzere şehitlerimizin mezarlarını ziyaret ettik, dualar ettik. Türkiye Cumhuriyetine teşekkür ettik. 40 yıldır Türkiye’de yaşıyoruz. Her zaman bizimle ve bizim yanımızda oldular” şeklinde konuştu.

Etkinlik, plaket takdimiyle son buldu.

Kırgız Türkleri, 1982 yılında önce Malatya'ya getirilerek Yeşiltepe'deki eski Afet Evleri'ne yerleştirilmişler, daha sonra Van'da kendileri için kurulan yerleşim merkezine nakledilmişlerdi. Gelen bazı aileler, Van'a gitmemiş, Malatya'ya yerleşmişlerdi.

Van, iha- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • sinan (1 yıl önce)
    Alın size modern batının adalet ve ahlak anlayışı. Bu anne baba çocuğunun elinden alınmasına mı üzülsün yoksa bu (çok istememe rağmen galiz bir ifade yazamadım editör yayınlamaz diye) yanlış!!!!???? kararla yanlış bir yere verilmesine mi üzülsün. Burada yapılcak tek şey; devlet kademesi ve siyasilerin bu ailenin sesini duyması için Türkiye genelinde stk'lar ve diğer organizasyonlar ve halkın geniş katılımı ile bir yürüyüş düzenlenmelidir. bu sayede siyasilerin eli kuvvetlensin, tabandan gelen tepkileri dindiremiyoruz, diyebilmeliri için böyle bir geniş tabanlı halk desteğine ihtiyaç var. Bu yanlış?? kararın geri alınması için bu önemli ve bir caydırıcı yöntem bence. Gelişmiş batı, batı normları, yüksek hayat standardı, modern batı hepsi kokuşmaya başladı. Çöküş başladı, devletleri ayakta tutan adalettir, adalet yoksa adavet( kin, nefret) var. Para, servet, kat, yat, ve refah her şey demek değil bunu bir kez daha gördük. Bizi ve toplumları değr sistemleri ayakta tutar. Yaşlılarını huzur evlerinde ölüme terk eden bir zihniyet, bunlardan başka ne beklenir ki?
    %0
    %100
    Yanıtla