SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Usulsüz Atama ve 'İhaleden Kaçırma' Sayıştay Raporunda

Usulsüz Atama ve 'İhaleden Kaçırma' Sayıştay Raporunda
A- A+ PAYLAŞ

Sayıştay tarafından İnönü Üniversitesi ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin 2021 yılındaki bazı iş ve işlemlerine yönelik olarak yapılan denetime ilişkin raporlar açıklandı. Denetimde, her iki üniversitede de, doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan alımlarda Kamu İhale Kurulu'nun uygun görüşü alınmadan yüzde 10'luk sınırın aşılmasının yanı sıra, sınavsız ve usulsüz atama yapılmasının da bulunduğu birçok usulsüz işlem saptandı.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ..
Sayıştay tarafından İnönü Üniversitesi'nde yapılan denetimde elde edilen usülsüzlükler konu başlıklarıyla şöyle sıralandı:

-Yapım işlerinde yeni fiyatların mevzuata uygun oluşturulmaması,
-Doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan alımlarda Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan yüzde 10'luk sınırın aşılması,
-Taşıt kiralama ihalesinde yaklaşık maliyetin hatalı hesaplanması ve ihale dökümanında mevzuata aykırı hükümlere yer verilmesi,
-Bilimsel Araştırma Projelerinde, belli bir süreyi gerektiren doğrudan temin alımları için sözleşme imzalanmaması,
-İnönü Üniversitesi ile İnönü Üniversitesi Vakfı arasındaki kiralama işleminin kanuna aykırı olması,
-Üniversite taşınmazlarının kiraya verilmesinde pazarlık usülünün kullanılması,
-Üniversiteye ait taşınmazların üniversite bünyesindeki sosyal tesis işletmesine bedelsiz olarak kullandırılması,
-Şube Müdürlüğü kadrolarına, şube müdüründen daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan sınavsız atama yapılması,
-Üniversitede bir çok kadroya tedviren görevlendirilme yapılması,
-Taşınır kayıt işlemlerinin yönetmeliğe uygun yürütülmemesi,
-Taşınırların harcama birimleri arası devrinde muhasebe birimleri arası işlemler hesabının kullanılması,
-Üniversiteye tahsisli hazine taşınmazlarının yetkisi bulunmadığı halde erkek kuaför salonu, kafeterya, spor salonu, banka şubesi olarak kullanılmak üzere ticari amaçla kiraya verilmesi,
-Faaliyeti olmayan döner sermaye işletmelerinin bulunması,
-Özel muayene sağlık hizmetlerinin mesai saatleri içerisinde sunulması,
-Fiilen Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünde çalışmayan ve döner sermaye gelirine katkısı olmayan personele performans ek ödemesi yapılması (Rektörlükçe Turgut Özal Tıp Merkezi'nde görevlendirilen genel sekreter yardımcısı vekilleri ve hukuk müşaviri vekili),
-Kiraya verilen taşınmaz içerisindeki taşınırların vakıf aracılığıyla kiralayana bırakılması,
-Yevmiye defterinde boş yevmiye numaralarının yer alması (61 adet yevmiye numarası boş bırakılmış),
-İlaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle hastanenin gelir kaybına uğraması.

İnönü Üniversitesi'nde şube müdürlüğü kadrolarına, şube müdüründen daha üst görev niteliğindeki kadrolardan sınavsız atama yapılmasına ilişkin Sayıştay tespiti, memurlar.net sitesinde 'hülle' olarak değerlendirilirken, bu durumun diğer birçok üniversitede de görüldüğü belirtildi. İnönü Üniversitesi'nde ise 2007 yılından beri görevde yükselme sınavı yapılmadığı, bu nedenle 'keyfi' atamaların, kayırmaların önemli boyutta olduğu, birçok göreve üniversitenin diğer birimlerindeki üst yöneticilerinin yakınlarının yerleştirilerek liyakatin gözardı edildiği değerlendiriliyor.

MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ..
Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin 2021 yılına ilişkin Sayıştay denetiminde belirlenen usulsüzlük ve eksikler şöyle sıralandı:

-Fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği kadrolarından şube müdürlüğü kadrosuna sınavsız atama yapılması,
-İhale kapsamındaki alımların kısımlara bölünmesi, kanunda belirtilen limitlerin aşılması ve Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan kanunda belirtilen limitlerin üzerinde alım yapılması,
-İşçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması,
-Üniversitenin muafiyeti bulunmasına rağmen elektrik güvence bedeli ödemesi,
-Üniversite bilimsel araştırma projelerinin döner sermayeden düşük miktarda pay alması,
-Memurlara ve işçilere yiyecek yardımında hatalı işlem yapılması,
-Üniversitenin mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazlarının cins tahsislerinin yapılmaması.

Üniversitede 2018 Eylül- 2022 Eylül arasında 4 yıl süreyle görev yapan, zamanının çoğunu ikinci ikametinin bulunduğu Ankara'da geçiren, üniversitedeki usulsüz iş ve işlemleri skandal boyutuna varan, bu ve birçok nedenlerle tepki toplayan, yeniden 2. dönem için aday olmasına rağmen rektörlüğe tekrar atanmayan eski rektör Aysun Bay Karabulut'un, personel ile 'denetim' pozisyonundaki kurum ve kuruluş yöneticileri üzerinde baskı oluşturmak amacıyla, Ankara'daki üst düzey siyasiler, bakanlar, bürokratlarla çektirdiği her fotoğrafın altına 'projelerini görüştüğü" şeklindeki iddiasının yazılmasına rağmen denetim raporundaki bir madde, proje konusuna nasıl yaklaştığını ortaya koydu.

Üniversitenin, döner sermayesinin hastane dışında aktarılan toplam payın son 3 yıl içerisinde 42 bin 712 TL olduğu belirtilerek, "Diğer pek çok üniversite ile kıyaslandığında bu kadar düşük bir bütçe ile bilime ve topluma katkı sağlayacak bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesinin zor olacağı açıktır" değerlendirmesi, Sayıştay raporunda yer aldı.

Yine görevi döneminde, gayrimenkul ve menkul varlık olarak hızla zenginleştiği iddialarına muhatap olan, buna ilişkin tapu kayıtları ile araç listesi basında da yer alan eski rektörle ilgili bu iddialara karşın,  bu ihaleleri açık ve rekabet ortamı yaratacak bir şekilde yapmamak için, bu ihale koşulunu gerektiren maddi sınırlar altında kalacak rakamlara bölünmesi, davetiye ve pazarlık usülü ile işlerin istenilen kişi ve firmalara verilmesiyle ilgili tespitleri içeren denetim bulgusu dikkat çekti.

Ayrıca, bu üniversiteyle ilgili, birçoğu Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) soruşturmalarına da konu olan iş ve işlemin Sayıştay'ın denetim raporunda yer almaması dikkat çeken bir başka konu oldu.

malatyahaber.com

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ VE MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ 2021 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORLARI İÇİN TIKLAYINIZ

https://www.sayistay.gov.tr/reports/download/4037-inonu-universitesi

https://www.sayistay.gov.tr/reports/download/4056-malatya-turgut-ozal-universitesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Taner (1 yıl önce)
    Eski yönetici ve yardım edenler ve o görevlere haksız gelenlerin mallarına el konacak mı. Eğer bunlar olmayacaksa hiç uğraşmayın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bynedim (1 yıl önce)
    Tuz kokmuş aga
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ruba (1 yıl önce)
    Dört yıl rektörlük yap usulsuzluklerle elde ettigi paralarla gayrimenkuller,arabalar al üniversiteyi keyfine gore yönet.YÖK de ses seda yok.Bir gün adelet tecelli edecektir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adalet (1 yıl önce)
    Haksiz atamalar derken, akademik açıdan tıp fakültesini irdelemek gerekir. Sayın Editör sizler bu konuyu araştırabilir misiniz? Tıp temel bilimler alanında neredeyse tıp fakültesi mezunu hoca yok. O sayıştay raporunda yer almıyor ancak docentligini tıp alanında almayan hocalar usulsüz bir sekilde kadro almışlar. Bunlar incelenmelidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Her binanın altını cafe yaptınız bazılarını bedavaya bazılarını çok yüksek kiralar la verdiniz ,bu paraları vakıf adı altında alıp ne yaptınız ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    Şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız atamalar yıllardır yapılmakta. Malesef iktidarda bu işin böyle olduğunu gördüğü halde bırakın engel olmayı, birde destek sağlıyor. Çünkü Akp'nin istediği adamlar olması için bu gerekli. Ama siz muhalifsenız sizin liyakatınıza ve hizmetinize bakmıyorlar. Sizin biat etmeniz önemli. Dürüst devlet memuru olmanız yetmiyor, daha fazlasını vermeniz gerekiyor. Buna razı olanlar yalvararak, yalakalık yaparak yada kuyruk sallayarak bir yerlerle geliyorlar. Sonuç ne peki. Kalitesiz bir yükseköğretim. Kalitesiz bir kamu yönetimi. Kağıt üstünde kalite almakla kalite olunmuyor. Dilerim bu düzen ve bu sistem elbet değişir. Dilerim ölmeden haksızlıkların, adaletsizliklerin, yolsuzlukların, hırsızlıkların, hak yemelerin, acımasızlıkların olmadığı bir Türkiye görürüz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gazi (1 yıl önce)
    Hastane rumuzlu arkadaşa hak veriyorum ben kanser hastasıyım kemoterapi alıyorum her kontrolde ücret ödüyorum muayeneyide mesai saatlerinde oluyorum bunu birebir yaşadığım için yardımcı olayım dedim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ömer Muhtar (1 yıl önce)
    Kabak gibi her şey ortada. Gereği yapılır mı acaba?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ömer Muhtar (1 yıl önce)
    Ayan beyan her şey ortada. Gereken yapılır mı acaba?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hastane (1 yıl önce)
    Sayın Editör, Sayıştay tarafından yapilan denetimde "-Özel muayene sağlık hizmetlerinin mesai saatleri içerisinde sunulması" maddesi vatandaş için çok önemli. Hastanede bazı bölüm hocaları sabahtan akşama özel muayene yapıyor. Saat 16 dan sonra yapması gerekirken. Maaş karşılığı tek bir iş yapmıyorlar. Beş yıldır bu durumu başhekimlikte dekanlıkta rektörlükte biliyor. Lütfen bu konuyu gündemde tutun. Haksız kazandıkları para bir tarafa başka hastalara bakmayıp mağdur ediliyor. Özellikle O harfi ile başlayan bölümde bir hoca sabahtan akşama özel hasta bakıyor. Buna idareciler ses çıkarmıyor. Engellemeleri gerekiyor ve geçmişe dönük zimmet çıkarmaları gerekiyor.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Sadece O harfi ile başlayan bölüm mü.? ''G'' ile başlayan bölümde bir hocamız da aynı şekilde özel muayene olmadan hastanın yüzüne bakmıyor...iş çığırından çıkmış ticarethaneye dönmüş...Hastaya müşteri gözü ile bakılmakta artık...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Denilenler doğru ise yapılacak belli. Hangi hoca kaç özel muayene yapmış. Bu kadar sayı. 16 ile 17 arasına sığdirilabikirmi bakılır. Para yatırma saatlerine ve para yatıran hastaların para yatirdiklari gün tahlil saatlerine bakılır. Yeterli vatandaş lehine niyet olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fatih Bey (1 yıl önce)
    Devletin bir kolu hukuksuzluğu, haksız kazancı, liyakatsızlığı belgeleriyle birlikte açıklamış, İkinci adım olarak devletin başka bir kolu yapılan kanunsuzluğun hesabını ilgililerden sormak için adımlar atması gerekir. Ancak ne hikmettir ki o ikinci kolu öyle bir zincire vurmuşlar ki, yapanın yanına kar kalıyor. Dönüp baktığımız zaman en çok dinden imandan bahsedenlerin en büyük günahların tam merkezinde oldukları görünüyor. Allah yokmuş, ahiret yokmuş, mahşer günü, hesap vakti yokmuş gibi yaşayan devlet malını, yetim hakkını fütursuzca yiyen gaflet uykusundaki çakma müslümanlar dolmuş her yanımız....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ZAFER DEMİR (1 yıl önce)
    Malatyahaber ben sana demiştim. Ahmet Kızılay, Aysun Bay Karabulut'u aratmaz dedim. İnönü Üniversitesi Rektörü sadece basına sızdırmaz. Sayıştay daha fazlasını nasıl bulamamış hayret ettim. Dikkat edin İnönü Üniversitesinde gerçekleşen maddeler MTÜ'de gerçekleşenlerden daha fazla. Artık sıra Ahmet Kızılayda. Görevini bırakmalısın ve yaptığın yanlışları düzeltip ve ayrılmalısın. Daha fazla rezil olmayınız.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • demokrat (1 yıl önce)
    sonuç bir hiç? sayıştay bile hiçbir şey yapmıyor
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hesap vermeden ayrılmak olmaz...Allah'ın hesabına bırakmamak lazım...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Tüm Mal varlıklarına el konulsun , hatta Yedi sülalesinin de mal varlığına el konulmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kayısı adam (1 yıl önce)
    Sözde müslümanız :) bunlara bırakın cezayı ödül verirler ödül
    %100
    %0
    Yanıtla