SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valilik'ten 'Hurdacılara Sıkı Denetim' Genelgesi

Valilik'ten 'Hurdacılara Sıkı Denetim' Genelgesi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 6 Şubat depremlerinin ardından önüne gelenin hurdacılık yapması, olağanüstü boyutlarda artan hırsızlık ve soygunların ardından Malatya Valiliği gecikmiş de olsa kararlar alarak bu konudaki genelgeyi tüm kurumlara gönderdi. Genelgeyle, ağır hazarlı binalara girmek ve yaklaşmak, izin belgesi bulunanlar dışında yasaklandı. Genelgenin, sözde ve dosyalarda kalmaması için denetimlerin önemli ve bundan sonraki aşamada sonuç alınıp alınmamasının buna bağlı olduğu belirtiliyor.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, hurdacılara yönelik olarak tüm kurum ve kuruluşlara bir genelge göndererek, Malatya’da başı boş bir şekilde yürütülen hurdacılara yönelik önlem ve tedbirlerin alınması talimatını verdi.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı tarafından yayımlanan genelge şöyle:

"Malatya ili genelinde kamu düzeni ve güvenliğinin temini, asayiş ve huzur ortamının korunması, tasarrufa müteallik emniyetin sağlanması ve hırsızlık suçu başta olmak üzere suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci ve 66’ncı maddeleri kapsamında aşağıdaki tedbir ve kararların alınması uygun görülmüştür.

1-Hurda ve atık malzeme toplama faaliyetinde bulunacak şahıslar İlçe Belediye Zabıta Müdürlüklerine başvurarak gerekli izni alacaklar, Zabıta Müdürlükleri tarafından izin verilen şahısların bilgileri kayıt altına alınarak İlçe Emniyet Müdürlükleri ve İlçe Jandarma Komutanlıkları ile paylaşılacaktır.

2-Hurda ve atık malzeme toplama izni alan şahıslar faaliyetlerini izin aldıkları ilçe sınırları dahilinde yürütebileceklerdir.

3-İlçe Belediye Başkanlıkları tarafından, hurda ve atık toplama izni verilen şahıslara, ücretsiz olarak yaka kartı ve uzaktan görünürlüğü sağlayacak tek tip ve renkte reflektörlü yelek verilecek, yeleklerin ön ve arka kısmında İlçenin adı ile numara bulunacak, bu bilgiler izin verilecek kişilerle ilgili olarak Belediyelerce kayıt altına alınacaktır.

4-Hurda ve atık malzeme toplama izni alan şahıslar, izin aldıkları ilçe sınırları içerisinde kendilerine verilen yelekleri giyerek ve yaka kartlarını takarak faaliyette bulunacaklarıdır.

5-Yaka kartları ve yelekler, adına düzenlendikleri kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamayacak, kullananlar ve kullandıranlar hakkında idari işlem yapılacaktır.

6-Hurda ve atık toplama izni verilen şahıslar 08.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.

7-Ağır hasarlı binalara girmek ve yaklaşmak, AFAD veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden izin belgesi bulunanlar ve görevlendirilenler haricinde yasaklanmıştır. Yasağa uymayanlar hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 171’inci maddesi ve diğer yasal mevzuat hükümleri doğrultusunda adli ve idari işlem tesis edilecektir.

8-Hurda ve atık toplama izni verilen şahıslar çöp konteynırları içerisinden malzeme toplamak amacı ile çöpleri dağıtmayacak, çevre kirliliğine sebep olmayacaklardır.

9-Yukarıda belirtilen hususlara aykırı hareket ettiği tespit edilen şahıs veya tüzel kişiler hakkında uygulanan idari yaptırım kararları 48 saat içerisinde ilgili Belediye Zabıta Müdürlüklerine bildirilecektir.

10-Hakkında 3 (üç) kez idari işlem yapılan kişi veya kuruluşun hurda ve atık toplama faaliyetine son verilecek ve bir daha izin verilmeyecektir.

Malatya İli Mülki Sınırları dahilinde İl/İlçe Emniyet Müdürlükleri, İl/İlçe Jandarma Komutanlıkları, Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve İlçe Belediye Zabıta Müdürlükleri tarafından bu genelge hükümlerine uyulup uyulmadığına dair gerekli denetim ve kontroller yapılacak, genelgeye aykırı hareket edenler hakkında ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak şartıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

İlimizde kamu düzeni ve güvenliğin sağlanmasını temin amacıyla, alınan bu tedbirlerin titizlikle uygulanması hususunda; Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.”

malatyahaber.com-Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Deli (7 ay önce)
    Bu memleketin sorunu hurda toplayıcılar değil ,gece evlere giren dışarı illerden gelmiş organize hırsız talan şebekesi 8 aydır evlerde çalınmadık birşey bırakmadılar. 112 arıyorsun gelmeleri 2-3 saat sürüyor gelse bile sadece bir iki nasihat gerisi yok. Asıl sorun liyakat, ve yasaların uygulanamayışı polis ,,jandarma, zabıta eli bağlı. yaptırım yok savcı hakim de yasa yok diyor yani herkes yaptığı ile kalıyor .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fikret (7 ay önce)
    Alınan kararlar son derece yerinde.Ancak Belediyelerin tarafsız, sıkı ve özenli denetimleri olursa etkili olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ufuk (7 ay önce)
    Malatya dışından gelen hırsız ipsiz sapsız tipler şehri talan ettiler hala devam ediyorlar. İşin ilginç yanı bu şahıslar gündüz aramızda geziyorlar tiplerine bakınca zaten anlaşılıyor. ama ne hikmetse devletimizin kolluk güçleri bunları göremiyor. İnsanlar depremden sonra bir de hırsızlık darbesi yediler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serdar Karatepe (7 ay önce)
    Ağır hasarlıdan orta hasarlıya çevirilen evimizin dört duvarı hariç her tarafı talan edilmiştir. Hem bu hasarı çeviren mühendisler hem de evimizi talan eden hırsızlar iki elim yakanızda her iki dünyada. Buna sebep olan sorumlular ise Allah a havale.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alaaddin Kaya (7 ay önce)
    Vali genelge yayinlar uyan varmi yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (7 ay önce)
    Ağır hasarlı evimin su saatini Şubat ayında ,ablamın Ev eşyalarını da Mart ayında çaldılar.Bunlar şimdi ya moleküllerine ayrıldı yada kimbilir hangi şehirde kimin evinde!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (7 ay önce)
    7 ay geçti.Ne hurda kaldı!Ne de akılsız hurdacı!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (7 ay önce)
    Atı çalan üsküdarı çoktan geçti....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Gulermisin aglarmisin biraz erken olmadımi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abidin (7 ay önce)
    Aynı genelge daha önce de yayımlanmamış mıydı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bostanbaşında bir vatandaş (7 ay önce)
    Söz de yeni vali yıkım yapan yüklenici firmalarla toplantı yaptı. Toplantıda “Yerinde Ayrıştırma Yapılmayacak” dedi. Ama gelin Bostanbaşını görün ki bütün enkazlar yerinde ayrıştırılıyor. Bu konu da da bu kararın verimli olacağını hiç sanmıyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (7 ay önce)
    Bundan 1 yıl önce konuyu gündeme getirdim. Valiliğe bizzt dilekçe verdim. Akabinde böyle bir genelge yayınlandı Aydın Baruş döneminde ancak genelge yayınlandığı ile kaldı. Yeterli denetim ve kontrol yapılmadığı için yine her taraf hurdacı ve hırsız oldu. İnşaAllah bu defa gerekli denetim yapılır.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ottoman Empire (7 ay önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Atma ziya bir yıl önce deprem olmamıştı..
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Yorum yapan doğru söylüyor. Depremle ilgili bir şey söylemiyor. Bir yıla yakın zaman önce diğer vali zamanında atık toplayanlar lisansa bağlandı. Her önüne gelenin kagit plastik toplamasını engellemek kaosu sonlandırmak için. Önce anlayıp sonra şehri takip etmeli ardından da nezaket sınırları içinde yorum yapılmalıdır. Sayın editör bu kaba yorumu onaylamanızda ilginç.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aydın Ay (7 ay önce)
    Keşke enkaz kaldirmadaki yasanizida uygulatsaniz.enkazlar döküm sahasına gitmeden hurdalar İskenderun'a ulaşıyor.Bi zahmet patlatma düğmesine bastığınız enkazlari ziyaret ederseniz ne sulama yapıldığını nede ayrıştırma kurallarına uyulduğu nu göreceksiniz.Yazik,sahipsiz Malatya'miza.......
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (7 ay önce)
    Bu yeni bir karar degilki depremden önce atık toplayanlar için hazırlanmış bir uygulamaydi şimdi de birkaç tane farklı cümle eklenerek yayınlanmış.simdi bu kararla hurda hırsızları zabıtadan korkacak Malatyamiz rahatlayacak öylemi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 ay önce)
    Bunun sebebi hükümete yakın şirketleri desteklemek her önüne gelen hurda satamayacak hurdacılık deprem bölgesinde belli başlı şirketlerin tekelinde olacak
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Muhasip Hanım (7 ay önce)
    Bu şehrin düzeleceğine dair umudumu canlı tutmama tek sebep sayın valimdir. Sayın valim hoş geldiniz ve İyi ki geldiniz,
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Nevzat (7 ay önce)
    Giden gitti Miletin malını talan ettiler geç alınmış bir karar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Sayın valim bazı şeyleri değiştirecek umut var başımıza gelen felaketin izleri etkileri kolay temizlenmez az daha sabır.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet Özçelik (7 ay önce)
    Çok sürmez bir yerlerden kodamanlar siyasi otoriteye baskı kurarak bunlar bizim tekerimize çomak sokuyor,istediğimiz gibi at koşturamıyoruz derler ve pasifize etmeye çalışırlar aynısını Ercan DAĞDEVİREN'e yaptılar.Neden birilerinin işine gelmiyor,bir Malatyalı olarak dışarıda görev yapan biri olarak söylüyorum Malatya'ya çöreklenmiş çeteleri,mafya olmaya çalışan yetmeleri,otopark çarelerini hepsini düzene soktu .Ama yaranamadı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hay ağzına sağlık Mehmet Özçelik; asıl sıkıntı budur işte. iti, uğursuzu, hırsızı, çakalları tepelemekle görevli kolluk kuvvetlerini engelleyen, onları pasifize eden kimlerse onlara yazıklar olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hakkı (7 ay önce)
    Adamlar enkazın altına tünel kazıyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eğitimci (7 ay önce)
    Yeni valiyi tebrik ederim her yere herkese çeki düzen veriyor bravo lutfen devam sayın valim asla pes etme
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Keşkelersiz işlerin yapıldığının zannedildiği Malatya'da keşke eski vali de aynı kararları alabilecek dirayette olsaydı ve bu günkü talan edilmiş bir şehir durumuna gelmezdik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selçuk (7 ay önce)
    Deprem olalı bir yıl olmadı aslında neden böyle bir karar alındı
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bence 1 yıl dolmasını beklememek daha iyi olmuş.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ahmet (7 ay önce)
    Maaşallah
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Huzur (7 ay önce)
    Giden gitti kapımıza kadar çaldılar
    %87
    %13
    Yanıtla
  • öneri (7 ay önce)
    Atasözü: Geçti Bor'un pazarı...
    %86
    %14
    Yanıtla