SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Rezerv Alan'a Daldılar, 'Riskli Alan'ı Unuttular!..

'Rezerv Alan'a Daldılar, 'Riskli Alan'ı Unuttular!..
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremler nedeniyle Malatya’nın da içinde bulunduğu depremden en çok etkilenen illerde yıkılan veya  hasar gören konut ve işyerlerinin yeniden inşasında maliyet düşürücü unsur olarak,  KDV istisnasının sağlanması için bu illerin 'Riskli Alan' ilan edilmesi gerektiği konusunda geçtiğimiz Temmuz ayında değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Aradan geçen zamana rağmen bu konuda iktidar ve muhalefet olmak üzere hiçbir kesimin Malatya’nın Riskli Alan ilan edilmesini gündeme getirmemesi Malatya adına yaşanan sürecin içler acısı bir durum haline geldiği göstermektedir”  dedi.

Altaş, “Geçtiğimiz Çarşamba günü Malatya ya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mücbir sebep halinin uzatılmasının yanı sıra Malatya’nın Riskli Alan ilan edilmesini müjde olarak verilmesi toplumda bir beklenti iken sayın Cumhurbaşkanın bu konulara hiç değinmemesi, akıllara iktidar partisi milletvekilleri ve il yöneticileri tarafından depremden etkilenen ve yıkılan  binaların Katma Değer Vergisi istisnasında yararlanması için Malatya’nın 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli alan ilan edilmesi konusunda başta cumhurbaşkanı ve ilimize gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere hiçbir bakanlıktan bu konuda bir talepte bulunulmadığı anlaşılmaktadır.

Malatya’nın en kısa sürede ayağa kalkması ve eski günlerine dönmesi için inşaat maliyetini önemli ölçüde aşağı çekecek bu düzenlemenin en kısa sürede hayata geçirilmesi artık bir zorunluluk olmuştur. İktidar ve muhalefet partilerinin bu konuda sorumluluk yüklenmeleri gerekiyor. Aradan geçen zamana rağmen bu konuda iktidar ve muhalefet olmak üzere hiçbir kesimin Malatya’nın Riskli Alan ilan edilmesini gündeme getirmemesi Malatya adına yaşanan sürecin içler acısı bir durum haline geldiği göstermektedir.”  sözleriyle bir kez daha uyarıda bulundu.

‘RİSKLİ ALAN’ İLANI NEDEN GEREKLİ?

Altaş, Malatya'nın riskli alan kapsamına alınması ile elde edilecek avantajlarla ilgili daha önce şu bilgiyi vermişti:

“Bilindiği üzere mevcut uygulamada 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m2'ye kadar olan kısmı ile belediyeler, il özel idareleri, TOKİ Başkanlığı ve bunların işletmeleri tarafından konut yapılmak üzere projelendirilmiş arsaların net alanı 150 m2'nin altındaki konutlara isabet eden kısmı, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine ait mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanında yapılacak olan konutlara ilişkin inşaat taahhüt işleri yüzde 1 KDV tabidir.

Yine yaşanan bu deprem nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerde afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna edilmiştir.  Bu mevcut düzenlemeler kısıtlı ve sınırlı bir çerçevede olup özellikle Malatya, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde depremin yarattığı yıkımın yeniden inşası için yeterli olmayacaktır.

Deprem bölgesinin Cumhurbaşkanlığınca riskli alan olarak kabul edilmesi halinde özellikle yerinde dönüşüm kapsamında taşınmaz maliklerince kendileri tarafından yapılacak olan yeni inşaatlarla mevcut inşaatların güçlendirilmesine yönelik projelerinde KDV’den istisna edilmesi. Ayrıca depremin yıktığı ve hasar verdiği binaların iyileştirme, yenileme ve dönüşüm projeleri kapsamında yapılacak inşaatların her türlü vergi resim ve harçtan muaf tutulması bölgenin yeniden inşasına ve hak sahiplerinin düşük maliyetle zararlarının karşılanmasına katkı sağlayacaktır. “

malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Malatya çarşı merkezi genel durum (Onur KAYAHAN)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Hacı AYVAZ (1 ay önce)
    Malatyada çok büyük çökmeler var ama fay hattında değil. Akpınar başta olmak üzere merkezde. Seçimde de biz çökeceğiz nasılmış görsünler bakalım.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bu yorumu beğenmeyenlerin oranı mala çökmelerin doğruluğunu teyid ediyor. Demekki varmış mala çökmeler.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Kağan (1 ay önce)
    Eğer adaletli ve hakkaniyetli bi şekilde yapılırsa vatandaş kabul eder ama adalet olmazsa herkes bu saatten sonra kendi adaletini sağlamaya çalışır ki Buda kamu güvenliğini ve huzurunu bozar zaten kaybedecek ne kaldı Malatya’da vatandaş psikolojik olarak bitik zaten saygılar
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (1 ay önce)
    Ben demedim mi çökecekler diye.
    %86
    %14
    Yanıtla