SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yasaklarla İlgili Valilik 'Genel Emir' Yayınladı

0
Güncellendi - 2020-03-23 18:20:49
Yasaklarla İlgili Valilik 'Genel Emir' Yayınladı
A- A+ PAYLAŞ

AÇIKLAMALAR PEŞPEŞE GELDİ.. Koronavirüs salgınına karşı her geçen gün yeni önlemler uygulamaya konulurken, İçişleri Bakanlığı'nın 65 Yaş ve üzerindeki vatandaşlar ile kronik hastalar için getirdiği sokağa çıkma yasağı ile ilgili olarak Malatya Valiliği'nden de genel emir yayınlandı.

Cumartesi gece saat 22.34'te basın kuruluşlarına ileten Vali Aydın Baruş imzasını taşıyan genel emir şöyle:

"Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle tüm dünyada can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir. Covid-19 salgınında en temel risk unsuru toplumsal alanlarda virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması ve 65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemi düşük ve kronik akciğer hastalığı, astım, KOAH, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullanan insanların üzerinde ciddi sağlık sorunları oluşturarak insan hayatını tehdit etmesidir.

Devletimiz tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için zorunlu ihtiyaçların temin noktasındaki umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere birçok tedbir almakta ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarımızla paylaşmaktadır. Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için alınan önlemlere tüm vatandaşlarımızın istisnasız uyması büyük önem arz etmektedir.

Ancak 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşlarımız ile yukarıda anılan kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımız büyük risk altında olmasına rağmen toplumsal hareketliliğin içine girmekte; halka açık alanlarda, parklarda bir araya gelmekte, zorunlu olmamalarına rağmen toplu taşıma araçlarında seyahat ederek hem kendileri hem de toplum sağlığı açısından risk oluşturmaya devam etmektedirler.

Yukarıda açıklanan nedenler, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ve 1593 Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27’nci ve 72’nci maddesi kapsamında;

21.03.2020 tarihi saat 24.00’den sonra 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile anılan kronik rahatsızlıklara sahip vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak ikinci bir emre kadar sokağa çıkmaları yasaklanmıştır.

Yasağa uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66’ncı maddesi ile 1593 Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası uygulanacaktır.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin gerekli önlemlerin alınması ve mağduriyetlere neden olunmaması için ilgili birim/kurum yetkilileri ile gerekli koordinasyonun sağlanması, tüm sıralı/sorumlu amirleri tarafından uygulamanın yakinen takip edilerek, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi hususunda; bilgi ve gereğini rica ederim."

VALİLİKTEN AÇIKLAMA..

Genel Emir'in ardından Cumartesi saat 23.00'te de basın kuruluşlarına gönderilen Malatya Valiliği açıklaması şöyle:

"Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan Koronavirüs Salgınının ilimiz genelinde bir an önce engellenmesi amacıyla;

21.03.2020 Cumartesi Günü Saat:24.00’dan itibaren, 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşlarımız ile kronik akciğer hastalığı, astım, Koah, kalp/damar hastalığı, böbrek, hipertansiyon ve karaciğer hastalığı olan vatandaşlarımızın ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri ikinci bir duyuruya kadar yasaklanmıştır.

Yasağa uymadığı kolluk görevlileri tarafından tespit edilenler hakkında yasal işlem yapılacaktır.

İkametlerinden ayrılmalarına yasaklama getirilen vatandaşlarımızın 112, 155, 156 numaraları üzerinden ihtiyaçlarını bildirmeleri gerekmektedir."

İL HIFZISIHHA KARARI..

İl Hıfzısıhha Kurulu'nun lokanta ve pastanelere ilişkin sınırlama kararına ilişkin açıklaması da 23.35'de basına iletildi. Bu açıklama da şöyle:

"İl Hıfzıssıhha Kurulu 21.03.2020 Cumartesi günü Vali Aydın BARUŞ başkanlığında valilik toplantı salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuyu görüşerek karara bağlamıştır.

Çin’in Vuhan kentinde başlayan Coronavirüs (Kovid-19) salgını, birçok ülkede hızla yayılım göstererek tüm Dünyayı tehdit etmeye devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen bu salgından, ilimizdeki vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulmaktadır.

Bu kapsamda;

İçkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, 21.03.2020 Cumartesi günü saat 24:00 itibariyle sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet vereceklerdir. Bu nedenle tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin oturma alanlarının kaldırmasına ve bu alanlara müşteri kabul edilmemesine,

Karara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin uygulanmasına,

Toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Ramazan Doğan (4 yıl önce)
    Askeri hastane ve alanının kaderine terk edilmesi ağaçların kurumasına çok üzüldüm hiç olmazsa onarimla hazır hale getirilebilir burası daha sonrada bir dal hastanesi olarak hizmet verebilir yer olarak da çok güzel bir yerde bulunmaktadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Sayın valim emirlere uymayanlara para gerekirse hapis cezası veriniz altı günden beri dışarı cikmamistim biraz önce bir rahatsizligimdan dolayı doktora gitmek zorunda kaldım 65 yaş üzeri cadde ve sokaklarda geziyor böyle vatandaşlık olmaz Çin'de sokağa cikma yasağı esnasında apartman kapıları açılmasın diye kaynak yapılıyor veya zincir vurulup anahtar vuruluyor kentte sinek ucmuyor adeta ölü kent görünümü vardı seyrettigim belgeselde bizde ise İslami prensiplere de aykırı kaderci bir anlayış bize bir şey olmaz kaderimizde ne varsa o olur halbuki alacağız önlemleri devletimizin kararlarına uyacağız ondan sonra tevekkül edip dua edeceğiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 yıl önce)
    Bugün pazara dahi gitmedim.Sabah sadece ekmeğé gittim.Evdeyiz çocuklar sıkılıyor ancak bizim çocukluğumuzdaki gibi sanki elektrik mi yok televizyon- cep tlf. . .
    0
    0
    Yanıtla
  • Seher (4 yıl önce)
    Pazarlar denetlensin lütfen amcalar teyzeler geziyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)Seher isimli kullanıcı yorumuna
    Doğru o amca ve teyzelere haberde anlatamazsin para cezası veya birkaçını kodese tikmak lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Bütün yollarda yaşlı insanlar geziyor. Polis ekipleri iki tur atıp birkaçına ceza yazmaz ise bu iş anlaşılmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (4 yıl önce)
    Dışarda geçen her dakika, kendiniz ve sevdikleriniz için daha büyük risk! Covid-19'dan korunmak için lütfen evinizde kalın.Guvende kalın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gülten cavdar (4 yıl önce)
    Hafta ici ne olur çarşı merkez PTT için önlem alın.persembe günü kargo göndermek için gittim bekleyen 200 kişiden 180 tanesi 60- 80 yaşlarındaki insanlar .gerçekten bilinçsiz gelmişler adamlar devlet para yatıracak onu sormak için bekliyorum diyor amca tv den takip et otur evinde .
    0
    0
    Yanıtla
  • geleceğin türkıyesı (4 yıl önce)
    evde kalalım hayatımıza kalğımız yerden devam edelim.güzel günler yakındır kurallara uyalım uymayanları geleceğimiz için uyaralım. allah yar ve yatdımcımız olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim Andiç (4 yıl önce)
    Ülkemizde çocuklarımızın geleceğine katkıda bulunalım lütfen evde kalalım....!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakim (4 yıl önce)
    Denetim de yapılsın çoğu restoran cafe açık
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (4 yıl önce)
    Lütfen emirlere harfiyyen uyalım .evlere stok yapmayalım sağlık çalışanları ve güvenlik güçlerine yardımcı olalım .
    0
    0
    Yanıtla