SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Yeni Yasalar Getireceğiz, Biraz Daha Sert Davranacağız'

'Yeni Yasalar Getireceğiz, Biraz Daha Sert Davranacağız'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da ifade ettiği gibi 311 bin konutluk rezerv alanındaki planlamalarımız bitti. Büyük bir kısmının ihalesi yapıldı. Bunlar bir sene içerisinde ortaya çıkacak ve teslim edeceğiz." dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Malatya'ya gelen Bakan Özhaseki, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı ziyaret etti.

Cuma namazını Büyükşehir Belediyesi yanındaki Sümer Camisi'nde kılan Bakan Özhaseki, aynı bölgede Emlak Konut tarafından depremzede esnaf için yapılan iş yerlerini inceledi.

Büyükşehir Belediyesi'ndeki "Planlama Çalışması Toplantısı"na katılan Bakan Özhaseki, toplantının açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatyalılara geçmiş olsun dileklerini iletti, ölenlere Allah'tan rahmet, geride kalanlara hayırlı, uzun ömürler temenni etti.

Bu depremlerin bin yılın afeti olduğunu kaydeden Özhaseki, "Bizim bu topraklarda kurduğumuz medeniyetimizin başına gelebilecek en büyük afetle karşı karşıya kaldık. 11 vilayet etkilendi, onlarca ilçemiz, yüzlerce köyümüz sıkıntıya girdi. Binlerce vatandaşımız mağdur oldu. Bu arada 50 bin canımızı da toprağa verdik. Haliyle bu zararların giderilmesi açısından da devlet büyük bir mali külfetle karşı karşıya kaldı. Ama çok şükür bizler büyük bir milletiz. Böyle bir afetin altından bu millet kalkar. Hiç kimsenin endişesi olmasın." dedi.

Depremin olduğu ilk andan itibaren bakanların, bakan yardımcılarının, valilerin, kaymakamların, bölgede çalışabilecek herkesin görevlendirildiğini, 800 AK Parti'li belediyeyi en yakın olduğu yerlere yönlendirdiklerini ifade eden Bakan Özhaseki, "Daha sonra haliyle, iaşe gibi birtakım ihtiyaçlarını gidermesi noktasında gayretler oldu. Sonunda da haliyle insanların yerleşecekleri konutların yapılması meselesine konu geldi. Çok şükür hızlı davrandık. Ve bundan sonra da hızlı davranmaya devam edeceğiz, yaraları sarmaya da inşallah bundan sonra devam edeceğiz. Şundan herkes emin olsun. Devlet bizim devletimiz ve büyük bir devletiz, büyük bir milletiz. Çok şükür bu hasarları biz atlatırız ve bu yaraları sararız. Hiç kimse 'devlet bana yetişmedi, devlet benim ihtiyacımı karşılamadı, devlet beni görmedi' diyemez. Bundan emin olun. Ama haliyle bir çalışma süreci var. Bunu da hızlı şekilde atlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

- 170 bin civarında konutun inşaatı başladı

Bakanlık olarak rezerv alanlarda konutlar yaptıklarını, 170 bin civarında konutun inşaatının başladığını anlatan Özhaseki, şöyle konuştu:

"Ufak tefek teslim ettiklerimiz de var. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da ifade ettiği gibi 311 bin konutluk rezerv alanındaki planlamalarımız bitti. Büyük bir kısmının ihalesi yapıldı. Bunlar bir sene içerisinde ortaya çıkacak ve teslim edeceğiz. Hak sahipliğini zaten belediye, kurullar bize verdikleri listeleri önümüzdeki günlerde biz buraları sağlayarak onlara, yerlerine teslim etmiş olacağız. Bunun dışında şehirlerdeki hayatın planlanması, oradaki yerel hareketliliğin öne çıkarılması, özellikle şehir merkezlerinde sıkıntı olan yerlerde bir an önce eski canlılığın sağlanabilmesi amacıyla yerinde dönüşüm meselesini de gündeme getiriyoruz. Bunun dışında birtakım değişik formülleri de gündeme getireceğiz. Bugün burada Malatya'mızda bu konuları ilgili sektör temsilcisi arkadaşlarımızla tartışacağız. Bir neticeye bağlayacağız. Nihayetinde biz çalışmalarımızı yaptık. Bakanlar Kurulu'nda da kabinede de Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arz ettik. Bakan arkadaşlarımızın da hepsi bu konuda 'evet uygun formüller var' dediler. Şimdi biz yerelde de Malatya'mızda, Hatay'ımızda, Adıyaman'ımızda, Kahramanmaraş'ta bu düşündüğümüz formülleri ifade ederek ve karşımıza çıkabilecek sorunları da burada tespit edip cevaplarını hazırlayacağız. Büyük ihtimalle de en geç bir hafta içerisinde yeni önerilerimizi mutlaka millete aktarmış olacağız."

- "Yeni yasalar da getireceğiz, biraz daha sert davranmaya devam edeceğiz"

Allah'tan bir daha böyle bir afet vermemesini dileyen Özhaseki, "Tevekkül Müslüman'ın işidir, güzeldir. Ama tedbir olmadan da tevekkül olmaz. Bundan sonrasıyla ilgili de tedbir anlamında gerekirse yeni yönetmelikler de yapacağız. Yeni yasalar da getireceğiz, biraz daha sert davranmaya devam edeceğiz. 1999 depremi bu millete büyük bir ders oldu. Ondan sonra yapılan yasalara uygun çıkarılmış olan, ortaya çıkan binaların çoğunun hasar görmediğini gördük. Eğer 1999'dan sonra çıkarmış olduğunuz, özellikle hükümetin ortaya koymuş olduğu o yasalara uygun olarak bir bina yapılmışsa, usulüne uygun yapılmışsa, malzeme seçiminde bir sıkıntı olmamışsa emin olun hiçbir binaya bir şey olmadı. Ama onlara uyulmamışsa, malzemeden ufak tefek kaçırılmışsa veya yapılmış, içinde oturulurken değişik kullanım amaçlı kolonlarda, kirişlerde kesme veya buna benzer işler yapılmışsa haliyle bir felaket de karşımıza çıkıyor. Biz bu yüzden önümüzdeki günlerde bir ders kabul ederek daha sıkı şekilde de bu işi devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

Vali ve Büyükşehir Başkanının konuşması..

Malatya Valisi Hulusi Şahin de konuşmasında, “Malatya’daki bu büyük yükü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremle ilgili tüm yaralarımızın sarılmasında baş rol üstlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bizim yaralarımıza merhem olan temel çözüm odağımızdı. Bundan sonraki süreçte de şehrimizi yeniden inşa ederken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ana rol üstlenecektir” dedi. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “6 Şubat’ta vuku bulan Kahramanmaraş merkezli depremlerden, Malatya ağır bir şekilde etkilenmiştir. O dönemde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, depremde bizi arayarak, ilgili bakanları koordinasyon ile ilgili görevlendirdiklerini ifade ettiler. Bakanlarımız, 28 belediye başkanımız, valilerimiz, kaymakamlarımız Malatya’mıza gelerek, buradaki yaraların sarılması noktasında bizimle beraber yoğun bir çalışma içerisindeydiler. O zamanki şartlarda şehrimizde kar ve tipi nedeniyle ana yolarımızın hepsi kapanmıştı. Bu süreç içerisinde sayın valimiz olsun Ordu Komutanımız olsun belediyelerimiz olsun STK’larımız olsun hayırsever vatandaşlarımız ile beraber hep birlikte el ele vererek yaralarımızı sarmaya çalıştık. İlk etapta, kara yolu, hava yolu, demir yolu ve feribotlarla birlikte 350 bin vatandaşımızı ilimizden tahliye ettik. Akabinde depremin yaralarının hızlı bir şekilde sarılması için çadır kentleri hemen akabinde de konteyner kentleri kurduk. Aynı zamanda da kalıcı konutların temellerini attık. Gerek Sayın Cumhurbaşkanımız gerekse de hükümetimiz yoğun bir çalışma içerisindeydiler. 

Belediyemizin daha önceden Ekmek ve Yemek Fabrikasını, lojistik deponun yapılması depremde yemek ve sıcak yemek ihtiyacını karşıladı. Diğer taraftan belediyemizin yapmış olduğu binaların sağlam olması depremde yaşam alanları haline geldi. Ayrıca Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı binamız Afet Koordinasyon Merkezi olarak kullanıldı. Deprem süresinde vatandaşımızın yaralarının sarılması noktasında büyük gayret gösterdik. 

Geçen gün sizlerin bizi davet ettiği toplantıya icabet ettik. Oradaki ifademizde de olduğu gibi şehrimizin yerinde dönüşümü ve yerinde dönüşüm yapan insanlara sizler orada çok pratik bir çözüm yolu getirdiniz. Kişilere aynı TOKİ’lerde olduğu gibi yerinde dönüşümü sağlayacak müteahhit firmalara verilmesi noktasında da ifadeleriniz bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu anlamda Malatya’mız adına hoş geldiniz diyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi. 

AA- Bülten- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Huseyin karaaslanoglu (11 ay önce)
    :))))))))))) güleyim bari.... 1) Ev kiralarından haberiniz var mı? ne doğru dürüst yardımları ulaştırdınız , ne de bu yardımları verebildiniz? 5.000 kira yardımını vereyimde bir ev tutun görelim. Kendinizi çok akıllı mı sanıyorsunuz?Birde foroya bak hepsi gülüyor. Az insan utanır be!!!! 2) Bu binaları yapan müteahit, bu binaları denetliyen yapı denetim, en önemlisi bu binaları teslim alan belediye hakkında ne işlemler yaptınız? Bunların cezası ne? bu projelerde imzası olan kişi veya kişiler hakkında ne yaptınız? Bu milletin can kayıplarını, mal kayıplarının, vicdanı kayıplarını nasıl telafi edeceksiniz? Siz çıkında bunları anlatın... boş torbaya at kişnemez. 3)Vatandaşa 3-4-5 mio satılan dairelerin hepsi birer fos çıktı. Yaşadık, gördük, öğrendik. Peki bu müteahitlerin ruhsatlarını iptal edip. Ömürleri boyunca kendileri ve 3. derece akrabalarının bile bu işi yapmalarını engelleyecek ne yaptınız. Bu kişilerin mal varlıklarına neden el koymuyorsunuz? Belediyede denetlemelerde imza atan kendini mühendis zanneden şahısları işten attınız mı? yargılanmaları için adliyeye sevk ettiniz mi? Yapı denetim firmalarının ruhsatlarını iptal ettiniz mi? buradaki mühendislerin diplomalarını iptal ettiniz mi? Eğer ceza kesecekseniz öyle bir ceza keseceksiniz ki? Hem bedel ödeteceksiniz , hem de bunu yapanların hayatlarını bitireceksiniz. 4) Ben bir vatandaş olarak bu kişilerin hepsinin bedel ödemesini istiyorum. 5)Zararlarımın tamamının bu kişilerden alınmasını istiorum. 6) Bu kişileri vatandaşlıktan bile atılmasını istiyorum. Nerde gerçek adalet, bunların nefeslerini keseceksiniz ki kimse buna kalkışmasın.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Tahir (11 ay önce)
    Ağır hasarlı Bu binaların büyük kısmı bu iktidar döneminde yapılmadı mı? İşin başında ciddi olmak gerekirdi. Yani iş işten geçmiş, bir çok binada az hasarlı olduğu halde yanlış tespitle ağır hasara dönüşmüş, kapı pencere asansör ne varsa talan edilmiş... Ne depreme ne de deprem sonrasına hazırlık varmış... Depremin nericesi, liyakatsizliği de gözler önüne sermiş... Kazananlar yine fırsatçılar olmuş...
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mehmet can (11 ay önce)
    Bu adamların görüntüsünü görünce gülüşmeler gülücükler bir de kent e bakıyorum işler acısı halde esnaf bitmiş heryer mülteci dolmuş kentin özeti de Bence öyle kent yıkılmış ağır hasarlilae bile yikilmamis bir çok ağır hasarlı bina hafif hasarliya çevrilmiş üzerine makyaj çekilip insanlara kiralaniyor şuan malatya da tabut evler var ve Malatya da deprem bekleniyor halen akıl alır gibi değil halk a bakarsan dolar yakarlar davul zurna çalar halay çekerler bunları görünce de diyecek bir söz bulamıyorum
    %78
    %22
    Yanıtla
  • ali (11 ay önce)
    kayseriden yaptığın belli minare gibi binalar dikmişsin her yere...umarım yatay yaparsın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (11 ay önce)
    Afat bir haksızlık yapiyo edevletten evi agir hasarli diye muracat eden kiraciya tasinma parasi arti aylık kira yardimi ve hasar paradi ödüyor simdi o evler hasarsiz aldi bu parayi hala aliyorlar haksizlik arastirmalari lazim mutlaka
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Başefendi (11 ay önce)
    Sen Bülent beyi güldürdün ya Allah da seni güldürsün sayın bakan. Yüzlerinizin gülmesi bir Malatyalı olarak ziyadesiyle bizleri de mutlu etti. Ancak; orta hasarlı binaların durumunu sormak için çevre bakanlığının müşteri temsilcisi ile bir ay önce görüştüğümde orta hasarlı binalar için bakanlığın çalışma yaptığını ve de sona gelindiğini ve seçimden sonra açıklanacağını söyledi ve bakan değişti. Şimdi tekrar arasam muhtemelen belediye seçiminden sonra açıklanacak diyecek. Bi Rabbimden istiyoruz sizin bize verecek bişeyiniz yok. Allah yardımcımız olsun ne diyeyim.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Özkan (11 ay önce)
    Özhaseki "1999 depremi bu millete büyük bir ders oldu" demiş. İmar affını millet istedi siz de oy için çıkardınız. Ortada ders falan yok.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Trilyonluk mezar (11 ay önce)
    Bostanbaşındaki ağır hasar olan binaları müteahitler mahkemeye veriyormuş. Dava ettiği kurumda valilik. 3 kez gelip incelenip ağır hasar binayı nasıl yıkım listesine alırsın diye . Bu ne cesaret anlamıyorum. Bu yüzsüzlüğe kim dur diyecek
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Malatyalı (11 ay önce)
    Sayın başkan sen neyde bahs ediyorsun anlamiyorum evim orta hasarli 40 yillik bu haliyle guclendirme olmaz kirterler uymazsa ruhsat verimiyecegiz derken belediye olarak yıkacaksın hak sahipliği felan da olmuyacak el elde baş başta hani cumhur başkanı orta hasarlilarda yıkılacak dedi idi tabi secim bitti 4 ay olmuş orta hasar diye daha konteynır yok eve de giremiyoruz ne olacak bizim halimiz yokmu bu şehrin bir sahibi insanların meragini sorununu dinleyecek
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Haklısınız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bizimkisine de itiraz sonucu orta hasar verdiler. 25 yıllık bina. 16 dairenin 10 dairesi oturuyoruz binada. 4-5 ay olmuş halen ne yapacaklarını bilmiyorlar. her tv karşısına çıkan farklı bir şey söylüyor. önce mevcut olan kanunları doğru dürüst uygulayın, denetim yapın, kanunlara uymayanları cezalandırın da sonra yeni kanunlar çıkarın. uygulanmadıktan sonra kanun olsa ne olur olmasa ne olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (11 ay önce)
    inşaat yönetmeliği tamamen değişmeli, zemine göre yönetmelikler uygulanmalı. deprem bölgelerine yoki tarzı perde beyonlu olmalı, eğer yüksek katlı ise izolatör uygulanmalı. sadece kolonlu bina müstakil ev dışında hiçbir binada uygulanmamalı. inşaatların beton, demir işi en az 20 yıl garantili olmalı, demir işini yapan, beton işini yapanlar dahil, müteahhitinden mühendisine herkese ağır cezalar olmalı. devlet o inşaata ait kayıtları saklamalı mühendisi kim, ustaları kim. yanlışı yapan ceza alacağını bilirse müteahit demirden betondan çalmak istese bile eğer usta ceza alacağını bilirse ustası çalmaz.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • El malatya (11 ay önce)
    Bakan arkada bizim kiler önde yürüyor liyakat yokki..bakan bey arkada sanki başkan yardımcısı gibi yürüyor..
    %79
    %21
    Yanıtla
  • HARUN (11 ay önce)
    6 Şubat Depreminden sonra evim 2.kez AĞIR HASARLI çıktı,3. incelemede KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTES İNŞAAT BÖLÜMÜÜNDE PROF. DR. AHMET CAN ALTUNIŞIK ve ekibi son hasar tespitine geldi ve o da AĞIR HASAR dedi. Ama site yöneticisi bir telefon ile ORTA ya döndürüyor. çünkü Şehircilik il müdürlüğünde şube müdürü akrabası varmış onu arayım orta yap diyormuş oda yapıyormuş. EKTE whatsapp konuşma özeti vardır. BU OLAY DOĞRUMU? DOĞRUYSA MALATYA BİR SONRAKİ DEPREMDE EN ÇOK ÖLÜM OLACAK DEMEK Kİ....
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Yeşilyurt lu (11 ay önce)
    Bizde bu zihniyet oldukça..sen benim partiden ,sen benim partiden değil dedikçe. Biz daha çok 50binler toprağa veririz..kefenin Çebi yok vesselam
    %69
    %31
    Yanıtla
  • malatyalı (11 ay önce)
    lafı dolandırmış,özet aktarmalı tren seferi olacak.yani özetin özeti bu iş tutmaz.boşş..
    %54
    %46
    Yanıtla