SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yerinde Dönüşüm İçin Malatya'da 19 Bin Başvuru

Yerinde Dönüşüm İçin Malatya'da 19 Bin Başvuru
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesini hızla ayağa kaldırmak için başlattıkları ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine başvuruların 146 bin 376’e ulaştığını açıkladı. Özhaseki, “Bunların 125 bini konut, 21 bini de işyeri yapmak için müracaat etti.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, A Haber’de katıldığı programda deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve İstanbul’un depreme hazırlığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Bakan Mehmet Özhaseki, deprem bölgesini bir an önce ayağa kaldırmak ve depremzedeleri sağlam ve güvenilir konutlara kavuşturmak için yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti. Deprem bölgesinin hızla inşa ve ihyası için ‘Yerinde Dönüşüm’ projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Özhaseki, şunları söyledi: 

 “Yerinde Dönüşüm’e şu anda 146 bin 376 başvuru oldu. Bunların içerisinde 125 bin konut, 21 bini de ticari dükkan vesaire yapmak için müracaat etmiş. En fazla müracaat şu anda; Hatay'da 60 bini geçmiş vaziyette. Kahramanmaraş'ta 20 bin, Malatya'da 19 bin, Adıyaman'da 11 bin civarında. Vatandaşımız, ‘evet siz devlet olarak beni destekleyin, ben yerinde dönüştürmek istiyorum’ diyor. Bunu da kolaylaştırıcı o kadar çok tedbir aldık. Müteahhitlerle anlaşacağı zaman vatandaşlara tip sözleşmeler veriyoruz. Vatandaş, ‘ben evimi yerinde yapmak istiyorum’ diyecek, gelip bir sözleşme imzalayacak ve başlayacak. Biz o yaptıkça hak ediş karşılığı para vereceğiz. 500 bin lira hibe, 500 bin lira da kredi. Krediler iki sene ödemesiz, 10 yıl, 0 faiz. Böyle olunca vatandaşlar evlerini çok rahat yapabilecekler.”

“8-9 ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIKLI OLACAK”

“Bizim kırmızı çizgilerimiz var. Fay hatlarının geçtiği yerlere, dere yataklarının bulunduğu yerlere asla bina yaptırmayacağız. Fay hatları yeşil alan olarak kalacak. Mevzuattan taviz vermeyeceğiz. O zaman yapılan binaların hepsi sağlam bir şekilde yapılmış olacak. Standartlara uygun yapıldığı takdirde emin olun 8 şiddetinde en az bir deprem olduğunda bile hatta 9’a kadar dayanıklı binalar ortaya çıkmış olacak.”

“HER AŞAMASINI DENETLEYECEĞİZ”

“Vatandaş kendi evini yapmak istediğinde önünü açacağız, her aşamasını Bakanlık olarak denetleyeceğiz, herhangi bir şekilde sıkıntı olmayacak. TOKİ her halükarda işin başında, ruhsat aşamasından itibaren insanlar evlerine oturuncaya kadar denetlemeyi yapacak. Müteahhit yarıda bırakıp giderse TOKİ marifetiyle biz yapacağız.”

“TOKİ HERKESİN GURURU OLAN BİR KURULUŞ”

“TOKİ, Türkiye'de herkesin gururu olan bir kuruluş. Yıllık 60 bin konut kabiliyeti var. O taraflarda tamamını TOKİ yapsın demek hayalcilik olur. Bir de TOKİ tek tek mahalle aralarında bina bazlı binlerce konutla muhatap olup dönüştürme imkanına da sahip olamazsınız. Şöyle düşünün; TOKİ'nin 600 kadar çalışanı var. Ama 926 tane şantiyesi var. Her bir şantiyede 3 bin konut, 5 bin konut yapılıyor. Devasa işlerle uğraşırken ara mahallelere girip her insanın işini yapabilme kabiliyeti ne yazık ki yok orada.”

“ŞEHİR MERKEZLERİNİ BİZ YAPACAĞIZ”

“Bu arada şehirlerin merkezleri, meydanları aslında tarihe iz vuran belki birçok insanın aklında kalan siluetler olarak karşımıza çıkıyor. Kartpostallara konuluyor. Buralarda da yanlış bir yapılaşma olmasın diye şehir merkezlerini biz yapmaya karar verdik. Bir taraftan biz kendi çabalarımızla, bir taraftan da vatandaşın gayretleriyle, bütün yaraları inşallah sarmış olacağız. Oradaki bütün depremzedelere evlerini teslim edip yerlerine rahatça oturup, ‘Allah sizden razı olsun’ deyinceye kadar biz oralardan ayrılmayacağız.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Adil (9 ay önce)
    Yerinde dönüşüm tam bir aldatmaca, İstanbul gibi yerlerde kentsel dönüşüm için yarısını devlet karşılıyor, diğer yarısında kredi veriyor, burada neden 500₺ gibi komik bir ödeme yapıyor. Burası üstelik deprem bölgesi ,kentsel dönüşümden daha avantajlı olması gerekmez mi. Bu nasıl iş, ikincisi şu sıralar Malatya da bu işi yapacak müteahhit bulmak imkansız gibi, böyle giderse yerinde dönüşüm mürecaatları netleşmedikçe TOKİ konutlarının yapımı da uzayacaktır,, çünkü kaç tane yapılacağı sonuçta yerinde dönüşüm sayısıyla doğrudan ilişkilidir. Eğer yerinde dönüşüm şartları kentsel dönüşümden daha uygun yapılsa, yada TOKİ deprem konutları ile aynı şartlarda yapılsaydı daha adil olurdu. Yazık deprem bölgesine, resmen oyun oynanıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (9 ay önce)
    Sayın Bakanımız İnşaAllah Yıkılan yok olan Malatyamızı Memleketin Olan Kayseri gibi İnşa ve İmar Edersiniz Rabbimiz Cellecelaluhu Güç Kuvvet Versin İnşaAllah
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatyalee (9 ay önce)
    İşim gereği şantiyeleri geziyorum Türkiye'nin en büyük firmaları mebran bulamıyor beton bulamıyor , şimdi de fabrikalara gelen talimatla fabrikalar profil üretiyor , gaz borusunda sıkıntı var , Tokiler de gereksiz gri su ve güneş enerjisi ekstra maliyet Tokiler 2 milyon + kdv köy evleri 3.2 milyon+ kdv ye anlaşılmış köylü vatandaşa hafif çelik yap 1 milyona ne gerek var bu kadar israfa , vatandaşa müteahhit ile anlaş yaptır demekle olmuyor ...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kandırmaca (9 ay önce)
    İnsanları boş vaatlerle boş hayaller peşinde kandırıyorsunuz. Onlar da hala inanıyor. 500 bin hibe verecekmiş de, 500 de kredi verecek de 4 kat bina yapılacak da, 50 dairesi olan binaya yarısı büyüklükte 30 daire yapılacakta… masallar masallar….
    %100
    %0
    Yanıtla
  • adnan (9 ay önce)
    Bayın Bakanım yerinde dönüşümde maliyet ne olacak ödeme şartları ne olacak peşinat ne kadar alınacak şu anda kimse bu konuda bilgi sahibi değil tokide ödeme 2 yıl ödemesiz 20 yıl olacak diyorlar yerinde dönüşüm 2 yıl ödemesiz 10 yıl olacak diyorlar bunlar doğrumu eğerki bu şekilde olursa kimse yerinde dönüşüme girmez bizim arsalar malatya içinde yıllarca atıl bir vaziyette boş tarla gibi kalacak emekli olan insanlar başka geliri olmayan insanlar 7500 tl maaşla bunları nasıl ödeyecek selamlar saygılar
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Yerinde dönüşüm ofisine giderseniz verilen 500 bin tl kredi TÜFE oranında arttırılacak ve 84 ayda ödenir diyor. Broşürün 18. maddesi. Olayın özeti milleti bıktırıp yerinde dönüşüm yaptırmayacaklar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (9 ay önce)
    Mutahit 1 milyona değil ,2-2.5 arasına yaparım diyor aradaki 1-5 fark ne olacak bunu verebilecek kaç kişi var ..bence TOKİ yapmali
    %100
    %0
    Yanıtla