SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Her İlin Kent Merkezi Bir Mimarın İmzasını Taşıyacak'

'Her İlin Kent Merkezi Bir Mimarın İmzasını Taşıyacak'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'nın depremde zarar gören kent merkezlerinin, Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) çalışmalarıyla yeniden inşa edileceğini belirterek, "Projelerin her biri bir mimar tarafından sahiplenilecek ve her ilin kent merkezi bir mimarın imzasını taşıyacak." dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kurum'un başkanlığında, KÖK Çalışmaları Toplantısı'nın ilki Gaziantep Koordinasyon Merkezi'nde yapıldı.

KÖK çalışmaları kapsamında yapılan ilk toplantıda, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da yapılacak yeniden inşa, restorasyon ve mekansal planlama çalışmalarının master planları üzerinde çalışıldı.

Bakan Kurum, toplantıda yaptığı konuşmada, tarihi ve kültürel birikimin devamlılığını, ekonomi, ticaret ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliğini sağlayarak kent merkezlerini yeniden inşa edeceklerini vurguladı.

Fay hatlarının yakınındaki alanları geniş parklara, açık hava spor ve eğlence merkezlerine dönüştüreceklerini aktaran Kurum, "Kent merkezlerimiz, 11 ilimizin de hayatiyeti için çok önemli ve son 21 yılda başarıyla bu noktaya getirdiğimiz kalkınma yolculuğumuzun kesintiye uğramaması için öncelikli olarak ayağa kaldırılması gerekiyor. Mimari açıdan geçmişin izlerini taşıyan ve pek çok tarihi binaya ev sahipliği yapan kent meydanlarını, caddelerini, sokaklarını birer birer uzmanlarımızla mercek altına alıyor, mimari tarzlar konusunda bize ilham verecek tarihi binaları tespit ediyor ve her bir şehrimizin genelinde uygulayacağımız şehir planlama yaklaşımını kararlaştırıyoruz." diye konuştu.

"Dünyaya başarı öyküsü olarak gösterebileceğimiz işler yapabilecek durumdayız"

Kurum, çalışmanın, Türkiye'nin değerli mimarlarının yetkinliklerini ortaya koyma imkanı bulacağı bir proje olarak dünya literatürüne girecek nitelikte tasarlandığına dikkati çekerek, "Bundan 20 yıl önce böyle bir proje için Alman, Fransız, Amerikalı mimarların adı geçerdi ama bugün ülkemizin yetiştirdiği çok kıymetli mimar ve şehir planlamacılarla çalışarak, dünyaya başarı öyküsü olarak gösterebileceğimiz işler yapabilecek durumdayız." değerlendirmesinde bulundu.

"Her ilin kent merkezi bir mimarın imzasını taşıyacak"

Murat Kurum, "Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş'ın depremde zarar gören kent merkezleri KÖK çalışmaları ile ayağa kaldırılıyor. Çalışmalar istihdam, lojistik, eğitim, sağlık, tarihsel mimari birikim gibi konularda yapılacak. Projelerin her biri bir mimar tarafından sahiplenilecek ve her ilin kent merkezi bir mimarın imzasını taşıyacak. Ekibimiz ülkemizin yetiştirdiği çok kıymetli Türk mimarlar ve şehir planlamacılarından oluşuyor." ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, hem kadim Anadolu medeniyetlerinin beşiği hem de çarşıları, camileri, diğer inanç gruplarının ibadethaneleri, konakları, meydanlarıyla dünya turizminin cazibe merkezi olan kent merkezlerinde eş zamanlı eylem planına geçtikleri bilgisini paylaştı.

Yıl boyunca KÖK çalışmalarına aralıksız devam edeceklerinin altını çizen Kurum, özel sektör ve kamu kurumlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek ikinci KÖK çalışmasının, gelecek hafta İstanbul'da gerçekleştirileceğini aktardı.

"Risk Kalkanı Modeli çalışmaları hız kesmeden devam ediyor"

Kurum, Risk Kalkanı Modeli Bilim Kurulu üyelerinin, 31 Mart-1 Nisan'da deprem bölgesinde incelemeler yaptığını vurgulayarak, 7 Nisan Cuma Dolmabahçe Sarayı'nda yapılacak bir toplantıyla çalışmaların detaylandırılacağını bildirdi.

Toplantıya TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli, Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Mimar Mehmet Kalyoncu, Mimar Sabri Paşayiğit, Mimar Hilmi Güner, Mimar Cem Yılmaz, Mimar Bünyamin Derman ile Mimar Uğur Özgüven de katıldı.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

41 yorum yapılmış

  • malatyam (9 ay önce)
    Biz şehrimizde kimsenin imzasını istemiyoruz. Bu işi Dünya'da en iyi yapan şehirleri örnek alınırsa zaten isteseler de kötü proje yapamazlar. Şehir merkezi çizdirilen mimarlar hayatları boyunca kaç tane şehir merkezi uygulaması yapmış. 2023 yılında yaşıyoruz bütün dünya ile aramızda tek tuşluk mesafe var ama bizim yine vizyonumuz yerli mimarlar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali444 (1 yıl önce)
    Tarlaları imara açmayın yeter. Kaçak yapılara seçim için af getirmeyin yeter. ! Bu ülkede önüne gelenin mutahit olmasını engelleyin yeter ! İnşaat mühendisleri odasında etkin kılın yeter !!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bazı stk lar (1 yıl önce)
    iki gün sonra eyleme geçer, onlara göre cami duvarına kalaycı dükkanıyla minibüs durağı yeterli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hamit (1 yıl önce)
    Banazı bölgesine doğru düzgün imar verilsin artık. Buralara ciddî bir talep var. İnsanlar tarla- bağ vasfındaki yerlere evler yapmaya başladılar. Merkezi bölgelere yakınlığı ve sağlam zemini insanları cezbediyor.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Saçmalamayın Allah aşkına, biz bostanbaşına imarı kim açtı kayısı bahçelerini kim talan etti diyoruz, siz de şimdi Konağı perişan etme peşindesiniz. Konak yeşil ve sulak bir yer, Malatyaya nefes olan bir yer, her yer bahçe ve üzüm bağları. Sakın ve sakın asla böyle bir hata yapılmamalı. Konak Gündüzbey gibi değerli yerlerimiz betona ranta saçma sapan imar işlerine bulaştırılmamalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)Hamit isimli kullanıcı yorumuna
    Aman diyim kardeş çok pişman oluruz, Konak ve Gündüzbey taraflarını koruyalım. Şu beton sevdanızdan vazgeçin. Çamurlu İkizce gibi yerler boş dümdüz kayalık yerler hem şehir de buralara kayar rahatlarız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adam arsası değerlensin diye övüyor şaka gibi.. bostanbaşı ibret olmadı herhalde. bu saatten sonra o bölgede sadece müstakil eve imar çıkar o da çıkarsa.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Davud (1 yıl önce)
    Siz hicbirsey yapamazsiniz bu şehire de ülkeye de. Size inanmıyoruz !
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Malatyabeyefendisi (1 yıl önce)
    Malatyadan olmasın mümkünse mimar vs. bence yeteri kadar tekniki olarak işlerinde mahir değiller
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Dışardan gelen birisi senin şehrinin dokusunu, kültürünü nereden bilsin? Malatya’mızı en iyi biz biliriz, aslına uygun yaşatmak için eminim onlarca işinin ehli olan mimar vardır.
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Yapanlara anlatılır kardeşim geçmişe ait kroki vs. Bilgilendirme yapılır vs vs.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • battal (1 yıl önce)
    inşallah bu dedğiniz olur bakanım..heyecanla bekliyoruz
    %41
    %59
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Örneğin Fuzuli caddesi Yeni camii yanından mısır çarşısı kasap pazarı,şire pazarı yanından çevre yoluna bağlanabilir. Söğütlü camii kıblesindeki geçici ruhsatlı bütün ada yıkılıp meydan güzel bir şekle getirilebilir. Hak sahiplerine m2 m2 yerleri başka adalarda bir plan dahilinde verilebilir.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Kaldırımlar şirket han yerine yapılan bina gibi üstü kapalı tasarlanmalı bina ve dükkanlar geriye çekilmeli. Binaların altına dükkan mutlaka olmalı ama yükseklik 6mt, çekme kat falan olmamalı dükkan yükseliği de konut yüksekliği kadar olmalıdır.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Mehmet 44 (1 yıl önce)
    Sayın bakan takdirle izlediğim Bi devlet adamı elazıg da vanda izmir de bozkurt ta yaptıklarınızı gördük malatya dada yapacağınızanızdan endişemiz yok tek istegimiz malatyanın yerel seçilmişlerin umuduna bırakmayın yine koca şehir rant kurbanı olur
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Valla az önce Elazığ’dan geldim hala konteynerde kalan vatandaşlar var. Senin gördüğün Elazığ nerde ağabeyim ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Liyakat olmadıktan sonra istediğin mimarı ve şehir planlamacıyı getir. Size güvenimiz yoktur artık. Yanında oturanlar da cabası. Malatya yı bu hale getirenleri yanına almış bakan açıklama yapıyor. Size inanmıyoruz, size güvenmiyoruz artık. Yeter sizi görmekte istemiyoruz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • İsmet44 (1 yıl önce)
    Bu partiye oy verdiğim için hergün kendimden utanıyorum belediye başkanı insan kaçakçılıgında ismi geçiyor ve yaptığı üsülsüzlükleri siz düşünün ve malatya için kararlar alıyor
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Bugun Yaka köyünden Dilek e giderken bir amca ve iki ufak çocuğu traktör ile yoldaki çukurlara yama yapıyorlardı. Aklıma Mazisine ulaşan Destan Şehri Malatya sloganı aklıma geldi. Ya büyükşehir belediye başkani sırtına bir yelek takmış geziyor. Acaba çevre yolu dahil kostepek yuvası bu yolları kullanırken mideleri bulanmiyor mu? Yazık çok yazık.....
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Erkan (1 yıl önce)
    Bu istimlak parasını nereden bulacaksın? Yeniden yapılabilmesi için mevcut tüm binaları sağlam ya da ağır hasarlı demeden yıkmak zorundasın. Bu binaların arsalarının sahipleri var. Çoklu yıkımların olduğu yerde binalar TOKİ kanalıyla yapılacak. Çoklu yıkımların olmadığı sağında solunda binaların olduğu yerlerde herkes kendi inşaatını kendisi yapacak. Adamın sağlam binasını mı yıkacaksın? Elazığ'da yapabildin mi?
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Osma (1 yıl önce)
    İkizcede sürekli deprem oluyor. Fay hattı üzerine TOKİ mantığı nedir ? Yerin 3km altında deprem oldu geçen gün. Yüzeye çok yakın. Beydağında boş yer çok. Konak’a doğru olabilirdi. İlla düz yer olacaksa Sivas yolu da olurdu. İkizce psikolojik sınır. Beylerderesi ötesi Malatya değil. Hem de deprem yeri.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)Osma isimli kullanıcı yorumuna
    Evlerin yapılacağı bölgeler incelenirken sondaj çalışması yapılıyor. Bilim adamları uzmanlar gelip yer tespiti yapıyorlar. Öyle kafasına göre seçmiyorlar. Bölgeler belirlenirken Japonya'dan bile deprem uzmanları bilim insanları çağrıldı. Gelip baktılar. Onay verdiler. Beydağı mahallesi de evlerin yapılacağı yerler olabilir. Zemin sağlam ama neden buraya yapmıyorlar Onuda yerel yöneticilere sorabilirsiniz
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Bostanbaşı da uzmanlarca yerleşime açılmıştı.Hemde şehrin belediye başkanı öncülüğünde açıldı bostanbaşı!Kime inanacağız?Doğrular yanlış,yanlışlar doğru oldu.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Konaklı (1 yıl önce)Osma isimli kullanıcı yorumuna
    Aman diyim sakın Konak tarafına yapılmasın. Bir burası kalmıştı ranta kurban gitmeyen yer. Buranın yeşilliği huzurlu ortamı bozulmasın ben istemiyorum. İkizce tarafına zamanla şehir genişler düzen oturur. Konak Gündüzbey bizim son kalan kalelerimiz, son değerlerimiz buraları da betonla öldürmeyelim. Konaktaki üzümü ikizcede yetiştiremezsin. Yazık etmeyin buralara kimseden böyle bir şey istemeyin talepte bulunmayın, isteyene de durumu anlatıp karşı çıkın lütfen
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Konak'ta ciddi bir sulama sorunu var. Burada yetişen üzümün Malatya ekonomisine katkısı yok denecek kadar az. Yeni şehir merkezlerinden biri olmak için en ideal bölgelerden biridir Konak. Konak meydanından Beydağına doğru sağlam zemin üzerinde yeni ve büyük bir mahalle inşaa edilmelidir. Bahçeler bağlar ovada yani şehrin kuzeyinde olmalıdır.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Her şeye neden para gözüyle bakıyorsunuz, illa ekonomik ölçüt mü olmalı? Ben yeşillik diyorum, horata diyorum, İyi kötü herkesin üzüm bağı bahçesi var diyorum siz ne diyorsunuz. Kültürümüzü yaşantımızı niye bozalım arkadaş. Buralar da beton olursa biz nerden nefes alacağız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bostanbaşı da uzmanlarca yerleşime açılmıştı.Hemde şehrin belediye başkanı öncülüğünde açıldı bostanbaşı!Kime inanacağız?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Çok yerinde bi karar böyle olması gerekiyor zaten. Bu çalışma ancak işinde uzman kişilerden oluşan profesyonel bi ekibin yapabileceği bi iş hemde böyle bi sadece işini yapar suistimaller siyasi oyunlar olmaz. Yoksa bu iş Allah etmeye bizim Malatyalı Siyasilerimize kalsa bu işi beceremeyecekleri gibi farklı sıkıntıların olacağını 20 senedir ispatladılar zaten..
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Esnaf (1 yıl önce)
    Güzel bir haber inşallah işin ehli ile memleket daha iyi olur
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Bu sefer inşallah işten anlayan ,başka hesaplar içinde bulunmayan biri atanır.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Nevzst (1 yıl önce)
    Madem binalar tümden yıkılacak.Yerine yapılacak binalar ve merkez yerleşkesi çok ince detaylarıyla çalışılarak yapılmalı.Caddeler genişletilmeli kente merkezi Eskişehir model alınarak tamamıyla yayalaştırılmalı.Yayalaşan yerlere nostaljik tramvay gibi unsurlarla kent kültürü kazandırılmalı.Yapılacak binalar özgün mimaride olarak şehrin kültürüne uygun olmalı ve yeşil alanlar zenginleştirilmeli ve de korunmalı.Vizyonu geniş kişilerle çalışılmalı.Pek de umudum yok da olsun.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • çok idealistsin hemşerim. ancak hayallerde kalır bu dediklerin (bu yöneticilerle)
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (1 yıl önce)
    Cumhuriyet döneminde Malatya bu şekilde planlanmamıştı. Planlar değiştirildi. Planda kent meydanı gaspedildi. Ana cadde 60 metreden 30 metreye düşürüldü. Trafik çilesi hiç bir şehirde yok. 100 yılda bir çevre yolu yapamamışız. Umarım 6 Şubat milat olur. Allah rızası için popilizmden uzak durun. Ekmeği emekçiye verin, bir ekmek de üste verin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cahid (1 yıl önce)
    Malatya bitti arkadaşlar. Şöyle yöneticilerimize, adaylara bakıyorum da, maalesef Malatya artık tarihe gömüldü. Bize dediğini yaptıracak, Ankara'da korkulan, tanınan bilinen, güçlü vekiller ve başkanlar lazım. Maalesef bu nitelikte tek bir vekilimiz var, o da ne hikmetse bu seçimde aday olmayacağı tuttu. Yanıp bittiğimizin resmidir. Malatyalı olmayanların insafına kaldık maalesef.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Adam akıllı güzel mimari yapılı sağlam kaliteli bir merkez yapacak işi bilenler yapmalı yoksa batırırlar birşeye benzemez rant için yapılırsa batar herkes mağdur olur birde seçimi soktular acelesi varmış gibi önce millet kendine geleydi koltuk sevdalıları biri demedi bir yıl erteleyelim!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (1 yıl önce)
    Şehri yapacak olan şehir planlaması mimar kim olur bilmem. Şehri bu hale getiren mimarın kim olduğunu herkes biliyor.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • C yiğit (1 yıl önce)
    Bunlar küp küp cam bina yaparlar varşovaya strasbourg budapeşteye Prag baksınlar bizim mimarlar selçuklu osmanlı mimarisini 5 kata uygulayacak kabiliyetleri yokmu. Lütfen yazık etmeyin liyakatlı mimarlara verilsin .
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Selçuklu olur.selçuklu mimarisi mükemmel.Osmanlının malatyada eseri yok.osmanlı malatyayı önemsememiş üstelik mimarisi de çirkin. Selçuklular seviyesine ulaşamamış
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Şehirplancısı (1 yıl önce)
    İşin kötüsü şehri mimarlar değil şehir plancıları tasarlar
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Şehrin geçmişi, tarihi dokusu ve dogasiyla ozdeşleşmiş Malatyamızda şehir kimliğini tanıyan insanlar karar aşamasında olmalıdır. Yoksa geçmişte olduğu gibi Sivaslı bir mimar Malatyaya şekil vermek isterse kernek meydanına yel degirmeni diker heryerini beton yapar, pınarları kurutayım deken beton basar meydan yapar. yol açayım derken tarihi çınarları keser...
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Madem şehir yıkıldı sokaklari daha geniş yapsınlar kışla fuzuli İnönü caddesi sitmapinari akpınar çok dardı yolları genişletilsin şehir daha geniş yeşil büyük yeşil meydanlar şeklinde kurulsun ona ek çınar camisi de yeni cami gibi meydanı olsun planlı dar olmaktan çıksın şehir tabi bunu düşüncek vizyon lazim
    %96
    %4
    Yanıtla