SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'10-15 Gün Süre Zarfında Suyun Durulacağını Düşünüyoruz'

'10-15 Gün Süre Zarfında Suyun Durulacağını Düşünüyoruz'
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, kayaların arasından doğal olarak akan su, depremin hemen ardından sarsıntıların etkisiyle kendiliğinden kesildi.

Kentin içme suyunu karşılayan Gündüzbey Kaptaj Tesisi'nde bir sonraki gün gelen su, çamurlu akmaya başladı. İlk zamanlar sudaki bulanıklık seviyesi 30 NTU'ya (bulanıklık birimi) kadar yükselirken, aradan geçen sürede su daha berrak hale gelmeye başlasa da halen içme suyu olarak kullanılamıyor.

Kentte herhangi bir arıtma yapılmadan sadece klorlamayla musluklardan akan suyun eski hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor.

Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen gezici ve sabit tankerlerle su ihtiyaçlarını karşılayan vatandaşlar, eski berrak ve kaliteli sularına ulaşacağı günleri sabırsızlıkla bekliyor.

"Mikrobik anlamda olumsuzluğu söz konusu değil"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, deprem öncesine kadar kentin su ihtiyacının kendi öz kaynağından çıkıp direkt kaptajdan (suyun çıktığı yerde toplandığı yapı) abonelere dağıtıldığını söyledi.

Gürkan, depremle suyun tamamen kaybolduğunu belirterek, "Bu korku ve endişe bir deprem korkusu kadar bizi çok daha olumsuz etkiledi. Yarıklar yavaş yavaş dolduktan sonra bir gün sonra su gelmeye başladı." dedi.

Malatya'da 6 Şubat'tan bu yana binlerce artçı deprem meydana geldiğini ifade eden Gürkan, şunları söyledi:

"Artçı depremlerin büyük bölümü özellikle kaptajın bulunduğu su kaynaklarının olduğu yerlerde oluşuyor. Her deprem meydana geldiğinde su bulanık akıyor, suyun mikrobik anlamda olumsuzluğu söz konusu değil. Kentin 13 ilçesi, 718 mahallesinde her tarafa su veriyoruz ancak henüz içilebilir ve yemekte kullanılabilir seviyeye gelmedi. Bulanıklık derecesi 30 NTU'dan yavaş yavaş aşağı indi, şu anda 8-9 civarında. Bunun 5'in altına inmesi lazım. Böyle giderse bir hafta içerisinde bayram sonu şebekelerdeki suyun içilebileceğini düşünüyoruz ancak 3,5 ve üzeri depremler, bölgede suyun bulanık akmasına neden oluyor."

Tanker ve itfaiye araçlarıyla su talepleri karşılanıyor

Gürkan, bulanıklık seviyesinin son bir haftadır büyük bir düşüş eğiliminde olduğuna dikkati çekerek, şu anda kaptajdan saniyede 4 bin 200 litre su çıktığını ve suyun kaybolmamasının sevindirici olduğunu dile getirdi. Başkan Gürkan, "Depremle beraber suyun içilemez ve yemeklerde kullanılamaz durumda olduğunu bildiğimiz için özellikle sabit ve gezici tankerlerimizle, itfaiye araçlarımızla şehrin muhtelif yerlerinde sürekli su ihtiyaçlarının giderilmesi noktasındaki çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

AFAD ile oluşturdukları lojistik depodan şişe ve damacana su dağıtımı da yaptıklarını belirten Gürkan, 65 sabit noktada tankerlerle ihtiyaçların giderildiğini kaydetti.

İnsanların "Bulanıklık müdahaleyle giderilebilir mi?" sorusunu yönelttiğini aktaran Gürkan, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar böyle bir teknik ve teknoloji bize gelmedi, yok. Şu var, lokal anlamda gelen su arıtılabilir ve ileriki zamanda yedek büyük bir arıtma yapılır, bu arıtmadan bu su geçirilebilir. Bu da (suyun bulanıklaşması) yüzyıllardır, bin yıllardır olmayan bir şey. Aslında yüzyıllardır olmayan bir felaket yaşanmış, inşallah 10-15 gün süre zarfında suyun durulacağını, vatandaşlar aynı kalite ve nitelikte içilebilir suyu kaptajdan daha doğal şekilde içecektir diye düşünüyorum."

Vatandaşlar çözümü bekliyor

Vatandaşlardan Şükrü Özcan, depremden itibaren suyun çamurlu aktığını, temizlenmeye başlayan suların sarsıntılarla bulandığını, son zamanlarda gittikçe berraklaştığını söyledi.

Özcan, çeşmelerden aldıkları suları temizlik işlerinde kullandıklarını, içme ve yemekler için ise hazır su aldıklarını belirtti.

Mehmet Küçük ise depremden sonra suların bulanık aktığını, sorunun kısa sürede çözülmesini beklediklerini kaydetti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Oğuz (1 yıl önce)
    İnsan bir arıtıcı yapar 2023 yılına gelmişiz daha hala Malatya’da şehir suyunda arıtıcı yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hikmet (1 yıl önce)
    Başkanın dediğini biraz daha basitlestireyim. Malatya ya Su Allah tarafından gönderiliyordu biz sadece klorlama yapıyorduk. Deprem Allah tarafından başımıza geldi. Su bozuldu bu yüzden bir birşey yapmadan yine Allah tarafından düzelmesini bekleyeceğiz. Bu haber 2.5 aydır yapılıyor. ntu değeri Düşüyor iki haftaya tamam sonra bı artçı aaaa yine artmış ama düzelecek 3 haftaya tamam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MECZUP (1 yıl önce)
    Acaba başkan son üç ayın su faturasını kesecekmi onu merak ediyoruz çünkü belediye çok zarar etti bir yerlerden çıkarması gerekiyor o da gariban halka yükleyecek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hepsi 14 Mayıs'a bağlı gitmez kalırlarsa faturayı halka keser, giderlersede öylece bırakacaklar biz almıyorduk gelenler aldı olacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İsmai (1 yıl önce)
    Malatyanın suyun dinlendirildikten sonra arıtılıp şehre pompalanacağı yeterli büyüklükte ayrı bir depolama tesisine çok acilen ihtiyacı var halkın sağlığı için bu şart bence, inşallahla maşallahla deprem olmasın diye dua etmekle bu işler olmuyor. Sorumluların elini taşın altına koyması gerekiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kibir abidesi (1 yıl önce)
    Malatya olarak Erzurum ve diğer iller gibi adam gibi bir arıtma tesisi kurmamız gerekiyor, klor çağ dışı bir uygulama artık , bu güzelim suyun adam gibi arıtılıp tertemiz haliyle memleketimin güzel insanlarına ulaşması gerekiyor . Başkana söyleyin bize cumhuriyet tören meydanı lazım değil , ARITMA TESİSİ LAZIM !!!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Oğuz (1 yıl önce)
    Malatya’daki içme suyunda niye arıtma olmaz artık yapılmalıdır sadece klorla olmaz bu işler
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Kolay gelsin ablama namusuyla çalışıyor Malatyalılar olarak oradan geçerken ekmek alalım ablamizdan Battalgazi in evlatlarina yakışanı yapalım.
    %13
    %87
    Yanıtla
  • Bostanbasi mağdurları (1 yıl önce)
    Olurmu baskan. Her deprem sonrası ağırdan hafife dönen evlerimiz gibi suyunda daha berrak ve temiz olması gerekmiyormu. Dediginiz gibi aksini düşünen itiraz etmeli. Yada odtu veya bilkentten hoca getirip bakmak lazım.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • misafir (1 yıl önce)
    Başkan Düşünüyor..sessiz olun uyandırmayın ...normalken gelmeyen belki oda bir ihtimal uykusunda gelir .....başkan Üniversitelerden destek alsan konunun uzmanlarından görüş alsan deniz suyu bile içmesuyuna çevriliyor .....bu günümüz dünyada
    %81
    %19
    Yanıtla