Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ndeki öğrenciler, "Isıtıcıları kireçlenmelerden kurtaran sistem" olarak tanımladıkları "Kurtaran 1.01" adlı proje geliştirdiler. Proje, kireçlenen ısıtıcıların servise gitmeden evlerde yaklaşık 10 dakika içinde temizlenmesini kapsıyor.
Malatya Şehit Kemal Özalper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nden Görkem Özen, İlhan Gürsul ve Abdullah Özdürüş adlı öğrenciler Öğretmenleri Mustafa Öztoprak ve Mehmet Barut'un danışmanlığında hazırladıkları "Kurtaran 1.01" adlı projeleri ile Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları arasında Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına katıldılar.
Projeyi hazırlayan öğrencilerden İlhan Gürsul, "Sert su ısıtıldığında ısıtma sistemleri içerisinde karbondioksit ve kireç taşı oluşur. Kalsiyum karbonat tesisat içerisinde çökelir ve boru çeperlerinde giderek birikmeye başlayarak sistemin tıkanmasına ve aynı zamanda ısıtma veriminin düşmesine dolayısıyla daha fazla enerji gereksinimine neden olur. Projemiz sıcak su ısıtıcılarının kireçlerini temizleyerek ömürlerini uzatıp verimlerini arttırmak üzere planlanmıştır. Isıtıcıların kısa sürede bozularak işi
yaramaz hale gelmelerini engellemektedir" dedi.
Öğrencilerden Görkem Özen ise, "Taşınabilir sistemi önce kirecini temizleyeceğimiz şofben veya kombinin su giriş ve çıkışı uçlarına bağlarız. Kireç çözücü kabına yeterince kireç çözücü doldururuz. Kireç temizlendikten sonra yapılan bağlantı sökülüyor ve şofben yerinden sökülmeden temizlenmiş olur" şeklinde bilgi verdi.
Projenin, kireçlenen ısıtıcıların servise gitmeden evlerde yaklaşık 10 dakika içinde temizlenmesini kapsadığı belirtildi.