Malatya'da 6 Şubat 2023 depremlerinin saat 13.24'teki ikincisinde yıkılan Palmiye Sitesi'nin A Blokunda 5 kişinin ölümü ve 1 kişinin de yaralanması ile ilgili davada yargılanan 14 sanıktan 10'una hapis cezası verilirken, 4 sanık ise beraat etti. Ceza alanların 2'si binanın altında bulunan BİM Şubesinden bodrdum kata açılan asansör boşluğundaki tadilat , 1'i ise BİM market şubesinde tabliye kesmek suretiyle yük asansörü yerleştirme işlemiyle binanın taşıyıcı unsurunu etkilemekle suçlanıyorlardı.
Çilesiz Mahallesi Fahri Kayahan Bulvarı üzerinde bulunan ve iki bloktan oluşan Palmiye Sitesinin A Blokunun yıkılması sonucunda 5 kişi enkaz altında kalarak ölmüş, 1 kişi ise yaralanmıştı.
Palmiye Sitesindeki Ayşe Özkurt (59), Bedrettin Çetinkaya (27), Ceren Çokgüngör (12), Eftal Özkurt (27) ve Saime Yakut (77) enkazda kalarak hayatını kaybetmiş, Hatice Özkurt Çokgüngör ise yaralı olarak kurtulmuştu.
Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, verilen ara kararın ardından hükümlerini açıkladı. Kararlarda; binanın enkaz altında kalarak ölen ve yaralanların birinci deprem sonrasında binalara girmemesi uyarısına uymadıkları hususu ile binada sorumlulukları bulunanların, bu sorumluluklarının 1. depremden sonra illiyet bağlarının bazı hususlarda kopmadığı hususunun da kabul edilerek hükümlerin kurulduğu kaydedildi.
Mahkeme Heyeti sanıklar müteahhit Hayri Canpolat’a 6 yıl 8 ay, Mehmet Gündüz’e 6 yıl 8 ay, Murat Anıl Bozdağ’a 6 yıl 8 ay, Recep Yıldırım’a 4 yıl 5 ay 10 gün, Selahattin Şengönül’e 4 yıl 5 ay 10 gün , Rıdvan Kaya’ya 4 yıl 5 ay 10 gün, Sultan Alan’a 4 yıl 5 ay 10 gün, Duran Özdemir’e 4 yıl 5 ay 10 gün, Abdulkadir Akbaş’a 4 yıl 5 ay 10 gün ve Ahmet Özer’e 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi.
Mahkeme Heyeti, hüküm ile birlikte tutuksuz sanıklar için her hangi bir tedbir kararı almadı. Mahkeme Heyeti, sanıklar Bülent Yeroğlu, Erdal Altunkaya, Halime Erdemir ve Ümit Erenler hakkında ise beraat kararına hükmetti.
CEZA ALANLARIN 3’Ü BİM ELEMANI
Bu arada, mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda yıkılan binanın altında bulunan BİM market şubesinin yaptığı ruhsatsız asansör boşluğu açma işleminin binanın taşıyıcı sistemini olumsuz etkilediği belirtilmişti.
Mahkemenin ceza verdiği Selahattin Şengönül, Recep Yıldırım BİM yetkilileri olanrak iddaanmede yer alırken, ve Rıdvan Kaya ise BİM market şubesinde tabliye kesmek suretiyle yük asansörü yerleştirme işlemini yapmakla suçlanmıştı.
BİM NE İLE SUÇLANMIŞTI?
Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Yılmaz, Yalova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Kuvat, Yalova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan Sesli’den oluşan Bilirkişi Heyetince hazırlanan rapor da BİM ile ilgili olarak şu iddialar yer almıştı:
“Dava konusu binada tespit edilen projesine aykırı imalatlardan (zemin kat duvarlarının kaldırılarak 3 dükkan yerine 1 dükkan alanının oluşturulması) işleminden dolayı bu işlem yapım sürecinde yapıldıysa yüklenici (yapı müteahhidi), şantiye şefi (fenni mesul), teknik uygulama sorumlusu ve belediyenin kontrol/denetim mühendislerinin, iskan ruhsatından sonra yapıldıysa yapı sahibinin ya da yapanın ve belediyenin kontrol/denetim kadrosunun sorumluluğundadır.
- 21.12.2017 tarihli onaylı mimari tadilat projesine göre BIM A.Ş. tarafından C-3 aks birleşiminde merdiven ve asansör için mevcut betonarme yapı elemanları kesilerek yaklaşık 3x3 m'lik boşluk açıldığı,
- Yapıda taşıyıcı unsuru etkileyen bu tadilatın, 03.07.2017 tarih ve 30113 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Plânlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre esaslı tadilat olup yeniden ruhsatlandırmayı gerektirdiği,
- Döşemelerin yapısal taşıyıcı sistemin bir parçası olduğu, döşemelerin yapı davranışından bağımsız düşünülemeyeceği, esaslı tadilat durumunda yapının beton dayanımı, donatı durumu (korozyon, düzeni vb.), işleme alınacak döşemenin mesnetlenme koşulları vb. etkenler dikkate alınarak tadilat edilecek bölgenin yapı ile beraber yapısal çözümlenmesinin yapılması, gerekli görülen bölgelerin iyileştirilmesi ve bu uygulamaların ilgili kurum ve kuruluşların teknik kontrol, denetim ve onayı ile ruhsatlandırılmasının bir zaruret olduğu,
- BİM A.Ş. tarafından boşluk açılan döşeme için yapılan analizler sonucunda kesit yetersizliği ve sehim sorunu ortaya çıktığı,
- Söz konusu döşeme ile ilgili yapılan işlemin (çevresindeki kiriş, kolon vb. yapısal elemanlara hasar verilip verilmediği bilinmemektedir) teknik denetimden uzak (teknik hesap ve mühendislik denetimi olmadan) ve usulsüz (ruhsatsız) olarak yapıldığı,
- İlgili belediyenin ruhsat vermeden sadece mimari projeye onay verdiği,
-Teknik denetimden uzak (teknik hesap ve mühendislik denetimi olmadan) ve usulsüz
(ruhsatsız) olarak yapılan bu işlem için işlemi gerçekleştirenin (BİM A.Ş.) kusurlu olduğu,
-Esaslı tadilat gerektiren işlem için statik etki analizi talep etmeyen ve ruhsat işlemi yapmadan mimari projenin tadilatına onay veren ilgili belediyenin kusurlu olduğu,…”
malatyahaber.com









