Malatya'da faaliyet gösteren üretici birlikleri, istişare toplantısında bir araya geldi.
Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kırmızı Et Üreticileri Birliği'ndeki toplantıda hayvancılığın sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, yaptığı konuşmada, Canlı Hayvan Pazarı'na giren hayvanların kontrolü, işletmelerde bulunan hayvanların bilgilerinin güncellenmesi gibi konulara dikkati çekti.
Malatya'da 42 bin işletme olduğunu belirten Taneli, ''Bir işletmede 100 hayvan varsa 10'u kayıtlı, gerisi değil. Bunları kayıt altına acilen almak ve bilgileri güncellemek durumundayız'' ifadelerini kullandı. Taneli, hayvanların kayıt altına alınması durumunda devletin verdiği teşviklerden yararlanılabileceğini hatırlattı.
Canlı Hayvan Pazarı'nın temizliğinin sağlanması gerektiğini belirten Taneli, evrakları eksik olan hayvanların kesinlikle pazara alınmaması gerektiğini kaydetti.
Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten de en büyük problemin Canlı Hayvan Pazarı'na giriş ve çıkışların denetim altına alınması olduğunu vurguladı.
Bu konuda sorumluluğun belediyede olduğunu anımsatan Pilten, ''Cezalandırma konusunda ise Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkili. Onlara büyük iş düşüyor. Biz üzerimize düşen kısmını yapmayı taahhüt ediyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise Malatya Canlı Hayvan Pazarı'nın 7 gün hizmet verdiğini belirterek, pazarda mal alıp satan esnafın öncelikle kurallara uymasının gerektiğini, bu durumda dışarıdan hastalıklı veya pasaportsuz hayvan girişlerinin engellenmesinin daha kolay olacağını bildirdi.
Toplantıda Canlı Hayvan Pazarı'nın saat 05.00'te açılıp 17.00'de kapanması, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından burada faaliyet gösteren esnafın kayıtlarının kontrol edilmesi, pazara sevksiz, pasaportsuz hayvanların girişine 21 Ocak'tan itibaren kesinlikle müsaade edilmemesi karara bağlandı.