İki ilçesinde asansörlü bina bulunmayan Malatya'da yapılan asansör denetimlerinde, incelenen 3 bin 440 asansörden yarısının ‘Güvenli olmadığı’ ortaya çıktı.
Olası facialar kapıda
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün yaptığı asansör denetimleri, olası asansör tehlikesinin boyutunu gözler önüne serdi. 1 Ocak –31 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılan denetim sonuçlarına göre Malatya’daki asansörlerin yarısından fazlası tehlike saçıyor.
Her an boşluğa düşebiliriz
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı imzasıyla konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, Malatya’da, kamu binalarının yanı sıra apartman ve site gibi sivil binaların da yer aldığı toplam 3 bin 440 adet asansör incelendi. Yapılan periyodik incelemeler sonucunda bu asansörlerden 1050’si can ve mal güvenliği için her an kaza oluşturabilecek tehlike işareti olan ‘kırmızı etiket’ ile işaretlendi. 1505 adet asansör de yeşil etiketle (güvenli asansör) işaretlendi. Asansörlerden 390 adetine Sarı (Kusurlu seviyede risk), 176 adetine mavi (hafif kusurlu seviyede risk) etiket yapıştırıldı.
Açıklamada, “Periyodik kontrollerin ilk başlangıcında %84’ler seviyesinde olan güvensiz asansör oranı 01/01/2016 tarihi itibari ile %51 seviyesine inmiştir” denildi.
Yeşilyurt’un asansörleri güvenli
Denetimler sonucunda, en güvenli asansörlerin Yeşilyurt İlçesi’nde bulunduğu belirtilirken, Yeşilyurt’ta denetimi yapılan 1337 adet asansörün %80 inin Yeşil etiket (güvenli) olduğu ifade edildi.
Asansörlerin yarısı tehlikeli
Bilim Teknoloji ve Sanayi İl Müdürü Akif Gülaçtı, yaptığı yazılı açıklamada, denetimlerin sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“İlimiz genelinde yaklaşık 3440 adet asansör kullanılmaktadır. İlimizdeki 13 ilçe belediyesinden sadece Yazıhan ve Doğanyol Belediyeleri ilçelerinde asansör bulunmadığından dolayı bir A tipi Muayene kuruluşu ile protokol yapmamıştır. Diğer 11 Belediyemiz TSE ve UDEM muayene kuruluşları ile protokol yapmış ve yıllık kontrollere başlamıştır.
Bu iki muayene kuruluşumuz tarafından 01/01/2015-31/12/2015 tarihleri arasında muayenesi yapılan 3440 Adet asansörden 1050 adetine Kırmızı, 390 Adetine Sarı, 176 Adetine Mavi ve 1505 Adetine ise Yeşil Etiket yapıştırılmıştır. Kırmızı etiket oranları her geçen yıl giderek düşmektedir. Periyodik kontrollerin ilk başlangıcında %84’ler seviyesinde olan güvensiz asansör oranı 01/01/2016 tarihi itibari ile %51 seviyesine inmiştir.
Yeşilyurt İlçemiz sınırları içerisinde kurulu bulunan asansörlerin periyodik muayene sonuçları ise diğer ilçelerimizde kurulu bulunan asansörlere nazaran daha iyi bir konumdadır. Şöyle ki; Yeşilyurt ilçemizde bulunan 1337 adet asansörün %80 i Yeşil etiketli, yani güvenli asansördür. Bu güzel sonuçların elde edilmesinde bu ilçemizdeki binaların yeni yapılmış olmasının yanında Yeşilyurt Belediyesinin, Muayene kuruluşunun ve bina yöneticilerinin çok büyük katkıları olmuştur.
İlimiz için kırmızı etiketli asansör sayısının azaldığını görmek memnuniyet verici ama yeterli değil. Hedefimiz Malatya olarak sıfır sayıda kırmızı etiketli Asansör. Bu konuda tüm taraflara özellikle Müdürlüğümüze, Belediyelerimize, Muayene Kuruluşlarımıza, Asansör Firmalarına, Bina Yöneticilerimize büyük görevler düşmektedir.”
“Kırmızı etiketli asansörlerin kullanımına izin verilmemeli”
Can ve mal güvenliği için büyük riskler barındıran kırmızı etiketli asansörlerin kullanımına izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Gülaçtı, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:
“Asansör kazalarını ve asansör konusundaki sıkıntıları en aza indirgemek için, Bina yöneticilerimiz binalarındaki asansörlerin aylık ve yıllık kontrollerini mutlaka yaptırmalı, Kırmızı Etiketli Asansörlerin kullanımına müsaade etmemeli ve Muayene kuruluşu tarafından kendilerine bildirilen eksiklikleri en geç bir ay içerisinde tamamlatmalıdır.
23 Nisan 2015 deki kanun değişikliği ile Belediye Kanunu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanununda ciddi değişiklikler yapılmıştır. Hem Belediye Yöneticilerine (Belediye Başkanı Dahil) cezai müeyyidelere varan şahsi sorumluluk halleri düzenlenmiştir. Hem de bina yöneticilerinin sorumlulukları netleştirilmiştir. Bina yöneticilerine binalarındaki asansörlerin ayda bir kere bakımlarını yılda bir defa da periyodik muayenesini yaptırmaktan sorumlu olduklarını, bu sorumluluklarını yerine getirmedikleri takdirde cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacaklarını hatırlatmak istiyoruz.
Vatandaşlarımız Asansörle alakalı her türlü şikayet, görüş ve önerilerini ALO 130 Ürün Güvenliği Şikayet hattına iletebildikleri gibi doğrudan Müdürlüğümüze de müracaat edebilirler."
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten