Belediye Başkanı Ahmet Çakır, beraberinde başkan yardımcıları Hasan Atay ve Ahmet Ceyhan ile bazı daire müdürlerinin de bulunduğu bir heyetle Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası (MO) ile İnşaat Mühendisleri Odası’nı (İMO) ziyaret etti. Büyükşehir konusunun konuşulduğu ziyaretlerde, Malatya’nın ulaşım politikası, trafik sorunu, yeni yerleşim alanlarının kazandırılması gibi konular da konuşuldu.
Büyükşehir konusunun görüşüldüğü ziyarette konuşan Mimarlar Odası Şube Başkanı Osman Çoşkun, “Malatya’nın Büyükşehir statüsüne kavuşmasının önemli bir gelişme olduğunu” belirterek,
Büyükşehir olmasını eleştiren kesimlerin karşısında olduklarını belirten Coşkun, “Yapılan eleştirilerin başında vergi yükünün artacağı söyleniyor. Büyükşehir olmanın sadece bu yönlerine bakmamak gerekir. Malatya için Büyükşehir olmak önemli bir fırsattır. Öncelikle Malatya’ya yatırımlar artacak, bu da Malatya’nın gelişmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bugün gayrimenkulü olanlar yarın Büyükşehir sürecinde yatırıma açıldığı zaman büyük değer kazanacak. Bunları da gözden kaçırmamak gerekir” diyerek eleştirenlerin subjektif davrandığını belirtti.
"EN HAZIRI MALATYA.."
Büyükşehir statüsüne kavuşmasından dolayı Malatya ile ilgili güncel konularda istişare etmek için bir araya geldiklerini belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın Büyükşehir olmasıyla birlikte daha sağlıklı ve planlı bir büyüme gerçekleşeceğini söyledi ve Büyükşehir’in Malatya için bir milat olduğunu vurguladıktan sonra“Biz haklı eleştirileri her zaman olumlu karşılıyoruz. Malatya’ya katkı sağlayacak her fikri ve düşünceyi önemsiyoruz. Ön yargılı olmayan bütün eleştirilere her zaman açığız. Son yıllarda Malatya’ya yapılan en büyük hizmet Malatya’nın Büyükşehir olmasıdır. Büyükşehir ile birlikte şehircilik anlamında daha büyük gelişimler yaşanacak, sağlıklı ve planlı bir büyüme gerçekleşecek, kaynakların tek elden yönetilmesiyle daha fazla yatırım alacak” dedi.
Yeni Büyükşehir olan 13 il arasında belki de Malatya Belediyesi’nin bu statüye en hazır il olduğunu belirten Başkan Çakır, “Malatya Belediyesi, Büyükşehir statüsü almadan önce de bu misyona uygun çalışıyordu. Sanki büyükşehirmiş gibi çalışıyorduk. Alt yapı hizmetleri, katı atık depolama tesisi, toplu taşımacılık başta olmak üzere birçok konuda sınırlarımızın dışına hizmetler yapıyorduk. Amacımız daha sağlıklı bir yapılanmayı büyükşehir statüsüyle birlikte Malatya’ya kazandırmaktır. Bu amaçla istişarelerde bulunuyoruz, veriler topluyoruz, komisyonlar oluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.
"HERKESİN SORUMLULUĞU ARTTI"
Malatya’nın merkeze yakın ilçelerle fiziki olarak birleştiği ve bu nedenle Malatya’nın Büyükşehir statüsünü önceden hak ettiğini belirten İMO temsilcisi Bedir Özten “Geç de olsa Malatya hak ettiği Büyükşehir statüsüne kavuştu. Artık Malatya’da yaşayan herkesin sorumluluğu biraz daha arttı. Büyükşehir Kanunu da değişti. Öncelikle bir masa etrafında toplanarak büyükşehir kanunu iyice irdelenmeli. Sivil toplum kuruluşları da sorumlu oldukları her alanda üzerine düşen görevi yapmalı. Biz Odası olarak her zaman iş birliğine hazırız” dedi.
"İYİ BİR EKİP KURULMALI.."
İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi ve İnşaat Mühendisleri Odası Temsilci Yardımcısı Vehbi Aluçlu da Malatya’nın Büyükşehir olmasının kente önemli şeyler katacağını belirterek, “Malatya Büyükşehir ile birlikte farklı bir konuma geçecek. Malatya’nın geleceği, ufku açıldı. Ama, sistemin sağlıklı işlemesi için iyi bir ekip oluşturulmalı ve imar bütünlüğü sağlanmasının ve planlamanın tek elden yapılmasının alt yapısının oluşturulması gerekir. Malatya’nın ulaşım politikası, trafik gibi sorunları var. Malatya için düşünülen toplu ulaşım araçlarından trambülerin enerji açısından verimli olduğu kaçınılmaz ama fiziki yapı, yolların durumu gibi bir çok ayrıntılarda göz önüne alınmalı ve karar verilmeli, ayrıca yaşanan trafik keşmekeşine de çözüm bulunmalı, kentin daha geniş alanlara yayılması için Şoför okulu alanının belediyeye kazandırılarak bir uydu kent olarak planlanmasına başlanmalıdır. Belediye ile Odalar arasında imzalanan ve 25 yıldır uygulanan protokolün tek taraflı olarak bozulması nedeniyle yapılaşma anlamında bir denetim boşluğu oluştu. Bu durum ise sağlıklı yapılaşmanın önünde bir engel oluşturdu” diyerek protokolün devamı etmesi gerektiğini iddia etti.
"MALATYA İÇİN BÜYÜK KAZANÇ.."
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sivil toplum kuruluşlarını ziyaretteki amaçlarının, Büyükşehir sürecinde Malatya için neler yapılmalı konusunu tartışmak olduğunu belirterek, Malatya’nın şehircilik anlamında gelişip, büyümesinde sivil toplum kuruluşlarının fikirlerinin önemli olduğunu söyledi. Çakır, “Bizler de bu yapılanmayı Büyükşehir öncesi oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. Bu yapılanmalar da istişarelerle olur. Büyükşehir’le birlikte Malatya, gelişimini daha sağlıklı ve planlı yapacak. Malatya’ya gelecek ekonomik kaynakların artması büyük bir avantaj sağlayacak. Bir diğer avantaj ise şehrin sorunları tek elden sağlıklı bir planlamaya kavuşması olacaktır. İmar, alt yapı ve ulaşım bütünlüğünün sağlanması şehrimizin daha hızlı büyüyüp gelişmesine katkı sağlayacaktır. Büyükşehir statüsü, Malatya için büyük bir kazançtır. Büyükşehir statüsü, Malatya’nın kalkınmasını, gelişmesini, ekonomik büyümesini hızlandıracak sürecin başlangıcı olarak görüyorum” dedi.