İran tarafından 13 gün alıkonulduktan sonra serbest bırakılan 15 İngiliz askeri tutukluluk anılarını kitap haline getirebilecek.
İngiltere Savunma Bakanlığı, normal durumlarda askerlerin başlarından geçenleri basına anlatmalarına izin vermiyor. Ancak bu kez basının büyük ilgi göstermesi üzerine bir istisna yapıldı. 15 İngiliz askerine hikayelerini satma hakkı tanındı.
Askerler, hikayelerinin karşılığında aldıkları parayı istedikleri gibi harcayabilecek.
İngiliz askerlerin hikayelerinin karşılığında alacakları toplam paranın 250 bin İngiliz sterlinine ulaşması bekleniyor.
'İngiltere operasyon önerisini reddetti'
İran'ın, tutukladığı 15 İngiliz askerini serbest bırakmasının ardından, 13 günlük krizin çözülmesiyle ilgili ayrıntılar da ortaya çıkıyor. İngiliz Guardian gazetesinin iddiasına göre, ABD 'askeri operasyon' önerdi, ancak İngiliz hükümeti bunu reddetti.
Gazete dünkü haberinde, "ABD'lilerden savaşa yol açabilecek bazı öneriler geldi" ifadesini kullandı.
Bu önerilerden biri, İran hava sahasında, taciz uçuşları yapılmasıydı. Ancak İngiliz yetkililer, bu önerileri reddetti ve Pentagon'a "Siz, bu krizin dışında kalın" mesajı iletildi.
Haberde, Londra'nın, ABD Başkanı Bush'a, 'sert ifadeler kullanarak, gerilimi artırmaması yönünde telkinlerde bulunduğu' da belirtiliyor.
Guardian'a konuşan İran devrim muhafızlarına yakın bir İranlı yetkili ise, "Eğer bu olay, ABD ile yaşansaydı, beklenmedik bir savaşa neden olabilirdi" dedi.
İran 'iyi niyetle karşılık' istedi
İran ise, İngiltere hükümetinden, esir İngiliz askerlerini serbest bırakmasına iyi niyetle karşılık vermesini istedi.
İran'ın Londra Büyükelçisi Resul Movahedian, Financial Times gazetesine verdiği demeçte ''Biz kendi payımıza düşeni yaptık. Olumlu yolda devam edebilmek için şimdi sıra İngiliz hükümetinde'' dedi.
İngiliz askerlerinin serbest bırakılmasının başka bir davayla ilişkisinin bulunmadığını belirten Movahedian, ''Ancak eğer İngilizler yardımcı olmak ister ve nüfuzlarını kullanırlarsa bunu memnuniyetle karşılarız... Biz genelde bölgedeki gerilimi azaltacak her adımı memnuniyetle karşılarız'' dedi.
''Tahran'ın İngiliz askerlerini serbest bırakma kararının meyvelerini toplamanın İran ve dünyadaki büyük güçler için ortak bir görev olduğunu'' belirten Movahedian, BM'nin daimi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in, İran'ın yararlı amaçlar için uranyum zenginleştirme hakkını tanımalarını memnuniyetle karşılayacaklarını vurguladı.