CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 16 Nisan tarihinin Türkiye için bir son değil yeni bir başlangıç olacağına inandığını belirterek “Anadolu’nun bütün renkleri ile birlikte Türkiye’nin yeniden birlikte yaşamaya başladığı, ayrışmadığı, kardeş olduğu, savaşmadığı barış içinde olduğu, şiddetin olmadığı, birlikte huzurun olduğu, ön görülmezliğin olmadığı, istikrarın olduğu hayırlarla güçlenmiş bir Türkiye’ye uyanacağız. 16 Nisan, bir son değil bir başlangıç olacak” dedi.
Partisinin il teşkilatınca organize edilen 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü ve bir dizi diğer etkinliklere katılmak üzere Malatya’ya gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, sabah ilk olarak beraberinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İl Başkanı Enver Kiraz, Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer ve parti yöneticileri ile birlikte MASTÖB, TSO gibi sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti.
“Kadınların iş gücüne katılımı ile ilgili çok ciddi sıkıntılar var”
İlk olarak Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret eden Selin Sayek Böke, burada Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ile bir süre görüştü. 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü nedeniyle Türkiye’de kadın sorunları ve kadın istatistiklerine ilişkin bilgiler aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, bunun bir kader veya gelenekten kaynaklanmadığını, ancak sosyal bakım hizmetlerinin kamu tarafından sağlıklı sağlanmamasından kaynaklı, çocuk veya ebeveyn bakmaya ya da ev işlerini yapmak için evde kalmaya mahkum edildiklerini söyledi. Türkiye’nin kadın ve erkeğin eşitliği açısından 144 ülke arasında 130. Sırda olduğunu kaydeden Böke, “Bu masanın etrafında paylaşmayı özellikle önemsiyorum, çünkü bu masanın etrafındaki kadın sayısı oldukça az. Türkiye’ye dair de bir şey söylediğini düşünüyorum. Yine 144 ülke arasında emekçi kadınların Türkiye’de ne kadar zorluklar yaşadığını gösteren bir diğer rakam da kadın ve erkek arasındaki ekonomik eşitlik bakımından 129. Sırada olması. Siyasette de kadının var olması konusunda maalesef Türkiye’de eşitsizlik yüksek. 144 ülke arasında 113. Sıradayız. Siyasette de kadın yok. Ücret eşitsizliğinde Türkiye’de çok derin yaşanıyor. 56 OECD ülkesi arasında kadın ve erkeğin aynı emeği vermesine rağmen farklı ücret almasında Türkiye maalesef 6. Sırada. Kadın ve erkek çalışan arasında işveren açısından fark kılınmamasını sağlamak siyasetçilerin yasal düzenlemelerle sağlayacağı bir şey. Bizim ebeveyn izinlerinin eşitlenmesi, kadın ve erkek çalışanın emeklerinin eş değer olmasını sağlamak yasal olarak mümkün. Bunu yaptığımızda siz iş dünyasının kadın emeğine eşit değer vereceğine hiç şüphem yok” dedi.
“Kalkınan bir Türkiye hikayesi yazabilmek için…”
Kalkınan bir Türkiye hikayesi yazabilmek için kadının ekonomik düzene katılımının sağlanmasının şart olduğunu vurgulayan Böke, “Oysa hayatın eşit paydaşı olan kadınların hem ekonomide, hem siyasette, hem iş dünyasında varlık göstermesi, bizim hep beraber kalkınan bir Türkiye hikayesi yazabilmemiz için olmazsa olmazlardan birisi. Biz siyasetçilere düşen de kadınlara ve erkeklere eşit fırsat verilmesini sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmaktan geçiyor” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke’nin sadece CHP için değil, Türkiye için de önemli bir isim olduğunu aktararak, kendisini Malatya’da ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.
Malatya’nın ekonomik olarak büyüdüğüne ve geliştiğine dikkat çeken Ağbaba,“ Malatya'da da artık ciddi bir sanayi ve ticaret altyapısı var. Burada sağlam adımlarla kurumsallaşan çok sayıda firmamız var. Eskiden başka iller örnek verilirdi ama artık Malatya bu bölgede örnek verilebilecek illerinin başında geliyor” dedi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, CHP heyetine Malatya ekonomisine ilişkin bilgiler aktardı. Erkoç, Cazibe Merkezleri Programı’na alınan Malatya’ya çok ciddi oranda yatırımcının müracaat ettiğini vurgulayarak, bunun Malatya için son derece önemli olduğunu söyledi.
Böke’nin TSO ziyaretindeki konuşmasının ardından TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Böke’ye kayısı hediye ederken, MTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Çekirdek de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Böke'ye çiçek verdi.
Kadınlarla buluştu
CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, MASTÖB ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ziyaretlerinin ardından Kongre ve Kültür Merkezi’nde kadınlarla bir araya geldi. Burada 16 Nisan’da yapılacak referanduma ilişkin kadınlara seslenen Böke, 16 Nisan’ın Türkiye’nin yeniden birlik, beraberlik ve kardeşliğini inşa etmek için bir fırsat olacağını kaydederek, referandumun herhangi bir parti veya kişinin meselesi olmadığını, memleket meselesi olacağını belirterek şunları söyledi:
“Yarın inşa etmemiz gereken Türkiye’nin, yeniden çok kültürlü ve çok renkli farklılıkları düşmanlaştırmak için değil farklılıklardan gözümüzün içine bakarak bir ortak gelecek yapmak ihtiyacı olduğumuz için geldim. Biz bunu Malatya’da, Hatay’da, Diyarbakır’da yaparsak, biz bunu İzmir’de, Trabzon’da yaparsak biliyorum ki bütün Türkiye ayağa kalkacak ve biz o demokrasiyi bugünden yaşatacağız.
Elimizden almaya çalıştıkları tam da bu beraberlik ve kardeşlik. Bizi ayrıştıran, her ayrıştırmada düşmanlaştıran, demokratik hakkını kullanan insanlara terörist diyen, toplumun bir kesimini hep yok sayanlara karşı bizim hayır dememiz gerekiyor. Biz toplum olarak o kardeşliği yeniden inşa edeceğiz. Biz o hayırlarla aramıza girenlere ‘Aramızdan çıkın, biz birbirimizin gözünün içine bakarız’ diyeceğiz. İşte o hayırlı yarınları kol kola, omuz omuza, Anadolu’nun bütün renkleri ile birlikte inşa edeceğiz. Bu nedenle 16 Nisan bir son değil bir başlangıç olacak. Türkiye’nin yeniden birlikte yaşamaya başladığı, ayrışmadığı kardeş olduğu, savaşmadığı barış içinde olduğu şiddetin olmadığı birlikte huzurun olduğu, ön görülemezliğin olmadığı istikrarın olduğu ve hayırlarla güçlenmiş bir Türkiye’ye uyanacağız. Ve bunu biz hep birlikte yapacağız.”
“18 maddelik değişiklikle rejimimizi yıkmak istiyorlar”
16 Nisan’da oylanacak 18 maddelik değişikliğin bir araya getirildiğinde rejim değişikliğini esas aldığına dikkat çeken Böke, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Size o sandıkta şunu soruyorlar: 80 milyonu yok sayan, tek bir kişinin ihtirası için, siyasetle ülkeye gölge düşüren bu düzenin devam etmesini istiyor musunuz? O gün sandığa giderken size sorulacak soru, kadını yok sayan düzenin devam etmesini istiyor musunuz? O gün Sandığa giderken size sorulacak olan sor, bir gecede kararname ile emekçinin elinden kıdem tazminatının alınacağı bir Türkiye’ye uyanmak istiyor musunuz?
Sandığa giderken size sorulacak olan bir soru da, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı bu Türkiye düzeninin devam etmesini istiyor musunuz? O gün size sorulacak olan soru, kız çocuğunun yok sayıldığı, kadın ve erkeği eşit görmediği için kadını yok sayan, bunun sonucunda da her gün yaklaşık bir kadını cinayete kurban verdiğimiz bu şiddetin devam etmesini istiyor musunuz?
O gün size sorulacak olan, her gün devam eden bu şiddetten, bu istikrarsızlıktan dolayı hep birlikte fakirleştiğiniz bir Türkiye’nin karanlığında yaşamak istiyor musunuz?
2014 yılı fiili başkanlığın başladığı yıl. Fiili olarak başkanlığın başladığı 2014 yılında her birimizin kazandığı para 12 bin 112 dolardı. Bir yıl geçmedi, fiilen süren başkanlık sistemi sayesinde kazancımız 11 bin 014 dolara düştü. Bir yıl daha geçmedi, 10 bin doların altına düştü. Sadece iki yılda fiilen başkanlık yaşandığı için her birimiz 8 bin TL daha fakirsiniz. Şimdi soruyorum, 17 Nisan sabahı kalktığınızda fakirleşmeye devam eden bir Türkiye’ye var mısınız olacak.”
“Fiili başkanlık sisteminde 770 bin kişi işsiz kaldı”
Türkiye’de Ağustos 2014 yılından bu yana fiili bir başkanlık sisteminin olduğunu, bu sistemin başladığı iki buçuk yılda 770 bin kişinin işini kaybettiğini söyleyen CHP Sözcüsü Böke, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bunun yarısından fazlası 450 bini kadın. Bize sordukları soru bu: 770 bin kişiyi işsiz bırakan, bir kişinin itirazı için bu düzeni bize dayatanlara ne diyeceğiz? Fiili başkanlık sistemi insana insan gözüyle bakmıyor. Kadını erkekle eşit görmüyor. Kadının kahkahasından rahatsız, kadının sokakta yürümesinden rahatsız. Anne değilse eksik görüyorlar. Kaç çocuk yapacağını söylüyorlar. Kadını yok saydığı için de en çok kadınlar işsiz kalıyor. Bu iki buçuk yılda genç kadınlar arasındaki işsizlik oranı yüzde 29’a yükseldi. Çünkü fiili başkanlık kadını da genci de istemiyor. Kadının mücadeleci gücünden gencin özgürlük anlayışından korkuyor. Korktuğu için de yok sayıyor. Bu iki buçuk yıllık süreçte gençler arasındaki işsizlik oranı en büyük artışı gösterdi. Bu düzen gençten korkuyor, bu düzen kadından korkuyor. O zaman soruyorum size, insanından korkan bu düzene ne diyeceğiz? Hayır diyeceğiz.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com