Türk Milletinin bağımsızlık ve vatan sevgisini tüm dünyaya gösterdiği destansı bir mücadelesi olan 18 Mart Çanakkale Zaferi, Malatya Turgut Özal Üniversitesinde düzenlenen panel ile anıldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği panele, Malatya Vali Yardımcısı Ahmet Korkmaz, Battalgazi Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmet Sarıgül, fakülte dekanları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katılım sağladı.
Çanakkale Zaferi temalı kısa bir filmin gösteriminin ardından başlayan panelde Prof. Dr. İlhan Erdem, “Çanakkale Zaferi, sadece Türk tarihini ilgilendiren bir zafer değil, aynı zamanda dünyada çağ açıp kapatabilecek nitelikte bir zaferdir. Türk tarihine baktığımız zaman çok önemli zaferlerimiz var. Üç kıtada egemenlik kuran Osmanlı İmparatorluğu çok önemli zaferler elde ederek pek çok ülkeye hükümran olmuştur. Bu zaferleri ne kadar andığımızı tartışmamız gerekiyor. Bir tarih ve milli şuur kazandırmak, değer eğitimi oluşturabilmek adına bugünleri değerlendirmek gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Panelistlerden Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Özyürek, Çanakkale Zaferini tarihi açıdan değerlendirdiği bir sunum gerçekleştirmiştir. “110. Yıl Dönümünde Çanakkale Zaferi” başlıklı sunumlarında Doç. Dr. Mustafa Özyürek, “Çanakkale aslına bakarsak o dönem içerisinde Osmanlı Devleti’nin 4 yıl boyunca savaştığı cephelerimizden yalnızca bir tanesi. Bu açıdan bakıldığı zaman bu zaferin öneminin daha iyi anlaşılabilmesi için özellikle 19. yüzyıla odaklanmakta fayda var. Daha öncesinde askeri bakımdan çekinilen bir güç olan Osmanlı Devleti, 19. yüzyıldan itibaren artık ‘hasta adam’ olarak nitelendirilmiş ve askeri bakımdan çekinilen devletler arasından çıkmıştır. Buna karşılık Osmanlı Devleti sosyal, idari ve askeri anlamda birçok reform yapmış ve Osmanlı Ordusunu modernize etmek adına çalışmalar yürütmüş ancak yapılan faaliyetler Osmanlı’yı eski gücüne kavuşturmaya yetmemiştir.” ifadelerine yer verdi. Savaş sürecinde yapılan kara harekâtı ile birlikte birçok adımın atıldığını belirten Doç. Dr. Mustafa Özyürek, tarih sahnesinde Çanakkale Zaferi’nin nasıl ilmek ilmek işlendiğine, ortaya koyulan çabalara ve atılan adımların önemine değinerek sunumlarını sonlandırdı.
Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özger ise “Mehmet Akif ve Çanakkale Şehitlerine Şiiri” başlıklı sunumlarında, “Mehmet Akif Türk Edebiyatının ve kültür dünyasının çok önemli şahsiyetlerinden bir tanesidir. Çanakkale Savaşı başladığında Mehmet Akif Çanakkale’de değildi. Bu şiiri yazdığı zaman zarfında Çanakkale yerine, Teşkîlât-ı Mahsûsa’nın bir görevlisi olarak Arabistan’da Medine civarlarında bulunuyordu. Mehmet Akif, büyük bir heyecanla Çanakkale Savaşı’nın nasıl bir şekilde sonuçlanacağını bekliyor. Bizzat Enver Paşa’dan aldıkları bir haber üzerine savaşta başarılı olduğumuzu öğreniyorlar ve Mehmet Akif kumların üzerinde secdeye kapanıyor. Saatlerce ağlıyor. Öldüğünü düşünerek peşinden gidiyorlar. Gözyaşları ile kumları yaşartıyor Mehmet Akif.” belirterek, Çanakkale Şiirinin ortaya çıkış ve Türk Edebiyatı’ndaki önemine dair ifadelere yer verdi.
malatyahaberc.com