- Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı çalışmalarını sona erdirdi.
Meclis toplantısında, 2012 yılında kamuoyuna yapılacağı açıklanan ancak o tarihten bu yana henüz kazma vurulmayan Horata Vadisi Projesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a 50 milyon TL borçlanma yetkisi verdi.
CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu’nun ‘Horata Vadisi Projesine ilişkin yaklaşık üç ay önce verdikleri dilekçeye cevap verilmediği, dolayısıyla içeriğini bilmedikleri proje için borçlanma yetkisini neye göre verecekleri’ yönündeki sorusuna Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürlüğü’nden verilen yanıt, Horata Vadisi Projesinde belediyenin yaptığı hukuksal ve planlama hatalarını da gözler önüne serdi.
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı çalışmalarını sona erdirdi. Başkan Vekili Hasan Göğüs başkanlığında yapılan toplantıda, maddelerin büyük çoğunluğu görüşülerek karara bağlanırken, çeşitli dairelerden gelen teklifler okunarak ilgili komisyonlara havale edildi.
Toplantıda, Çevre Komisyonu ile Hukuk Komisyonunda boşalan üyelikler için yeni üye seçimi gerçekleştirildi. Çevre Komisyonu’na Mehmet Baysar, Hukuk Komisyonu’na ise Mehmet Reşat Güzel seçildi.
Hekimhan ilçesi Yeşilkale Mahallesi ile Akçadağ İlçesi Çatyol Mahallesinde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı ile Enerji Depolama Alanı fonksiyonu verilmesi, M plaka ile taşımacılık yapanların H Plakaya geçmeleri halinde, dönüşüm ruhsat bedelinin alınmaması, Yeşilyurt İlçesi Konak Mahallesine Spor Kompleksi ve Eğitim Tesisi; Yakınca Mahallesine ise Spor alanı ile park ve yeşil alan yapılması, İnönü Üniversitesi ile yeni stadyum arasına yapılacak yonca kavşak için Bulgurlu Mahallesi ilave imar plan değişikliği, MOTAŞ’ın 1 Şubat tarihinde yaptığı genel kurulda alınan sermaye artışı kararı gereği Büyükşehir Belediyesi’nin hissesine düşen miktarın ödenmesi ve MASKİ’nin alt yapı yatırımları için Büyükşehir Belediye Başkanına borçlanma yetkisi ve Hekimhan İlçesi Yağca Mahallesinde plansız alan üzerinde bulunan yaklaşık 4,5 hektarlık alanın ‘Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Alanı’ fonksiyonu verilmesine ilişkin maddeler görüşülerek kabul edildi.
Horata Vadisi'nde; çarpık yapılaşmayı önlemek, bölgenin yeşil alan ihtiyacını karşılamak amacıyla 2012 yılında hayata geçirileceği kamuoyuna yapılacağı duyurulan ancak bugüne kadar tek bir kazmanın vurulamadığı Horata Vadisi Projesi için Başkan Çakır’a 50 milyon TL borçlanma yetkisi verildi.
CHP Grubu: Projeyle ilgili önergemize 3 aydır yanıt verilmedi
Horata Vadisi ile ilgili borçlanma teklifine ilişkin maddenin görüşülmesi sırasında söz alan CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, yaklaşık üç ay önce proje hakkında bilgi almak için dilekçe verdiklerini aradan geçen zamanda kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, “Hakkında hiç bir şey bilmediğimiz proje için nasıl borçlanma yetkisi vereceğiz. Önergemize cevap verilmesini istiyoruz” dedi.
CHP Grubunun önergesine yanıt olarak Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürlüğü’nden gelen yazılı yanıt, belediyenin Horata Vadisi projesindeki hukuksal hatalarını, plansızlığını ve bölgede yapılan imar uygulamasındaki hataları da gözler önüne serdi.
Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın verdiği yanıta göre, Horata Vadisi projesinde süreç şöyle gelişti:
Malatya Belediyesi yönetimi, gerçekte Bakanlar Kurulu’na ait olan bir yetkiyi, belediye meclisinin uhdesinde olduğunu zannederek, 11 Temmuz 2011 tarihli belediye meclisi oturumunda Horata Vadisi ve çevresini “Kentsel Dönüşüm- Değişim ve Rekreasyon Alanı” olarak ilan etti. Proje kapsamında bölgede arazisi olan bir vatandaşın mahkemeye başvurması sonucu mahkeme, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu kararını iptal etti.
Mahkemenin bu kararından sonra yaptığı yanlışın farkına varan Malatya Belediyesi, yanlışını düzeltme yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyu hükümet gündemine taşıdı ve Bakanlar Kurulu 28.03.2013 tarih ve 2013/4586 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sınır krokisi ve koordinatları ayrıntılı biçimde belirlenmiş bölgeyi “Horata Vadisi Rekreasyon Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” olarak ilan etti.
Bakanlar Kurulu’nun bu kararının iptali için de Danıştay’a başvuruldu ancak Danıştay 6. Dairesi 24.05.2016 tarih ve 2016/3102 sayılı karar ilanı ile reddedildi.
Bu süreç içerisinde dönüşüm alanının da içinde kaldığı bölgede Belediye’nin İmar Kanununun 18.maddesine göre yapılan imar uygulaması (şuyu) da İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin iptal kararının ardından imar uygulamasından geri dönüldü ve tescil işlemleri tamamlanarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Tapu Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün tescil işlemlerini tamamlaması bekleniyor.
Horata Vadisi projesiyle ilgili Fen İşleri Daire Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Planlama Şube Müdürlüğü’nden gelen yanıtın son bölümünde, hak sahiplerine ait taşınmaz durumlarının ve mülkiyet bilgilerinin tespit işlemleri, projeye ilişkin taslak çalışmalar, ön fizibilite raporları ile kurum ve finansman görüşmelerinin yapıldığı belirtilerek “Yapılan bu çalışmaların tamamı bölgede fizibilite raporu yapılmasına altlık olarak hazırlanmıştır. Tapu tescil işlemlerinin tamamlanmasının ardından proje çalışmaları başlayacaktır. Bu esnada hak sahiplerinin taşınmazları için belirlenecek bedel ve değer hesabına göre yapılacak anlaşma metodu, alacakları konutlar hakkında ayrıntılı bilgi içeren raporlar belirlenecektir” şeklinde bilgi verildi.
Projeye ilişkin son gelişmeler böyle iken 50 milyon TL tutarındaki borçlanma teklifi kabul edildi.
Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Mart Ayı çalışmalarına 8 Mart Çarşamba günü saat 14.00’de başlayacak.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com