Belediye Sarayı 2. kısım ikmal inşaatıyla ilgili biri iptal edilen, diğeri mahkemelik olan iki ihalenin ardından 3. ihalede teklifler alındı. İhaleye başvuran 8 firmadan 7'si verirken, en yüksek teklif ile en düşük teklif arasında 5.7 milyon YTL fark olduğu görüldü
8 KATILIM, 7 TEKLİF..
İhale ile ilgili Belediye Basın Bürosu'ndan yapılan açıklama şöyle:
"Malatya Belediyesi Hizmet Binasının 2. Kısım İkmal İnşaat İhalesi 27 Nisan 2007 Cuma Günü yapıldı.
Belediye Meclis Salonunda saat 10.00da İhale Komisyonu Başkanı ve Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim Başkanlığında yapılan ihaleye 8 firma ihaleye teklif verdi.
İhaleye teklif veren firmaların evraklarının incelenmesinin ardından 1 firma teklif zarfı içerisinde yeterliliğe esas evrakları ve teklif mektubunu vermezken, evrakları tamam olan diğer 7 firmanın teklifleri ihaleye katılan firma yetkilileri ile basın mensuplarının huzurunda açılarak okundu.
8 Firmanın teklif sunduğu Belediye Hizmet Binası 2. İkmal İhalesine, teklif veren firmalar ile teklif bedelleri YTL üzerinden verdikleri teklif fiyatları şöyle:
1. SİTAŞ İNŞ. MÜH. LTD ŞTİ 13.364.000.00
2. IŞIKLAR TİC.KOLL.ŞTİ (İstenen evrakları ve teklif mektubu vermedi)
3. AKYURT İNŞ. A.Ş. 13.344.000.00
4. GÜNGÖR TARIM İNŞ. A.Ş. 12.437.000.00
5. MERKEZ YAPI İNŞ. A.Ş. 16.779.500,92
6. GÜÇAR İNŞ. SAN. A.Ş. 13.700.000.00
7. ÖZLEM İNŞ. LTD.ŞTİ. 11.750.000.00
8. ŞARK İNŞ. A.Ş. 17.489.000.00
İhale Komisyonu Başkanı ve Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, verilen teklifler ile ilgili firma evraklarının İhale Komisyonu tarafından hızlı bir şekilde incelenerek, ihale sonucunun en kısa sürede ihaleye katılanlara yazılı olarak bildirileceğini söyledi.
Öte yandan İhale başladıktan sonra teklif mektubu getiren bir firmanın teklifini ihale saatinden sonra getirdiği için 4734 sayılı İhale Kanunu gereği, İhale Komisyonu Başkanı Nurettin Sevim tarafından kabul edilmedi.
Yapılan ihalenin sonuçlanmasının ardından ihaleyi kazanan firma ile sözleşmenin yapılmasının akabinde tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içerisinde yer tesliminin yapılacağı ve işin teslim süresi 300 takvim günü olarak belirtildiğinden, ihaleyi kazanan firmanın 300 gün içerisinde binayı bitirerek Belediyeye teslim etmesi gerekiyor."
TEK TARAFLI FESİH..
Sümerbank Fabrikası yanındaki arazide bulunan Belediye Sarayı'nın 1. kısım inşaatı tamamlandıktan sonra 2. kısım inşaatı, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinin son haftasında eski belediye başkanı Mehmet Yaşar Çerçi döneminde ihale edilmiş, Cemal Akın'ın seçilmesiyle bu ihale süreci devam ettirilmiş, ancak bazı firmaların başvurusunu değerlendiren Kamu İhale Kurumu, ihalenin iptali ve yenilenmesi yolunda görüş bildirince, 2. kısım ihalesi Aralık 2004'te yapılmıştı. İhaleyi, 8 trilyon 400 milyar lirayla işi yapacağını teklif eden Caser İnşaat adlı firma kazanmıştı.
Firmanın işa başlamasından bir süre sonra, sorunlar çıkmış ve müteahhit firmanın, proje danışmanı firmanın önerilerini "ihale dışı" istekler olarak değerlendirerek, mahkemeye gittiği kamuoyuna yansımıştı. Malatya Belediyesi de, bu süreçte çalışmaları durduran müteahhit firmaya ihtar çekerek işe devam etmesini, aksi takdirde sözleşmenin feshedileceğine dair ihtar göndermiş, belirli bir süreçten sonra sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetmiş ve 3. ihale sürecini bir süre önce başlatmıştı.
Sorunların yaşandığı dönemde Belediye Başkanı Cemal Akın, "İhaleyi alan firma, beklediği karı bulamayınca aramızda ihtilaf çıktı. Konu mahkemeye intikal etti. Bu nedenle inşaat çalışmaları durmuş vaziyette" demişti.