SON DAKİKA
SON DEPREMLER

30 Bin Nüfuslu ASM İçin Buldukları Çözüm Pes Dedirtti!..

30 Bin Nüfuslu ASM İçin Buldukları Çözüm Pes Dedirtti!..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kayıtlı nüfusu en yüksek olan Sıtmapınarı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) binasının yıkılacağı öğrenildi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 6 Şubat depremlerinin ardından güvenli olmadığı gerekçesiyle deprem sonrası bir süre kullanılmayan aile sağlığı merkezi binası, daha sonra sağlam olduğuna kanaat getirilerek geçtiğimiz yılın yaz ayında tekrar kullanıma açılmıştı.

11 aile sağlığı birimi ile Malatya'nın en fazla kayıtlı nüfus potansiyeline sahip olan Sıtmapınarı Aile Sağlığı Merkezi'nin, aylar sonra yapılan kontrollerinde ise sağlam olmadığı, güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması ihtimalleri ortaya çıktı. En son alınan kararda ise binanın yıkılması ve yerine yeni bir binanın inşa edilmesi için kesin karar alındığı öğrenildi.

30 bine yaklaşan kayıtlı nüfusu bulunan ve bu sayı ile Malatya'nın en çok nüfus potansiyeline sahip aile sağlığı merkezi olan Sıtmapınarı Aile Sağlığı Merkezi'nin, bu süreç içerisinde nasıl hizmet vereceği konusu da büyük bir sorunu ortaya çıkardı.

11 aile sağlığı biriminin hizmet verdiği aile sağlığı merkezinin yıkılması halinde, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından aile sağlığı merkezinin bahçesine konteynerler kurulacağı, çevre sakinlerinin edindikleri bilgiler arasında. Ancak bu konteynerlerin sayısının mevcut sağlık hizmeti potansiyelini karşılayamayacağı ve ihtiyacın çok altında kalacağı , bu nedenle ileride olumsuz etkilerinin çok daha fazla görüleceği değerlendirilerek, yetkililerden bu sorun için çözüm bulmaları bekleniyor.

Aile sağlığı merkezine kayıtları bulunan çevre sakinlerinden bazıları; "11 doktorun hizmet verdiği potansiyele sahip bir aile sağlığı merkezi için, yaklaşık 3 doktorun hizmet vereceği bir sözde çözüm düşünüyorlarmış. Bizler 6 Şubat depremlerini yaşadık. Bu süreçte çok sıkıntılar çektik. Geçen sene yine Sıtmapınarı Aile Sağlığı Merkezi'nin binası kullanılmıyordu. Bahçesine kurulan konteynerden sağlık hizmetini aldık. O günler bir şekilde zorlukla idare edildi. Ancak her geçen gün iyi duruma gitmemiz gerekirken, böyle soruna yönelik sözde çözümler üreten yöneticiler bizleri hiç düşünmüyorlar. " diyerek ortak tepkilerini dile getirdiler.

Aile sağlığı merkezinde hizmet veren birim sayısının nerede ise üçte bir azaltılacağını duyduklarını belirten vatandaşlar, "Bizler bile bunun nasıl bir karışıklığa neden olabileceğini tahmin ederken, bu işin başında olan yöneticiler bu sorunu nasıl öngöremezler. Sağlık hizmeti alabilmek için uzun kuyruklar oluşacak. Buna bağlı olarak kavgalar, gerginlikler yaşanacak. Konteynerlerde sağlık hizmeti alanlar için bir bekleme alanı bile yok. Yaşlısı var, hamilesi var, çocuğu var, engellisi var. Bu kişiler yağmurda, çamurda, yağışta, yaz sıcağında ne yaparlar? Anlaşılan o ki hiçbir yetkilinin umurunda bile değil. Böyle hizmet, böyle çözüm olmaz." ifadelerini kullandılar.

Vatandaşlar ayrıca, Sıtmapınarı Aile Sağlığı Merkezi'nin civarında mevcutta kamu binalarının da olduğunu belirterek, "Bari bu geçiş sürecinde civardaki mevcut kamu binalarında geçici olarak bir yer verilsin. Sağlık hizmeti aksatılmaya getirilmeyecek kadar önemli bir konu. İnsanlar, kayıtlı olduğu aile sağlığı merkezlerinden hizmet alamayınca, hastanelere gitmek zorunda kalacak. Bu da hastanelerin yükünü artıracak. Sözde çözümleri birçok sorunu da beraberinde getirecek. Bu hatadan dönmeliler." dediler.

Bazı vatandaşlar ise, civardaki sağlam kamu kurumlarının bir kısmının geçici olarak kullanılarak sorunun en akılcı şekilde çözüleceğini, ancak buna aile sağlığı merkezinin civarında bulunan bazı eczanelerin engel olmaya çalıştığını da iddia ettiler.

Vatandaşlar, sorunu çözümü için Malatya Valisi Ersin Yazıcı'dan da yardım beklediklerini sözlerine ekleyerek, "Gerekirse  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya da sosyal medya üzerinden konuyu anlatmaya çalışacağız.” dediler. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Rıfat Taşcı (7 ay önce)
    Sağlık hizmetleri her yerde verilir nitekim bizlerde konteynerde hizmet alıyoruz birçok deprem geçirdi derhal yıkılıp yerine yenisi yapılmasıdır, Yıkılmamasını isteyenleri gerekçeleri ne merak ediyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zaten haberde konteynerde olmasın denilmiyor. Yeterli sayıda temin edilmez ise gerek sağlık personeli gerek vatandaş çok büyük mağduriyet yaşar deniliyor. Haberde binanın yıkılmasına itiraz edenlerin olmadığı zaten yazıyor. Ancak bir de şöyle ayrıntı var. Sağlık Müdürlüğü'nün bütün birimleri Malatya'nın her yerinde geçici veya kalıcı hizmet verebilir. Hatta hastaneler bile istenilen her yerde olabilir. Ancak aile hekimlikleri mutlaka kendilerine kayıtlı olan nüfusun bulunduğu yerde hizmet vermeli. Örneğin Çöşnük'teki bir aile sağlığı merkezine yeri yıkılacak diye On Bin Konutlarda yer gösterilebilir mi? Hastalar hizmet almak için 15 kilometre gidebilecekler mi? O yüzden konteynerde olsa, geçici bir kamu binası da olsa aile hekimlikleri belli mahalle sınırlarının dışına çıkamaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bir dost (7 ay önce)
    aile hekimleri ve eczacıların ortak kararı ile yazılmış olan bu yazı, gayet bilinçsiz olmuş, bir bina sağlam değilse yapacak birşey yok yıkılacak, bununla ilgili çözümlerde var. Sonuçta hastane kadar nitelikli bina gerekmiyor, prefabrik (çelik vs) geçici kullanışlı yapı yapılır.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Vatandaş (7 ay önce)
    Deprem dönemi boyunca her kurum bizi yüz üstü bıraktı.Belediyesinden valiliğine afadına heryerde mağdur olduk. Hala daha ortadayız ve şimdi de sağlık hizmeti aldığımız asm yi yıkacaksınız. Geçen yaz o kuyruklarda güneşin alnında biz bekledik. Şimdi bize ne çözüm vereceksiniz madem çok iyi çalışılıyor yetkililer açıklasın. Vatandaş olarak mağdur olmaktan yorulduk. Ben Sıtmapınarı asm olmazsa nereden sağlık hizmeti alacağım ne koşulda alacağım. Herkes boş boş konuşuyor icraat yapan nerde.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • İsmet (7 ay önce)
    Aile Hekimlerinin ısmarlama haberi olmuş. O vatandaş dedikleri bizzat aile hekimlerinin düşünceleri. Bir türlü memnun olmayan Aile Hekimleri. İdareye karşı muhalif olalım da ne olursa olsun düşüncesi. Aile Hekimliği mevzuatına göre onlara Devletin yer bulma zorunluluğu yok. Aldıkları ödenek ile istedikleri binayı kiralayıp oturmaları lazım. Ama hizmet aksamasın diye deprem bölgesinde memurlar ayakta çalışırken onlara çözüm üretmeye çalışanları eleştirmek etik değil.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Aile hekimleri zaten bazı yerlerde kamu kiracısı. Bahsedilen asmde durum böyle. Oranında kirasını ödüyorlar. Çevrede sağlam bina sayısı çok az. Neredeyse bulmak mümkün değil.Bir ilçe nüfusuna sahip asm için hadi başınızın çaresine bakın demek ancak yönetmeyi bilmeyen İDARECİLERİN çözümüdür. Bu notu, size bu yorumu yazmanız için ısmarlama yapan idarecinize iletin.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 ay önce)İsmet isimli kullanıcı yorumuna
    İlgili yönetmelikten .... Aile sağlığı merkezinin oluşturulması MADDE 25 – (1) (Değişik cümle:RG-16/5/2017-30068) Aile hekimleri, bu Yönetmelikteki asgari fiziki şartları haiz, öncelikle Bakanlık, Kurum veya bağlı kuruluşlara ait sağlık hizmeti vermek amacıyla yapılan veya müdürlükçe bu amaçla kiralanan binalarda hizmet verirler. Bu imkânın sağlanamaması halinde müdürlüğün onayı ile uygun standartlara sahip bölgedeki diğer mekânlarda da hizmet verebilirler. ..........Kısaca ne diyor: "Öncelikle Bakanlık, Kurum veya bağlı kuruluşlara ait sağlık hizmeti vermek amacıyla yapılan veya müdürlükçe bu amaçla kiralanan binalarda hizmet verirler." diyor. ........Kurum önce şu durumda taşın altına elini koysun yer ayarlasın, yeri yoksa kiralasın. Vatandaş olarak bizleri mağdur etmeyin. .......Bilip bilmeden aile hekimlerinin tek sorumluluğunda görmeyin bu işi. Sonunda mağdur edilen biz vatandaşlar olacağız. Geçen sene bu asm binası kapalı diye ne çektiğimizi Allah biliyor.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Katılıyorum yeni bir asm açılmıyor. Mevcut asmnin hizmet verilmesi için işlemler yürütülüyor. İlgili kamu kurumu, kiracası olan aile hekimliği birimlerine sahip çıkacak ve yönetmeliğe göre kendine ait bir yer yoksa, gerekirse kurum olarak kendi kiralayacak. Yönetmelikte kurumunda kiralama yetkisi ve sorumluluğu var.Hatta aile hekimine kiralama zorunluluğu bile vermiyor. Biz vatandaşları mağdur etmemeniz ricasıyla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aile hekimlerinin aldğı ödenek ,personel başı 19 bin lira olan maaşlar (ki bu personel sayısı A.S. M ye göre değişiyor),pansuman enjeksiyon malzemeleri,temizlik malzemeleri,telefon İnternet,elektrik_ su,doğalgaz,kırtasiye fotokopi masrafları,müdürlüğe ödenen kira,aşı jeneratör mazotu,kalite kontrol ödemeleri,tıbbi atık ödeme vs gibi masraflara yetmiyor bile,asgari ücret % 50,cari çok daha az oranda artınca kalmayan ödeneklerle,olmayan binalar nasıl kiralanacak
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Doktor (7 ay önce)
    Merhaba il sağlık müdürlüğümüze sorsaydınız aslını açıklarlardı.Vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde plan hazır.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • sağlıkçı (7 ay önce)
    o binanın karotu C7 çıktı hala içinde hizmet verilmesi şaşırtıcı. yan taraftaki sağlık müdürlüğü binasının karotu da C10 buraya da güçlendirme yapacaklar. C10 olan 50 yıllık binaya güçlendirme yapsan nolur. bir dahaki depremde ilk sıraya yazın, ilk orası yıkılır. vizyonsuz malatya siyaseti yıllardır Malatya Sağlık Müdürlüğüne Tekelden kalma binayı layık görmüş yeni bina yapmamış. Siz sağlık ocağı derdindesiniz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • ALİ (7 ay önce)
    Vatandaşların duyumu üzerinden haber yapmışsınız. Size işinizi öğretmek gibi olmasın ama bu duyumları aldıktan sonra yetkililerle görüşüp öyle haber yapmanız sanki daha doğru olurdu gibi geliyor bana.
    %22
    %78
    Yanıtla