SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yoğun Bakımlarda Doluluk Yüzde 75"

0
Güncellendi - 2021-04-03 09:11:43
A- A+ PAYLAŞ

"SALGININ YÜKSELİŞİNİ DURDURAMAZSAK HASTANELER BÜYÜK ZORLUK YAŞAYACAK.." Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, bir yılı aşkın süreden bu yana yaşanan korona virüs (Covid-19) salgın sürecinde, hasta sayısının, Malatya’da Eylül ve Kasım aylarında iki kez zirve noktasını gördüğünü, devletin milletiyle el ele salgına karşı yürüttüğü mücadele ve bütün toplum kesimlerinin özverili çalışması sayesinde, 2 ay önce günlük vaka sayısının 30’a kadar gerilediğini belirterek, kontrollü normalleşme aşamasında, vatandaşların toplumsal ilişkilerinde tedbirsiz davranmalarının sonucu olarak, vaka sayısının yeniden ürkütücü düzeye erişme eğilimine girdiğini ifade etti.

Pozitif vakalarda tespit edilen mutasyonlu virüsün de vaka sayılarının artışında etkili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Recep Bentli, vaka sayısının asıl artış sebebinin, normalleşme süreci ile beraber başlayan ev içi ziyaretler ve kapalı ortamlarda uzun süre maskesiz bir şekilde bir arada bulunmak olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Recep Bentli, “Vaka sayısındaki artışla birlikte, hastanelerimizde yatan hasta sayımızda da artışı yaşıyoruz. Gerek servislerimiz gerekse yoğun bakım ünitelerimiz her gün artan sayıda hastamızı misafir ediyor. Bu yükseliş şimdilik tolere edilebilir olsa da; hep birlikte tedbir alıp salgının yükselişini durduramazsak hastanelerimiz büyük zorluk yaşayacaktır” dedi.

malatyahaber.com Muhabiri’nin salgının güncel durumu, hastanelerdeki hasta sayısı, yoğun bakım ünitelerindeki yeni durum hakkındaki sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya’nın son Covid-19 tablosunu, şu verilerle açıkladı:

“Tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de koronavirüs tanısı alan vaka sayımız her geçen gün artıyor. Yüz bin kişiye düşen vaka sayısı 100 bin kişide 40,92 iken; 26 Mart itibariyle 100 bin kişide 283,32 oldu. Yaşadığımız bu hızlı artış, yaklaşık 45 günde görülen bu hızlı artış kısıtlamaları da beraberinde getirdi”.

“124 hasta servislerde, 43 hasta yoğun bakım ünitelerinde tedavi görüyor”

Nisan ayının ilk haftası itibarıyla, hastanelere ve özellikle yoğun bakım ünitelerine yatışların, vaka artış hızıyla aynı olmasa da artmaya başladığı bilgisini veren Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, hastanelerdeki verileri ise şöyle açıkladı:

“Son durum itibarıyla 164 pozitif hastamız hastanelerde yatarak tedavi görüyor. Bunlardan 121 hastamız servislerde; 43 hastamız yoğun bakımlarda takip ediliyor. Yatan hastalarımızdan 124'ü Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 20'si Turgut Özal Tıp Merkezi’nde, 10'u Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi’nde, 3'ü Doğanşehir Şehit Esra Köse Başaran Devlet Hastanesi’nde ve 7'si ilimizdeki özel hastanelerde tedavilerini alıyorlar. Bu süreçte Koronavirüs dışı hastalarla birlikte ilimiz genelindeki tüm yoğun bakımlar yüzde 75 yatak doluluk oranı ile hizmet vermeye devam ediyor”.

“Vatandaşlarımızın yorulduğunu biliyoruz, ama…"

Türkiye genelinde olduğu gibi Malatya’da da vatandaşların hem ekonomik, hem sosyal hem de ruhsal yönden yorulduğunu çok iyi bildiklerini ifade eden Prof. Dr. Recep Bentli, bu yorgunluğun fayda yerine yeni bir yükseliş eğilimi yarattığını söyledi.

Normalleşme süreci ile beraber tüm uyarılara rağmen ev ziyaretleri ve kapalı ortam görüşmelerinin artmasına şahit olduklarını, vatandaşların komşularında, akrabalarında buluştuğunu, kapalı ortamlarda uzun süre maskesiz bir şekilde oturduklarını hatırlatan Prof. Dr. Recep Bentli şunları söyledi:

“Kafe, restoran gibi iş yerlerinde virüsün olmadığı dönemlerdeki gibi yakın mesafede bir arada bulundular. Polisimiz ve jandarmamız başta olmak üzere tüm denetim ekipleri riskli tüm bölgeleri denetlemesine rağmen; görevli personeli görür görmez maskeyi takıp, görevli personelin ayrılmasından hemen sonra tekrar maskelerini çıkardılar. Tüm bunların sonucu olarak ilimizin risk haritasındaki rengi sarıdan kırmızıya döndü”.

“Yeni entübe hastalarımız, önceki dönemlere göre genç yaştaki hastalardan oluşuyor”

Prof. Dr. Recep Bentli, hastaneye yatan, yoğun bakımda takip edilen ve entübe olan hastaların, daha önceki dönemlere göre daha genç yaştaki bireyler olduğu bilgisini de verdi ve özellikle 20 yaş altı çocuk ve gençlerin yeni dönemde daha çok virüse yakalandığını söyledi. Bentli, “Mutasyona uğrayan virüsün daha genç bireyleri hasta ettiği bilimsel gerçeğinin yanında; yaşlılarımıza aşı yapmış olmamızın da büyüklerimizi ya hastalıktan korumasına ya da ağır geçirmelerini önlediğine şahit oluyoruz” dedi.

Malatya’daki aşılama sürecine dair de bilgi veren Prof. Dr. Recep Bentli, bugüne değin Malatya’da 100 bin kişinin aşılandığını söyledi. Bentli, “Bakanlığımız koronavirüs pandemi sürecinin en başından itibaren özellikle Bilim Kurulunun önerileri ile başarıyla yönettiği süreci, aşı konusunda da sürdürmeye olağanüstü çaba sarfediyor. Aşı tedarik süreçlerinde zaman zaman aksamalar olsa da, Bakanlığımız yaşanan olumsuzlukları ivedi bir şekilde gidermek için tüm imkânlarını seferber ediyor. Biz de İlimizde bugüne kadar 100 bine yakın kişiye aşı uyguladık. 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın aşılanma oranı % 77 civarında. Bir çok ilden daha hızlı ve daha yüksek orada aşı uygulamış olmamızın karşılığında, aşı uygulanan vatandaşlarımızın hastalıktan büyük oranda korunduğunu görüyoruz” dedi.

“Filyasyon ekiplerimiz pandeminin başından beri sonucu çıkan hastamızı arayarak bilgilerini almak, evlerine ilaçlarını götürmek, temaslılarını tespit edip, bulaş kaynağını bulmak için olağanüstü çaba gösteriyorlar” diyen Bentli, “Yeni yükseliş eğilimi ile beraber; Sayın Valimizin de destek ve talimatları ile güçlü bir filyasyon ordusu ile salgının yükselişini durdurmak için mücadele ediyoruz” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Hayrettin (2 yıl önce)
    Bana bir şey olmaz diyip trafik magandalığı yapan kişiler ya sakat kalır ya da ölürler ya bu da o hesap.Bana bir şey olmaz diyip kuralları hiçe sayanların hali ya hastane servisinde bir yatak ya yoğun bakımda bir oda ya da hastane morgunda bir dolap.Tedbirsizlik sonucu milletin günahına da girmeyelim.Çocuklarımızın ömründen aylar hatta yıllar gitti,eve kapandılar,bi çoğu asosyal oldu.ÇOCUKLARIMIZ İÇİN KURALLARA UYALIM HİÇ DEĞİLSE.Kurallara uymak zor değil ama hastalık gerçektende çok zor.Toplum bilinci ve ruhunu yeniden yaşatmak adına.SAYGILAR...
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan (2 yıl önce)
    Olacağı belli idi . Zira siz daha mesafe önlemine uyana, uymayanları uyarana hic rastladiniz mi.? (Ben birkac kez uyardim adamlar üstüme yürüdüler) Bu mesafe meselesinde, Sanki böyle bir durum hic yokmuş gibi hareket ediliyor. Eski alışkanlıklara aynen devam ediliyor. İller in tablosuna baktigimizda Komşu iller içinde en vahim durum bizim malatya da. Kurallari en cok bizim ihlal ettigimizin kanıtıdir bu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orduzu (2 yıl önce)
    Dershaneler tam kapasite çalışıyor. Çarşıda gördüklerim 8.sınıf öğrencisi olamaz. Yaşları küçük. Sanırım herkese belge vermişler. Yine otobüsler, minibüsler dolu. Okulu kapatıyorlar dershaneler tüm sınıflara açık. Bu nasıl bir mantık anlamak zor. Meb öğretmrnlerinin bir kısmı dershanede çalışıyor. Denetleyen var mı sormak lazım…… Devlet, okulları ön planda tutması gerekirken özel kurumlar okulların yerini alıyor…. Sonra eğitim neden düzelmiyor… Cevap belli aileler ben üstüme düşeni yapıp dershaneye gönderiyorum kafasında, dershaneler gelsin paralar ver testi sat tostu kafasında, öğretmenler kumaş burda ne yapıyım kafasında…. Diyecek söz yok….
    0
    0
    Yanıtla
  • mltyali (2 yıl önce)
    dersaneler de yuzyuze egitim devam ettigi surece malatyada kovit sayisi azalmaz sayin mudur
    0
    0
    Yanıtla
  • Zaten milletin gözüne ya okul ya dersane batiyor. Okul ve dershanler en guvenli ortam olmasina rağmen kapatildi. Bugün sokağa çikma yasaği olmasina rağmen cadde, sokak, çarşi ve parkta gezenler hiiiç gorunmuyor. Akşam misafirlik, kağit oynama va hiç sormyin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dershaneler herkese öğrenci belgesi veriyor sanırım. Son açıklanana sayıya göre Malatya Türkiye'de ilk 15 içinde görünüyor. Hafta sonu kafe kapalı, lokanta kapalı, iş yerleri kapalı.....Açık yerler market ,kasap, fırın ve dershaneler.....Dershaneler denetlenmiyor.... Çarşıda yaşı küçük çocuklar var...Ara sınıflar çarşıda...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)mltyali isimli kullanıcı yorumuna
    Aşı uygulamalarına çalışan öğretmen, memur, işçi vs. başlansaydı, bu kadar normalleşmeseydik vaka sayıları bu kadar artmayacak ve hem ekonomiye destek olacak, hem okullar kapanmayacaktı. Tabi beraberinde ciddi denetimler de yapılmalıydı. Malatya da ne zaman denetim yapıldı ciddi bir şekilde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Malatyada 3 Nisan 2021 saat 14.00 itibari ile 99 bin 23 kişiye 1. Doz, 78 bin 198 kişiye 2. Doz olmak üzere toplam 177.221 aşı yapılmıştır. www.covid19asi.saglik.gov.tr
    0
    0
    Yanıtla
  • Seda (2 yıl önce)
    Aşı olan vatandaşlar hastalıktan korunuyormus onun için vaka sayısı 42000 tabi aşı çözüm değil yeni ortaya çıkan bir hastalığın bile aşı çalışmaları en az 3 yıldır
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (2 yıl önce)
    sayın müdürüm martın 20 sinde eşim ve ben covid testi yaptırdım aynı gün saat 4 de halk sağlıkı aradı negatif olduğumuzu söylediler ve e nabızda negatif yazıyor 36 saat saat sonra aradılar pozitifsin dediler ve enabızıda negatifi pozitife dönmüs .sağ olsun sağlık müdürlüğünde yetkili, halk sağlıkında yetkili bana yardımcı oldular allah onlardan razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ne anlatıyorsun abim sen
    0
    0
    Yanıtla
  • Belediye Otobüsleri tıklım tıklım gerçekten de cidddi sorun oluşturuyor.Otobüs sayıları artırılarak yada güzergah saatleri daha seri çalıştırılarak çözülebilir.Kapasitenin çok üstünde yolcu alınıyor.bu durumdan herkes çok rahatsız.Lütfen takip edilsin...
    0
    0
    Yanıtla