SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Doğanşehir'de Tütün Hasadı Başladı

0
Güncellendi - 2021-08-08 02:29:47
Doğanşehir'de Tütün Hasadı Başladı
A- A+ PAYLAŞ

ÜRETİCİLER TÜTÜN YASASINA TEPKİLERİNİ TEKRARLADILAR.. Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde tütün hasadı başladı. Doğanşehir’de toplam 12 bin 500 dönüm arazide tütün ekiliyor.

Binlerce ailenin geçim kaynağı durumunda olan tütün hasat döneminde geçimine tütün ile sağlayan üreticiler ekmeklerinin peşinde. Doğanşehir’de yıllardır tütün eken çiftçi Bülent Aydıner, tütün ekimi ve hasadın meşakkatli eş olduğunu dile getiren Aydıner, “Tütün 12 ay uğraşı ister. Mart ayında sediri ekilir. Sonra dikimi başlar. Dikiminden sonra çapası başlar. Çapasından sonra çiçeği alınır. Bu arada ilaçları var. Tekrar kırılır. Güneşte kurutulur. Satıma gelene kadar diğer Martı geçer” dedi.

“Şirketlerle baş edemeyiz”

Bir başka tütün üreticisi Mehmet Aydıner ise kooperatiflerde vatandaşlar tarafından kurulamayacak kadar şart arandığını ve tütün yasası sonrası ödedikleri vergilerle tütün şirketleriyle başa çıkamayacaklarını söyledi. Aydıner, “Tütün hasadına başladık. Tütünle yılın 12 ayı ilgileniyoruz. Bundan 40-45 gün hasat süreci başlayacak. Sonra kuruma süreci başlayacak. Sonrada piyasaya sürülecek. Kazancımız çok iyi olmasa da kimseye muhtaç kalmıyoruz. Kendi yaşamımızı idame edecek kadar kazanıyoruz. Biz şu anda zaten dolaylı vergi veriyoruz. Direk tütünden dolayı vergi vermiyoruz tütün yasasının olmamasından dolayı. TEKEL’in kapatılmasıyla birlikte tütün piyasası kendiliğinden oluştu. Türkiye’de yaklaşık olarak 13-14 il bu işi yapıyor. Kendi pazarını kendisi oluşturmuş. Türkiye’de bu doğal olarak bir döngüye dönüşmüş. Ticari bir pazar açılmış. Devletten destek bulmadan kendi yağımızda kavrulan insanlarız. Kooperatif çiftçiler için iyi bir şeydir. Ama şu anda kurulan Kooperatifler mantıken yanlış. Tütün için kooperatifte 200 üye şartı yaklaşık 4 milyon bir ücret ödenecek. Fabrikasyon tarzı tesis kurulacak. Bunu çiftçi yapamaz. Böyle bir şey yapılacaksa devlet katkısı ve bu işin bir politikasının olması gerekiyor. Kooperatif kuralım ama nasıl kuracağız. 250 üyeyi nerden getireceğiz. Hadi onu da yan yana getirdik. Parayı nereden bulacağız. Tütün yasası geçerse biz kooperatiflerle uluslararası şirketlerle baş başa bırakılıyoruz“ ifadelerini kullandı.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Doğanşehirli (3 yıl önce)
    Elinize emeğinize sağlık çocukluğumda Doğanşehir de ekilen bütün tutunleri tekel alırdı Mart ayında tekele tütünler verilmek üzere hazırlanırdi o aylarda köylünün tütün parası aldığını köye giren beyaz eşyadan anlardik ülkede tekel fabrikaları vardı onlarca çeşit ürün üretilir di yabancı markalara mahkum değildik tekel ürünleri sağlığa zararlıdır ama tüketenler çok ucuza bu ürünleri temin etmekteydiler kısacası burda küresel sermayeye mahkum olduk burası onların pazarı oldu biz ise aldığımız yüzde seksen vergilere bakar olduk . Doğanşehir de tütün ekimi yasak olursa, fasülye zaten para etmiyor,pancarda kota var Allah hemşehrilerimin yar ve yardımcısı olsun.eskiden şekerli bir ürün alırken şeker pancarindan üretilmiş şeker kullanıldığından hiç şüphe duymadık,şimdi ise acaba nişasta bazlı şeker kullanılmış mıdır diye saatlerce düşünüyor, pancar şekeri kullanılmış ürünler arıyoruz, nişasta bazlı şekerin ürünlerde kullanılmasını yasaklamak cokmu zor diyorum ve ah küresel güçler ah diyorum.
    0
    0
    Yanıtla