SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"YİMPAŞ'ın Yeri Rant Odaklarına Kurban Edildi"

0
Güncellendi - 2021-09-11 16:55:54
A- A+ PAYLAŞ

MİMARLAR ODASI'NDAN BU KEZ SAĞDUYULU BİR ÇIKIŞ.. Mimarlar Odası Malatya Şubesi Yönetim Kurulu, bir basın bildirisi yayınlayarak, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin; kütüphane, kültür merkezi, sosyal aktivite merkezi yapmak vaadiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan devraldığı YİMPAŞ binaları ve arazilerini, özel bir şirkete verilmesini sert bir dille eleştirdi.

“YİMPAŞ rant odaklarına kurban edilmiştir”

YİMPAŞ bina ve arazilerinin, bölgenin temel ihtiyaçlarına uygun olarak, daha önce Malatya Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından açıklandığı gibi, kütüphane, sosyal tesis, kafe - restorant ve gençlik merkezi gibi çok amaçlı mekânlar olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtilen Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin açıklamasında, bu konuda Büyükşehir belediyesi ile fikir birliğine varmış olmalarına rağmen, YİMPAŞ yerleşkesi için, “Söylenildiğinin aksine rant odaklarına kurban edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“YİMPAŞ binasının özel şirkete devredilmesini reddediyoruz”

49 bin metrekarelik kapalı alanı olan, içinde 4 olimpik havuz bulunan, bu binaların, kültür ve sanat merkeziyle donatılacağı açıklanmış olmasına karşın, YİMPAŞ arazi ve binalarının özel bir şirkete devredilmesinin yanı sıra, daha sonra imar düzenlemesi yapılarak, yeşil alan olarak düzenlenebilecek alanın, akaryakıt istasyonuna çevrilmesinin kabul edilemez olduğuna vurgu yapılan Mimarlar Odası Malatya Şubesi’nin açıklamasında, “YİMPAŞ binasının özel şirkete devredilmesini reddediyoruz” denildi.

Mimarlar Odası Malatya Şubesi Yönetim Kurulu imzasıyla yayınlanan açıklama şöyle:

“YİMPAŞ binasının özel şirkete devredilmesini reddediyoruz: Kamu arazi ve binalarının tahsisi ve devrinde, kamunun bölgesel temel ihtiyaçlarının ve ihtiyaca bağlı önceliklerin ortaya konması, kiralamaların bu öncelikler dikkate alınarak gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Malumunuz yaklaşık 15 yıldır atıl durumda bekletilen YİMPAŞ binası Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne 30 yıllığına devredilmişti. 18 Şubat 2021 tarihinde Malatya Mimarlar Odası olarak YİMPAŞ binasını yerinde incelemek, görüş ve önerilerimizi bildirmek üzere Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle birlikte keşif gezisi düzenlemiştik.

“Büyükşehir ile ‘kütüphane, sosyal tesis ve gençlik merkezi’ olarak fikir birliğine varmıştık”

Çalışmalarımız doğrultusunda 49.000 m² kapalı alana sahip bu yapının hastane, yurt ve eğitim alanları güzergâhında olması sebebiyle bölgesel temel ihtiyaçların kütüphane, sosyal tesis, kafe&restorant ve gençlik merkezi gibi çok amaçlı alanlar olduğu bildirilerek, kentleşme açısından da bölgenin gelişimi için YİMPAŞ binasının lokasyon önemi vurgulanmış ve Büyükşehir Belediyesiyle fikir birliği sağlanmıştı.

Tüm bu görüşmelere rağmen bu yapının hangi amaçla kullanılacağı bilinmeden ve yeşil alan olarak değerlendirilebilecek bölümün 'Akaryakıt İstasyonu' yapılması planlanarak 29.5 yıllığına özel bir şirkete kiralanmıştır. Söz konusu yapının 49.000 m²'lik kapalı alanının ise bölge ihtiyaçlarına uygun olarak kullanıma açılıp açılmayacağı malumdur! İçerisinde 4 adet kapalı olimpik havuz bulunan bu binanın spor, kültür ve sanat merkeziyle donatılacağı açıklanmış ancak söylenildiğinin aksine rant odaklarına kurban edilmiştir.

Kentsel gelişim açısından paydaşımız olan Büyükşehir Belediyesinin her türlü temel ihtiyaç tesislerini kullanıma hazır hale getirmesi zorunluluktur.

“Rant odaklı değil, kamu odaklı politikalara ivedilikle sahip çıkılması gerekiyor”

Bu bağlamda Malatya Mimarlar Odası olarak YİMPAŞ binasının özel bir şirkete devredilmesini kesinlikle karşı çıkıyoruz! Bizler, kamu alanında inşaat, arazi tahsisleri, şirketleşme ve ticarileşmeye dayalı politikaları reddettiğimizi, rant odaklı değil, kamu odaklı politikalara ivedilikle sahip çıkılması gerektiğini ve konunun takipçisi olacağımızı bir kez daha önemle vurguluyoruz”

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • mlx (2 yıl önce)
    neyse bu başkanıda beğenmedik,artık 2023 te ablanız aday olur ona oy verirsiniz.o düzeltir,düzeltebilirse...
    0
    0
    Yanıtla
  • Şükrü (2 yıl önce)
    Türkiye’de üç tane bizdekiler gibi başkan olsun, akp diye bir şey kalmaz ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Madem bu isyerin kiraya verecektiniz ihaleye cikartiniz ve malatyada adami yoktu izmirde Bir firmly rant sagladiniz bir malatyali olarak Ne alis veris yaparim nede kapisinin onunden gecmem
    0
    0
    Yanıtla
  • Akpartili (2 yıl önce)
    Belediye Başkanı halk tarafından Türkiye rekoru oyla seçildi neden üstüne bu kadar geliniyor.Selahattn bey Malatya da akpartinin oylarını arttırdı birkere.Adama müdahale etmeyin işini yapsın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adalet (2 yıl önce)
    Polisevi ywrinden oldu ögretmenwvi ywr arar Milli eğitim kendine yer arar ama hazır binalar ranta gidiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Kütüphane, sosyal tesis ve gençlik merkezi olarak değerlendireceğiz denilen YİMPAŞ ın tadilatı için büyükşehir belediyesi kendi şirketleri veya kendi bütçesinden 11 milyon TL harcadımı? Eğer harcama yapıldıysa, yapılan harcama hangi amaçla yapıldı? Eğer harcama yapıldıysa ve yapıldıktan sonra amaç değişti ise ve madem kiraya verilecekti belediyenin kasasından çıkan 11 milyon TL ye ne oldu, bu harcamayla kamu zarara uğratılmış olmuyormu? Kiralama için yapılan ihale şartnamesinde akaryakıt yeri varmıydı? Akaryakıt yeri için harici kira bedeli alınacakmı? Selahattin Gürkan böyle bir yere akaryakıt yapılmasını doğru bir karar olarak görüyormu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vedat Kaya (2 yıl önce)
    Ne oldu malatya'ya ? Ne oldu bu kadar büyük peşkeşler yapılır hale geldi.Hormonlu, haramlı, yalanlı, dolanlı cüce adamların dev gözüktüğü bol gürültülü boş içerikli kof bir kasabaya döndük. Belli ki şehirde güneş batıyor. Bunu başaranlara, çoğu AKP'liye satılık kalemlere, satılık STK lara , satılık gazetelere,satılık tvlere, haksızlık karşısında susan dilsiz şeytanlara hakkımı haram ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Yine elde bilgi olmadan yapılmış bir haber kimsede sorgulamıyor akaryakıt istasyonu 49.000 m2 kapalı alanı ne yapacak bilmiyorum ama verildiyse bile sadece ön taraftaki boşluk istasyona bırakılmış diğer alanlar yine kültür ve spor amaçlı kullanılabilir bu da söylendiği gibi en verimli şekilde kullanılacak sözüyle uyuşuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ezbere konuşma. YİMPAŞ'ın binalarını yenilemek için önce Malatya Büyükşehir Belediyesi 11 milyon TL bedelle ihale yaptı; yani bu binalara 11 milyon TL harcadı. Ardından bir ihale daha yaparak, bütün YİMPAŞ binaların ve bütün YİMPAŞ arazilerini, İzmir'den bir şirkete 1,5 milyon liraya devretti. Yani 800 bin kişiye ait olan yüz milyonlarca liralık bina ve arazileri 1,5 milyon TL ile özel bir şirkete peşkeş çekti Malatya Büyükşehir Belediyesi. Bu da yetmedi, şirkete az kazandırmış olacaklar ki sonradan bir eklemeyle bir de akaryakıt istasyonu imarı veriyorlar YİMPAŞ arazisi üzerine. Bir de Malatyalı rumuzunu kullanıyorsun. Malatya halkının tamamına ait yüz milyonlanca liralık bir arazi ve binalar üç kuruşa İzmir'den özel bir şirkete veriliyor ve sen de Malatyalı olarak bunu savunuyorsun, öyle mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • hayal (2 yıl önce)
    iyi hastane olurdu bu memleket bu kadar israfı hak etmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Taştepeli (2 yıl önce)
    Mimarlar Odasını Tebrik Ederim İşi sonuna kadar takip edip Malatya kamuoyunu bilgilendirmelerini hassasiyet göstermelerini bekliyoruz Bu Arada Mecliste Her şeye El Kaldıran Meclis üyelerinide bir çift lafım var Orada onurunuzla bizleri temsil edin yada istifa edin 13 Milyon yimpaşı yeniden ayağa kaldırmak için el kaldırdığınız söyleniyor Gidip Baktınızmı Tadilat yapılmışmı Şimdide Mazot istasyonu yapılıyor hayırdır Bir çifte Sayın Valimize Bu konular hakkında ne gibi girişimlerde buluyorsunuz özellikle Yeşilyurt insan kaçakçılığı YİKOP taki usulsüzlükler şimdideYİMPAŞ sizin göreviniz değilse saygı duyuyorum Ama sizi bağlayan bir durum ise o zaman sizi göreve davet ediyorum.Sonuçta Reisimizi Cumhurbaşkanımızı Liderimizi temsil ediyorsunuz diye biliyorum yanlışım yoksa Saygılarımla Not:Malatya Haber Olmasa Heryeri Kiraya verirler haberimizde olmaz wesselam
    0
    0
    Yanıtla
  • King (2 yıl önce)
    Ranttan kastınız nedir. Devlet yıllarca isletememis. Atıl kalmış. Şimdi birisi ben burayı ekonomiye kazandiracam diyor. Adı rant oluyor. Bırakın bu işleri. Memleketin önünden çekilin. Mimarlar odası önce kendi ayiplariyla yuzlessin
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin (2 yıl önce)King isimli kullanıcı yorumuna
    Senin aklına hayran kaldım ? sen konuş!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçek Malatyalı (2 yıl önce)
    Malatya Valisini Göreve Davet Ediyorum Tabi Organize sanayi bölgesinden fırsat bulup şehir için birşeyler yaparsa 11 milyon tadilat parası aktaranlar bugün benzin istasyonu yapıyor şimdi soruyorum Bu 11 milyon nereye gitti eğer tadilata gittiyse tadilat nereye yapıldı bize resimlerini gösterin Ranta HAYIR Nasrettin Hocanın hikayesi gibi hanım kedi buysa ciğer nerde
    0
    0
    Yanıtla
  • hıdır (2 yıl önce)
    Sayın Mimarlar odası yetkilileri siz mi bunları söylüyorsunuz. Bugüne kadar rant dediğiniz sizler tarafından cahil müteahhitlere peşkeş çektirildi. Yapılan yanlış mimarilerin sorumlusu siz değil misiniz.? Belediyelerdeki imar sorumlularını yoldan çıkaran siz değil misiniz? Büyük iş adamlarının ceplerini doldurup faydalanmak için her türlü uygunsuz fikirleri kafalarına sokak siz değil misiniz.? Peki bu değerli fikirlerinizi yıllardır kapalı şekilde bekleyen YİMPAŞ ve VAGON FABRİKASI için niye söylemediniz. Hiç kusura bakmayın yiğit bir adam(Selahattin başkan) çıkmış yıllardır kangren olan bu yatırımları Malatya insanının hizmetine sunuyor. Gençlere istihdam hazırlıyor. Siz kim oluyorsunuz da "Büyükşehir ile ‘kütüphane, sosyal tesis ve gençlik merkezi’ olarak fikir birliğine varmıştık" diyebiliyorsunuz. Hangi sıfatla... Belki haberiniz yoktur yeni millet kütüphanesi devasa bi proje ile kanal boyunda inşa ediliyor. Yimpaş binasında ikinci bir kütüphaneye ihtiyaç yok anlayana. Her türlü sosyal tesis zaten yapılıyor. gençlik merkezleri hakeza... Bırakın hizmet etme aşkı olan bir adam gelmiş. Yardımcı olun. Moralini yüksek tutun da şu Malatya bu fırsatı kaçırmasın. Ha bu arada her ilçeye de Arıtma yapılıyor. Altyapıları yenileniyor. Asfaltsız yol kalmadı. Hatta bence bi ziyaret edip kendisinden yakinen dinleyin de örnek alın. Bu arada bende inşaat mühendisiyim. Aynı sıkıntılar bizim odamız genel merkezinde de var maalesef. Sizler oda olarak önce teknik elemanların değeri konusunda mücadele verin. Genç mühendislerin asgari ücrete çalıştırılmasının önüne geçin. Müteahhitlerin, yapı denetimi yapmasını engelleyin. vs. vs.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sende inşat mühendisiysen vay halimize. İnşaat dışında her şeye yorum yapmışsın. Asfaltsiz yol kalmadi diyorsun. İnonu Üniversitenin hemen karşısı hani şehir stadyumunu dibinde bulunan ve insanların yaşadığı köyler var. Bağtepe, haciyusuflar, bulgurlu vb. Git bakalım oralara asfalt adina birşey varmi. Büyük bir ihtimalle Büyükşehirde inşaat mühendisisin. malatyahaber.com sitesinde bulunan şu gelincik tepeye giden yoldaki kaldirimlardaki elektrik direkleri haberinide okumusundur inşallah. Çünkü malatyadaki belediyeler ve görevlileri ancak o kadarini becerebiliyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (2 yıl önce)
    sayın malatya valisini göreve davet ediyorum bu rant kimlere peşkeş çekilmişşe müfettiş görevlendirip soruşturma başlatmalı yoksa yetimin malını koruyamıyorsanız o koltuklarda oturmayın lütfen...
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    O dediğini CHP'li belediyelere yaparlar. Bilmelisin ki yasalar, yönetmelikler, kurallar ve kanunlar AKP'li olmayanlar veya yeterince olamayan varsa söz konusudur. Benim bir önerim var, Reis bir kararname yayınlasın, soruşturma veya ceza öngören tüm kanunların sonuna "ama AKP'liler hariç" ifadesi eklensin. Herkes rahatlasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • şahin (2 yıl önce)
    Mimarlar odası önceki dönemlerde ortada yoktu. Şimdi ciddi bir gayret var. Bu açıklamalarıda isabet olmuş. üzüm yiyin, bağcıyı dövmeyin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ortada ucuza yenen bir ekmek var birileri o devlet arazisinin sırtından ekmek yiyeceğine yönelik iddialar var bu ekmek yiyecekler de fakir fukara değil ki ekmek peşinde olan garibanlar olsun ? Burada senin benim garibanların hakkı var o bölge için ne yapacağız dendi neye söz verildi ve ne yapılıyor ortada yalanlar silsilesi var !
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Salahattin Gürkan asla Büyükşehir Belediye Başkanlığını haketmedi. Bir algı operasyonu ile başkan oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Dursun (2 yıl önce)
    Organizede 3500 TL otel faturası için müfettiş çağıran sorgulayanlar Bugün Yimpaşın yerinin ranta kurban edilmesini izliyor Bune perhiz bu ne lahana turşusu
    0
    0
    Yanıtla
  • Seyhan (2 yıl önce)
    Hangi yandaş kişi bunu devralacak bekliyoruz merak ile millet için yapılması beklenen kültür ağırlıklı bir merkez olacağına akaryakıt istasyonu ne ya, ya arkadaş seçimde gideceğinizi anlayıp şimdi ne uçursam kar mantığı güdüyorsunuz, Allah kimseyi bu devrin yandaşları kadar aç gözlü, milleti akılsız zanneden cahillerden eylemesin, seçimi büyük sabırsızlık ile bekliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Eğitimci (2 yıl önce)
    Bunlar batan geminin mallarımi kapan gidiyor benim tanıdığım sayın Gürkan en azından milletin malına sahip çıkar,ne yer nede yedirir diye şahsına oy verdim,neler olup bittiğini şeffaflık olmadığı için bilemiyoruz ama yukarda anlatılanlar pek hoş değil.sayin başkanım önceki baskanla göreve geldiğinde kendisine kalan borç para polimigine girmişti o paradan ses çıkmadı keşke o gün kendisine yanlış bilgi verilmiş ise çıkıp özür dilemeliydi,yok eğer bilgiler doğruysa sonuna kadar arkasında durmaliydi,tabi neler oldu bitti bir Allah bilir,birde sayın başkan bilir,biz elimizde belge olmadığı için kimseyi suclayamayiz.Tek gördüğüm sayın Gürkan kendi çalışma ekibini kuramadı ve belediye başarılı işler yapamadı,iyi bir eğitimci olan sayın başbakan ekip çalışmasının önemini gerçekten çok iyi bilir diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)Eğitimci isimli kullanıcı yorumuna
    Çok büyük yanılıyorsun! Sayın Başkan Hazretleri her şeyden biraz bilir ve anlamadığı şey zinhar yoktur. Herhangi bir liyakatli veya liyakatsiz ekibe muhtaç olmaktan da münezzehtir!
    0
    0
    Yanıtla
  • Kızılelma (2 yıl önce)
    Ya siz Sultan Suyunda tarihi binalara cep telefonu ışığıyla bakıp çürük raporu veren grup değilmisiniz.Yine konuya karanlıkta bakmışsınız.Bu kez cep telefonu ışığıda yok herhalde.Bırakın yapmayın..
    0
    0
    Yanıtla
  • Kızılelma, 'Benim tek derdim YİMPAŞ'ın rantını yemek' diye yaz da artık rahatla. Çünkü senin memleket, halk, halkın yararı diye bir derdin yok. Varsa yoksa peşkeşten nemalanmak gibi bir derdin var anlaşılan... İtiraf et ve rahatla.
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (2 yıl önce)Kızılelma isimli kullanıcı yorumuna
    Kızılelma gençlik hayalimdi ne günlerdi o günler keşke bugünleri görmeseydim, şöyle bir 12 Eylül öncesi günlere gittim o günlerin sağcısı,solcusu bu ülkeyi zerre menfaat gözetmeden sevmiştik, değerli dostum bir şeker arazimiz kaldı bulanık şisli bir günde oda gitti gidecek,
    0
    0
    Yanıtla
  • Seçimi kaybeden yönetimdeydin kesin!
    0
    0
    Yanıtla
  • Onur kaybetmektense seçim kaybetmek daha evladır..Onuru siyasi makamlara kaybetmektense siyaseti kaybetmek daha evladır...
    0
    0
    Yanıtla