SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya'da İşkur'a Kayıtlı İşsiz Sayısı 34 Bin

0
Güncellendi - 2021-10-27 21:06:52
Malatya'da İşkur'a Kayıtlı İşsiz Sayısı 34 Bin
A- A+ PAYLAŞ

2021 yılı ikinci İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Aydın Baruş Başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya; Vali Baruş ’un yanı sıra, kamu kurum yöneticileri ve STK temsilcileri katıldı.

Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından teklif edilen maddelerin değerlendirildiği toplantıda Kurul üyesi diğer kurum ve kuruluşlarca talep edilen gündem maddeleri görüşülerek öneriler alındı.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Vahap Toman tarafından yapılan sunumda şu bilgiler verildi:

"Kayıtlı İş Arayanların Öğrenim Durumuna Göre Dağılımı

Kurumumuza kayıtlı iş arayanların sayısı 2021 yılı Eylül ayı itibarı ile 34.074 kişidir. TÜİK verilerine göre Malatya’nın da içerisinde yer aldığı düzey olan TRB1 bölgesinde işsiz sayısı 2020 yılı için 65.000’dir. İşsizlik oranı ise %10,6’ dır. Kurum veri tabanında kayıtlı olan iş arayanların öğrenim durumlarına göre dağılımı aşağıdaki gibidir.

İl Müdürlüğümüzde kayıtlı iş arayanların %36,4 i Ortaöğretim (Lise ve Dengi) mezunu olduğu görülecektir. Ortaöğretim (Lise ve Dengi) mezunlarını sırasıyla %31,7 ile ilköğretim, %16,2 ile lisans ve %0,6 ile yüksek lisans mezunları takip etmektedir.

Sosyal Durumlarına Göre İş Arayan Sayıları

Kurumumuza kayıtlı 34.074 iş arayanların %97,5’ i normal statüde iş arayanlardır. Engelli statüsünde iş arayanların oranı %2,1 iken, eski hükümlülerin oranı %0,4 olarak istatistiklere yansımaktadır.

Yaş Gruplarına Göre İş Arayanlar

Kurumumuza kayıtlı iş arayanların çok büyük bir kısmı genç işsizlerden oluşmaktadır. 15-24 yaş aralığında değerlendirdiğimiz bu gruptaki işsizlerin 13.073 kişi toplam işsizler içindeki oranı %38,4’ dür.  Erkeklerde işsizliğin en fazla görüldüğü yaş grubu %17,1 ile 20-24 yaş grubu olurken ikinci sırada %10,5 ile 25-29 yaş grubu gelmektedir. Kadınlarda en yüksek oranın görüldüğü yaş grubu %13,0 ile 20-24 yaş grubu olup ikinci sırada %9,0 ile 25-29 yaş grubu yer almaktadır.

İşe Yerleştirme İstatistikleri

2021 yılı Eylül   ayı itibariyle İl Müdürlüğümüzce özel sektörde 10595 kişi, kamu sektöründe 345 kişi olmak üzere toplam 10940 kişi işe yerleştirilmiştir.

Engelli Ve Eski Hükümlü İstatistikleri

2021 yılı 3. Çeyreğinde (Temmuz-Ağustos-Eylül) İl Müdürlüğümüze toplam 719 engelli, 136 eski hükümlü iş arayan başvurmuştur. Engellilerde başvuranların %72,60’ si erkek ve %27,40 ’ i kadındır. Eski hükümlülerde ise başvuranlardan %0,77’ si kadın %98,53’ü erkektir.

50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde çalıştırması gereken engelli sayısı 1137 iken, hali hazırda söz konusu işyerlerinde çalışan engelli sayısı 1178’ dir.

Aktif İşgücü Hizmetleri

İl Müdürlüğümüzce 2021 yılı Eylül  ayında 821 İşbaşı Eğitim programı, 71 MEK/İstihdam Garantili, 34 MEK/İstihdam Garantisiz, 41 MEK/Özel Politika olmak, 1 Engelli Kursu/Kurum Kaynaklı toplamda 968 kurs ve program düzenlenmiş olup, bu projelerde toplam 8464  iş arayana mesleki eğitim verilmiştir.

İşsizlik Sigortası

2021 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 5.427 kişi İşsizlik Ödeneği başvurusu yapmış olup, 1.351 kişi İşsizlik Ödeneği almaya hak kazanmıştır.

İş Ve Meslek Danışmanlığı Hizmetleri

2021 yılı Eylül ayı itibariyle İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetlerinden faydalanan 35.289 kişidir. 124 sınıf/ grup görüşmesi yapılmış olup bu kapsamda 1.485 kişiye eğitim verilmiştir. İş ve meslek danışmanlığı hizmeti kapsamında 6.913 işyeri ziyareti ve 132 eğitim öğretim kurumu ziyareti yapıldı."

Bu bilgilerin paylaşılmasının ardından kurul üyelerinin görüş ve önerileri dinlendi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Mehmet (3 yıl önce)
    Bir zamanlar işkur a çok uğrayan biri olarak ve gördüklerimi yazıyorum işkur boş çünkü orada bile referans ve tanıdık olayı geçerli....
    0
    0
    Yanıtla
  • FATİH KAÇMAZ (3 yıl önce)
    iş beyenmeyenler
    0
    0
    Yanıtla
  • Tuzun kuru anlaşılan asgarî ücretle sabahtan akşama kadar ağır işlerde bedenini tüketecek işlerde çalışırmıydın?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Serttaş (3 yıl önce)
    Tuhaf gelmesin; iş arayan ile işsiz arasında büyük var! İşsiz sayısı 34 bin küsur değil, İŞKUR'un sistemindeki iş arayan sayısı 34 bin küsur. 34.000 kişinin arasında mevcut işi hatta işyeri olup yeni ve daha iyi koşullarda iş arayanlar da var, ama İŞKUR'a kayıt yaptırmayanlar, ya da iş arama kaydının İŞKUR'da otomatik süresi dolanlar yok. İşsiz sayısını ilde kimse bilmiyor, en dikkate alınabilecek veri bölgesel TÜİK işsizlik verisi, o da 2020'ye ait ve il düzeyinde değil. İşsiz sayısını, gerçek sorunu bilmeden bilmeden soruna ilişkin isabetli politikalar da üretilemez. Ama bu konuda çoğu konuda olduğu gibi kamuoyunun farkındalıksızlığından gocunduğu yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • ihsan tanriverdi (3 yıl önce)
    doldurdular suriyelileri fabrikada isciye deger kalmadı o kadar belediye binalari o kadar kurumlar hastaneler torpille insan aldilar noter kurasi yapip arkadan mulakat yapan bi zihniyet turkiyenin her yeri boyle her kisi olmak onemli degil er kisi olmak onemli oy moy yokk bu sisteme
    0
    0
    Yanıtla
  • Bynedim (3 yıl önce)
    Kimse kusura bakmasın sayın editör sende ama şu işkurun başındaki müdür iki kelamı bir araya getiremiyor vallahi çoğu personelide yan gelip yatıyor bunlara kaldıysa iş 50 binde olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Betül (3 yıl önce)
    Tabi işsiz olurlar başımızdaki insanlar bunu yapıyor resmen malatya işkur genel müdürüne iş istemek için gittim üniversite diplomamla beni tekstilde gönderdi 9 saat boyunca organize in içinde firma firma yürüdüm sonuç herkes işçi arıyor ama kimse işçi almıyor görüştüğüm yerlerde aldıgım ilk soru neden çalışmak istiyorsun keyiften kardeşim evde rahat batıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Türkiye sevdalısı (3 yıl önce)
    İlçelerde, kasabalarda, köylerde insanlar 4 ay bahçede ,tarlada çalışıyorlar 8 ay evlerde,kahvelerde,çay ocaklarında oturuyorlar ve hiç birisi iskura müracaat etmiyorlar ,özellikle ev hanımlarında iş kura iş için başvuru yok denecek kadar az,şimdi bu insanlar devlet kayıtlarına işsiz olarak gecmiyorlar ,bu insanlarimizida işsizlere eklersek işsizlik rakamı çok artar diyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Burası birazdan iş var ama kimse iş beğenmiyor diyenlerle dolar??
    0
    0
    Yanıtla