Genelkurmay Başykanı Orgeneral İlker Başbuğun, usta gazeteci Uğur Dündara verdiği kapsamlı mülakat bir çeşit veda konuşmasıydı. Görev süresi yakında dolacak olan Org. Başbuğ, genel bir durum değerlendirmesi yaptığı gibi önümüzdeki döneme ilişkin yol gösterici bir nitelikte taşıyordu.
Sözün bittiği yer
Bu mülakatta Org. Başbuğun sarfettiği sözün bittiği yerdeyiz cümlesinin altı çizilmeli. Genelkurmay Başkanının bu ifadesi, Irakın kuzeyindeki PKK varlığı önümüzdeki süreçte Türkiye-Irak ilişkilerini de etkiler. Bir bakıma Türkiye-ABD ilişkilerini de etkiler olumsuz olarak sözleriyle birlikte okunmalı. Ayrıca bunlara, Barzaniyi işaret ederek terör mücadelede bir fayda sağlamıyor tesbitini de katmak gerekli. ABDnin Kandilde, PKK liderlerini neden yakalamadığı sorusunu da eklediğinizde Org. Başbuğun, Türkiyenin tahammül sınırının sonuna geldiği sonucunu çıkarabiliriz.
Üç seçenek
Org. Başbuğun çizdiği bu tabloya ABD yönetimine ve kısa bir süre önce Türkiyeye gelen Mesut Barzaniye iletilen üç seçenek de yerleştirilmeli. Ankaranın ABD ve Barzaniye üç önerisi şöyle:
1 - Irakın kuzeyindeki PKK varlığını etkisiz kılın,
2 - Veya üçümüz birlikte ortak operasyonlarla etkisiz kılalım,
3 - Ya da Türkiye olarak sizlerle koordineli biçimde biz etkisiz kılalım.
Bu önerilere eklenen, Türkiye bu duruma daha fazla tahammül edemez ifadesi, Org. Başbuğun, Uğur Dündara söylediği sözün bittiği yerdeyiz cümlesinin anlamını yansıtıyor.
Ankara, hem ABDye, hem Bağdat yönetimine hem de Barzaniye, bu gidişin Türkiye-Irak ilişkilerini 1998in sonundaki Türkiye-Suriye ilişkilerine kadar götürebileceği mesajını veriyor. O dönemdeki ifadesiyle askeri güçle arkalanmış diplomasi aşaması. Bu aşama köprüden önceki son çıkış anlamına geliyor.
Kuzey Iraktaki koşullar
Ankara, PKKnın son dönemde sınır karakollarına yaptığı saldırılarda Kuzey Iraktaki bu koşulların en önemli faktör olduğunu düşünüyor.
Kuzey Iraka kaçmalarına ve lojistik destek görmelerine karşın, PKK yoğunlaştırdığı bu saldırılarda daha önceki dönemlerde vermediği kadar büyük kayıplar veriyor. Çatışma sırasında verdikleri kayıplara, sıcak takip ve hava harekatları nedeniyle verdikleri kayıplar da eklenince gerçek boyutlar ortaya çıkıyor.
Ankaraya ulaşan bilgilere göre, son 45 gün içinde muhtelif çatışmalarda ölen 31 terörist ve Gediktepe dahil son saldırılarda ölen 246 PKKlı ile birlikte ölü sayısı 277yi buluyor. Bu süre içinde sağ ele geçirilen 11 PKKlı ile teslim olan 34 PKKlı da katılınca, etkisiz hale getirilen sayı toplam 322ye ulaşıyor. Ankarada toplanan bilgilere göre PKKnın verdiği kayıplar şöyle:
20 Mayısta Hakurk kampına düzenlenen hava harekatında 121, 26 Mayısta Tunceli/Pülümürdeki operasyonda 4, 17 Haziranda Şırnak/Uluderedeki sıcak takipte 22, 19 Haziranda Gediktepedeki çatışma ve sonrasındaki hava harekatında 34, 21 Haziranda Diyarbakır/Silvan Bağdare Jandarma Karakolundaki çatışmada 5 , 27 Hazirandaki hava heraktında 8, 30 Haziran Siirt/Pervari Sarıyaprak Karakolundaki çatışmada 29, 5 Temmuz Şemdinli/Beyyurdundaki çatışmada 23.
Ankara bir yandan teröristle silahlı mücadeleyi sürdürürken, bir yandan da PKK için Kuzey Irakın güvenli bölge olmaktan çıkarılması için ABD, Bağdat ve Barzani yönetimini sıkıştırıyor.