Malatya’da bazı gölet ve sulama projelerinin ödenek yokluğundan dolayı ihale edilemediği bildirildi. DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek, “Malatya’da ihale aşamasında olan 7 adet gölet ve sulama projesi ödenek yokluğundan ihale edilemedi. Malatya-Akçadağ Taşevler Göleti Sulaması, Malatya-Darende Ayvalı Göleti Sulaması, Malatya-Darende Çınarköy Göleti Sulaması, Malatya-Doğanşehir Elmalı Göleti Sulaması, Malatya-Hekimhan Budaklı Göleti Sulaması, Malatya-Hekimhan Karadere Göleti Sulaması, Malatya-Kuluncak Karaçayır Göleti Sulama projeleri ödenek yokluğundan ya ihale edilemedi veya ihalesi yapılmış olanlar yine ödenek yokluğundan malzeme alımı olmadığı için malzeme alımı yapılamadığı için işe başlanamadı” dedi.
Geçtiğimiz günlerde yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında kurumun Malatya’daki yatırımlarına ilişkin bilgiler veren DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek, bazı ilçe belediye başkanlarının bölgelerindeki gölet ve sulama projelerinin hangi durumda olduğuna ilişkin soruları da yanıtladı.
Malatya’da baraj, gölet, sulama projeleri ile taşkın koruma projelerinin son durumları hakkında bilgi veren Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek, Malatya’daki yatırımlara ilişkin şu bilgileri aktardı:
"Barajlardaki su seviyesi
Barajlarımız Çat Barajımızda şu an su seviyesi 67.2 milyon metre küp su bulunuyor. Minimum hacmimiz 60.6 milyon metreküptür. Doluluk oranı 0.7’dir. Boztepe barajımızda yüzde 44, Kapıkaya Turgut Özal Barajımızda yüzde 70, Sürgü’de yüzde 72, Sultansuyu’nda yüzde 60.8, Polat’ta yüzde 53.4’lük bir aktif doluluk oranı mevcuttur. Geçen yılkı verilere göre kıyaslandığında barajlarımızda daha bir doluluk oranı var. Geçen yıl aynı tarihte Sürgü Barajı’ndaki doluluk oranı yüzde 53 doluluk oranı vardı. Bu yıl yüzde 72.
Kaynarca Barajı’nda alternatif su kaynağı çalışmamız devam ediyor
Malatya’nın mevcut içme suyu ihtiyacı 52 milyon metre küptür. Artan nüfus projeksiyonuna göre 2050 yılında yaklaşık 73 milyon metreküplük bir içme suyu ihtiyacı olması beklenmektedir. Mevcut Derme kaynaklarımızda da 85 milyon metreküp içme suyu temin edildiği düşünüldüğünde ileri tarihli Malatya’nın içme suyu sorunu beklenmemektedir. Ancak alternatif su kaynakları olarak Kaynarca Barajı’nda planlama çalışmalarımız devam ediyor.
Malatya’nın şu ana kadar 67 taşkın koruma projesi ile 46 bin 920 dekar arazisi ve 64 meskun mahallî taşkın zararlarından korunmaktadır.
Son 15 yıl içerisinde 9 adet baraj ve gölet, 8 adet sulama tesisi, 46 adet de taşkın koruma tesisi inşaatı tamamlanmıştır.
Boztepe Barajı, Kapıkaya Turgut Özal, Hekimhan Güzelyurt, Doğanşehir Sögüt, Kuluncak Sofular ve Darende Ayvalı, Akçadağ Taşevler, Arapgir göletini sayabiliriz. Tamamlanan sulama tesisleri ile 327 bin dekar arazi sulamaya açılmıştır. Toplamda 63 adet işimiz tamamlanmış oldu. Bunların yatırım bedeli 2018 yılı itibariyle 1.7 milyar TL’dir. Bu yatırımlar ekonomimize yıllık 210 milyon TL’lik zirai gelir artışı sağlamıştır.
2019’da ihale edilmesi hedefleniyor
Büyük projelerimizden Yoncalı Projesinde 98 metre yüksekliğinde tamamlandığında 114 milyon metreküp su depolama kapasitesinde olacak yüzde 77 fiziki gerçekleşme sağlandı. 2108 yılı harcaması 3 milyon TL’dir. Yoncalı Barajı’ndan suyu alıp sulama alanına aktaracak olan isale tünelimiz 9 bin 40 metre uzunluğunda. Yüzde 25 fiziki gerçekleşme sağlandı. 427 metrelik kısmı klasik metotla açılmıştır. 2019 yılında bu tünelin açılma çalışmalarının devam etmesi hedeflenmektedir. Yoncalı sulamamızda isale tüneli 2018 yılında 22.8 milyon TL’lik harcama yapılmıştır. Yoncalı sulamamızın proje çalışmaları tamamlanmıştır. 2019 yılında birinci kısmının 200 milyon TL keşifle ihale edilmesi hedeflenmektedir.
Kapıkaya Turgut Özal Barajı sulamamızda yüzde 97 olarak tamamlanmıştır. Bu projemizde 2018 yılında 9.6 milyon TL harcanmıştır.
Boztepe Sulaması’nda cazibeli hat ve sanat yapıları işimiz var. Parasal talebimiz olumlu karşılandığı takdirde 2019 yılında ihale edeceğiz.
Küçük su işleri kapsamında 38 adet işimiz mevcuttur. Toplam maliyeti 346 milyon TL’dir.
Ödenek yokluğundan dolayı ihale edilemedi
Malatya’da ihale aşamasında olan 7 adet gölet ve sulama projesi ödenek yokluğundan ihale edilemedi.
Malatya-Akçadağ Taşevler Göleti Sulaması, Malatya-Darende Ayvalı Göleti Sulaması, Malatya-Darende Çınarköy Göleti Sulaması, Malatya-Doğanşehir Elmalı Göleti Sulaması, Malatya-Hekimhan Budaklı Göleti Sulaması, Malatya-Hekimhan Karadere Göleti Sulaması, Malatya-Kuluncak Karaçayır Göleti Sulama projeleri ödenek yokluğundan ya ihale edilemedi veya ihalesi yapılmış olanlar yine ödenek yokluğundan malzeme alımı olmadığı için malzeme alımı yapılamadığı için işe başlanamadı.
Şahnahan b-c sulama kanalına Karakaya Baraj Gölünden pompaj ile su takviyesi yapılması projesine ilişkin bilgiler de veren DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Ercan Gerçek, proje kapsamında 3.200 metrelik çelik boru imalatından 2.600 metre, 1.200 metre olan çelik boru imalatının tamamı yapılmıştır. Kalan elektrik ve otomasyon işlerinin tamamlanması için «2.Kısım» ihalesi yapılmıştır. İşe başlanmış olup %40 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. 2019 yılı sulama sezonu öncesi işletmesi hazır hale getirilecektir.
Kuraklık eylem planı dahilinde Derme-Çerkezyazısı İlave Sulamasına su takviyesi yapmak üzere Bölge Müdürlüğümüzce Derme Sulama Birliği için 2017-2018 yıllarında 32 adet su sondaj kuyusu açılmıştır. Bu kuyulardan 20 adetine dalgıç pompanın temini, montajı ve enerji iletiminin yapılarak işletmeye alınması işi «Malatya-Çerkezyazısı-Derme İlave Sulaması Onarımı» adı altında Yatırım Programına alınarak, 2,7 milyon TL ‘ye ihale edilmiştir. Bugüne kadar 6 adet kuyunun dalgıç pompası, motoru, kolon boruları döşenmiştir. Ayrıca 7 adet kuyuya ait elektrik direkleri montajı tamamlanmıştır.
DAP kapsamında Malatya’da 2019 yılı sonuna kadar 20 Adet Baraj ve Gölet, 13 Adet Sulama Tesisi, 1 Adet İçmesuyu Tesisi, 47 Adet Taşkın Koruma Tesisi, 12 Adet HES Tesisi İnşaatı için toplam 2 milyar TL yatırım gerçekleştirilecektir."
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com