BM Genel Sekreteri Ban Ki Moonun Pazartesi Kıbrısta yapacağı temaslar öncesinde Rum Yönetimi, Türkiye ve KKTCnin açılım paketini kısmen kabul etti. Yeni devlette T.C. vatandaşları, vizesiz giriş, serbest yerleşim, dolaşım ve mülk edinme hakkına sahip olacak.
KIBRIS Rum yönetimi, Türkiye ve KKTCnin ortak hazırladığı ve masaya koyduğu Kıbrıs açılım paketini, al-ver pazarlığı sonucunda kabul etti. Pazarlığın en önemli maddesini birleşmeden sonra ortaya çıkacak devlette Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına dört temel özgürlük, vizesiz giriş, serbest yerleşim, serbest dolaşım ve mülk edinme hakları verilmesi oluşturuyor. Rum lider Dimitris Hristofyas, bu maddeyi Yunanistan ve Avrupa Birliğinin de onay vermesi şartına bağladı.
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum lider Dimitris Hristofyas arasında üç hafta önce başlayan ve üçer günlük iki tur halinde yapılan yoğunlaştırılmış görüşmelerde Rum tarafı, Türklerin önem verdiği birçok maddeyi kabul etti. Rumlar T.C.lilere tanınacak haklarla ilgili maddeyi, Yunanistan ve ABnin de onay vermesi şartıyla onayladı. Adada sürekli kalarak Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olacak Türkiyelilerin sayısında Kıbrıslı Türk ve Rum nüfus dengesini bozmaması şartı aranacak. Görüşmelerdeki ilerleme BM Genel Sekreteri Ban Ki Moonun tarafları cesaretlendirmek amacıyla bugün başlayacak ziyaretinde kamuoyuna ilan edilecek.
Anlaşma sağladıkları noktalar
Çapraz oylama: Başkanlık seçimlerinde Rum seçmenler de Türk lider için oy kullanabilecek. Her iki toplum, Türk ve Rumlar birbirlerinin liderlerinin belirlenmesinde yüzde 20 oranında etki yapacak.
Başkanlık süresi: Federal hükümette dönüşümlü başkanlığı 4 yıl Rum lider, 2 yıl da Türk lider yürütecek. Rumların bu önerisine Türk tarafı sıcak bakıyor.
Bakanlar Kurulu: 8 Rum ve 5 Türk bakan olacak.
FIR hattı: Türk tarafı iki ayrı FIR hattı istiyordu. Ancak Rumların tek fır hattı isteği kabul edildi. Tek FIR hattı, biri Ercan havaalanı (KKTC) diğeri Larnaka olmak üzere iki ayrı merkezden yönetilecek.
Yetkiler: Kurucu Türk ve Rum devletleri, uluslararası anlaşmalar imzalayabilecek. Ancak kurucu devletlerin imza yetkisi ticaret ve kültürle sınırlı olacak. Diğer konulardaki anlaşma imzalama yetkisi federal devletin olacak.
Petrol: Petrol konusunda büyük krizin yaşandığı ekonomik münhasır alan, karasuları kıta sahanlığı gibi konulardaki yetkiler federal hükümetin olacak.