SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'7.2'lik Deprem Bekleniyor' İddiasına 'Korku Pompalıyorlar' Tepkisi..

'7.2'lik Deprem Bekleniyor' İddiasına 'Korku Pompalıyorlar' Tepkisi..
A- A+ PAYLAŞ

“Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir.” açıklamasını yapan Prof. Dr. Hasan Sözbilir’e isim vermeden  cevap veren Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, “6 Şubat 2023 depremlerinden bu yana bilim kurgu gibi bölgedeki 9 fayı 6.5 ila 7.5 aralığında tetiklemeye devam ediyorlar.” dedi.

-“Malatya Fayı 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir” İddiası
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor. Özellikle fayın, deprem tekrarlama periyodunu bulmak istiyoruz. Faylar üzerinde hendek açıp geçmişini öğrenmeye çalışıyoruz. Malatya Fayı üzerinde de küçük depremler oluyor. Bu tetikleme durumuna geçer mi geçmez mi diye çalışmalar yürütüyoruz. Malatya Fayı, diğer fayları da etkileyebilecek bir fay. Kırılması durumunda dibinde Kuzey Anadolu'ya doğru uzanan Ovacık Fayı bulunuyor.” açıklamasını yaptı.

-“Korku depremleri pompalıyorlar”
Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş ise, Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in “Malatya Fayının 7.2 büyüklüğünde deprem üretebileceği” açıklamasına tepki göstererek, “Paleosismoloji adı altında deprem senaristlerimiz bilim kurgu filmlerini aratmayacak türde, gündemde kalmak ya da farklı amaçlarını gerçekleştirmek üzere, her gün bu fayları 6.5 ve 7.5 aralığında tetiklemeye ve korku depremleri pompalamaya devam ediyorlar.” İfadelerini kaydetti.

Dr. Demirtaş, “Paleosismoloji konusu, bilimsel ortamlar yerine, yazılı-görsel basında, "Malatya fayı 3 bin yıldır kırılmadı, yakında M7.4 büyüklüğünde deprem üretir" şeklinde korku deprem(ler)i pompalayarak, scientific fiction (bilimsel kurgu) benzeri felsefe yapma bilimi değildir.” dedi.

Dr. Ramazan Demirtaş’ın sosyal medya hesabındaki açıklamaları şu şekilde:

"-6 Şubat 2023 depremlerinden bu yana bilim kurgu gibi bölgedeki 9 fayı 6.5 ila 7.5 aralığında tetiklemeye devam ediyorlar.

-1939 M7.9 ve 1992 M6.9 Erzincan depremleri bu 9 fayı tetikleyemedi, ama 7.0 civarında deprem üretme olasılığı olan Yedisu depremi bu fayları tetikleyecek.

-Yedisu Fayı: TETİKLEYİCİ FAY.  
-9 Fay: TETİKLENEN FAYLAR :)
-Tetiklenenler arasında Malatya-Ovacık fayı; Savrun Fayı ve K.Maraş fayı 2.5-3.5 milyon yıl önce aktivitesini kaybetmiş deprem üretmeyen faylar.

- Ecemiş ve Deliler fayları üzerinde de son 10 bin yılda 7.0 deprem yok.
-Paleosismoloji adı altında deprem senaristlerimiz bilim kurgu filmlerini aratmayacak türde, gündemde kalmak ya da farklı amaçlarını gerçekleştirmek üzere, her gün bu fayları 6.5 ve 7.5 aralığında tetiklemeye ve korku depremleri pompalamaya devam ediyorlar.
-Bu tür bilim kurgu filmleri Türkiye dışında hiçbir ülkede yazılmamıştır.

-Bu senaristlerimize sesleniyorum, amaçlarınız her neyse, bu şekilde tetikleme kurguları yaparak, halkımızı korkutma yetki-görev ve lüksüne sahip değilsiniz. İnsanları psikolojik olarak çökerttiniz.

-Psikolojik olarak çökertmekle kalmadınız, insanları 11 kentten göç etmeye zorladınız, ekonomik olarak sırt üstü çökerttiniz.

-Paleosismolojik kazıların amacı halkı psikolojik-ekonomik olarak çökertmek değildir. Kazılar deprem kestirim-tahmin yöntemi de değildir.

-Paleosismoloji konusu, bilimsel ortamlar yerine, yazılı-görsel basında, "Malatya fayı 3 bin yıldır kırılmadı, yakında M7.4 büyüklüğünde deprem üretir" şeklinde korku deprem(ler)i pompalayarak, scientific fiction (bilimsel kurgu) benzeri felsefe yapma bilimi değildir.”

- Malatya Fayı kabarmış
Ovacık fayını tetiklemiş
Ovacık Fayı Kemaliye segmentini tetiklemiş
O da Deliler fayını tetiklemiş
Deliler Fayı tetiklenince,
Akçadağ segmenti kırılınca Savrun fayı savrulmuş
Kayseri, Malatya Sivas, K.Maraş, Tunceli, Elazığ, Erzincan yıkılmış.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Depremzede (1 ay önce)
    İl dışına çıkan ve hergün son depremlerden malatyada deprem olmuşmu diye bekleyen ve olunca bakk biz çıktık kurtulduk siz ne duruysunuz demek için bekleyen malatyali depremzedeler Turkiyenin her yeri deprem bölgesi nerde ne zaman olacağı belli olmaz herkes yerinde güzel gezmeye bile gelmeyin tehlikeli malatya aman ha...kalın sağlıcakla....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 ay önce)
    depremler öncesi ,malatya da en fazla 6 civarı bir depremin olacağı yaygın bir kanıydı ,hatta sivrice depremi olunca sanki bu depremde oldu diye düşündük.çünkü tek kaygı pütürge celikhan hattının etkisi düşünülüyordu.bu açıklamalarım bilimsel değil tabi şahsi düşüncelerim di.2 büyük deprem olunca ve hiçde bizi alakadar etmeyen bir bölgeden ,birden bire malatya nın deprem üçgeninde olduğu bilimsel olarak ortaya çıktı .şahsi düşüncem malatya türkiye nin en tehlikeli deprem ilidir.umarız yakın zamanda olmaz ,deprem dönüşümleri 3-5 yıl içinde belki 10-20 yıl içinde tamamlanır.bu korkutma değil bence ders almalıyız.malatya da hayatını geçirmek isteyen bir aile veya kişi varsa bu veriler altında en az 7-8 şiddetine dayanacak konut ve işyerine sahip olmalı.kısa orta ve uzun vadede can ve malına güvenmek istiyorsan malatyada kalacaksan bunu yapmak zorundasın.malatya 3 tarafından fay hatları ile çevrili durumda ,bu risk hangi ilde mevcut bunu görmeyen varsa bir şey diyemem.hattın şehrin ortasından geçmesine gerek yok şubat depremleri elbistanda oldu.etkisini gördük.malatya ileriye bakabilmek için önümüzdeki 10-20-30 yılın planını yapmak zorunda ,istenildiği gibi olmazsa malatya çok göç verir.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Deli (3 ay önce)
    Şehrimiz birinci derece Deprem bölgesi. zamanı saati belli olmadığına göre, heran olacakmış gibi acilen İnşaat ve binaların yenilenmesi ve güçlendirilmesi hususunda Ulusal seferberlik ilan edilmeli .Günü kurtarma projeleri değil 100 yılı bin yılı kurtaracak projeler üretilmeli Denetimlerin daha sıkı ve sıfır tolere edilmeli .hatalara ve eksikliklere asla göz yumulmamalı. yapılar şehir'e yakışır ve sağlam muntazam olmalı . varsın deprem olsun ne çıkar bizler önlemini aldıktan sonra.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyadan (3 ay önce)
    Halamın bıyıkları olsaydı amcam olurdu. Bunlara inanmıyorum artık. Biri büyük deprem olmaz der, biri 6 dan büyük olmaz der şimdide bunlar çıktı 7.2 diyor . Bende kahvedeki arkadaşlarla inceledim 5.6 dan fazla olmaz diye konuştuk. Kendi yorumumuz kabul ettik. Nokta
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Zafer 4444 (3 ay önce)
    Aşkım 44 isimli yoruma cevap. Yeter ya yeterr demekle depremden kurtulmuyoruz.Deprem olacak diyen bilim insanlarına korku pompalıyorlar diye kızmayalım, deprem olmayacak diyenlere de inanıp gevşemeyelim ve para uğruna orta hasarlı binalarımızı sözüm ona güçlendirip!!! Hakim Bey Apartmanının hatasına düşmeyelim. Deprem olmayacak diyenlere inanıp çürük binalarda oturmaya devam edersek Allah korusun ölüm tehlikesi daha fazla. En iyisi orta hasarlı binaları ylktırıp yerine daha sağlamını yapmak ve sonra Allah'a tevekkül etmek. Yenisini yaptırmaya para mı var? diyenlere cevabım:Can paradan daha değerlidir.Giden para geri gelebilir ama giden canlar maalesef geri gelmiyor.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Tecdeli (3 ay önce)
    Onlar korku saldikça 5 kuruşluk Tecde yamaclarindaki deniz manzaralı kayalıkların fiyatı artıyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatya Malatya (3 ay önce)Tecdeli isimli kullanıcı yorumuna
    Öyle deme ya... Tecde Türkiye nin en güzel bölgesi, en gözde yerleşim yeri tabi ki pahalı olacak!!!
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Kernekli (3 ay önce)
    Şehrimiz maalesef deprem bölgesi. Neredeyse her hafta hissedilir bir deprem oluyor. Hal böyleyken tuğladan güçlendirmeleri görüyorum üzülüyorum. Depreme karkas halde yakalanan binalar var. Numaraları olmadığı için hasar durumu tespit edilip askı kodu verilemedi. Onlar da yapılıp satılacak. Yarın Allah göstermesin bir deprem olduğunda Hakimbey apartmanının durumuna düşmesin. Hatalarımızdan ders alalım. Mala tamah nereye kadar bir sürü insanın hayatına sebep olmak var! Bu dünyanın üstü varsa altı da var! Hesap veremezsiniz! Bir sürü insan bile isteye sevdiklerinin ölümüne sebep oldu! Artık ah vah etmek neye yarar!
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Deprem gerçeği tüm Anadolu coğrafyasında var dünyanın oluşumunda var depremler vakti ve zamanı bilmemiz pek mümkün görünmüyor bilim insanları çalışmalarına devam ediyor yapılması gereken sağlıklı ve sağlam binalarda yaşamak yapılacak birşey yok "deve kuşu gibi kafayı kuma gömerek yaşamak olmaz"
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya Malatya (3 ay önce)
    Tamam bazı hocaların sürekli deprem olacak şeklinde korku salmaları doğru değil de Ramaza hocanın deprem olmayacak demesi ne kadar doğru? Malatya-Ovacık fayı 3 milyon yıl önce aktivitesini kaybetmiş diyor ama uzmanların söylediğine göre 2500 yılda bir büyük deprem üretmiş. Bu nasıl oluyor? İnsanları korkutarak insanlara zarar veremezsin ama deprem olmayacak dersen insanları rehavete sürükleyerek vebale girmiş olmuyor musun? Samimi olarak merak ediyorum: Ramazan hocayı deprem olabilir diyen hocalara hakarete varacak noktada saldırıya geçirten şey nedir?
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Malatyamalatya (3 ay önce)
    Bilim insanlarının söylediklerini az çok bende biliyorum. Fay hattı üzerinde yaşıyoruz ve her an deprem olabilir. Bunun için illa bilim insanı olmak gerekmez. Ha bilim insanlarının görevi de sürekli insanlara korku pompalamak değildir. Bize şuan lazım olan korku değil, değreme dirençli şehirler inşa edecek yöneticilerdir. Lütfen bilim insanları halkı korkutmak yerine yöneticileri uyarsınlar. İnsanlarda artık bu korku psikolojisinden çıkıp günlük hayata adapte olsunlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battal (3 ay önce)
    Biz insanoğlu olumsuzluğa göz kapayı severiz...Malatya ovacık diye bir fay var..Ve hep deprem üretme riski var...Önlem almalıyız,bina stoklarını akılla bilimle yenilemeliyiz...Allah bize akıl vermiş,kullanmalıyız...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Recep (3 ay önce)
    Hocalar omurlerince aradıkları reklam fırsatını buldu zaar. Sürekli deprem olacak açıklamaları. Dünyanın yüzde sekseni deprem kuşağı. Sıkıysa bu konuşmaları Paris için yapsınlar. Görelim bakalım...
    %28
    %72
    Yanıtla
  • A Ali (3 ay önce)
    Malatyada deprem olmaz hiç bir zamanda olmadı kolon kesmeye devam kaçak kat demirde çal betonda çal cebin dolsun 86 mil Türkiyede binlerce insan enkazda ölse ne fark ederki haram da ne haram yok depremde yok tek gerçek para
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Fikret (3 ay önce)
    Reklamını yapıyorlar ünlü olmaya çalışıyorlar korkusunuda biz yaşıyoruz devletin acilen buna el atması lazım
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Sule (3 ay önce)
    2022 Kasim ayinda da soylenmis,2023 subatta oldu.Bu da olablir ya da olmaz ama saglam az katlibinalar yapilmasi gerek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • aşkım_44 (3 ay önce)
    böyle deprem olacak diyende malatya düşmanı bunu haber yapanda malatya düşmanıdır.. böyle deprem olacak diyeni yalanlayan uzmanları okuduktan sonra rahatladım ama yalanlama gelmeden önce olacak diye piskoljim bozuldu uykularımız kaçtı.. yeter yaa yeterr malatyayı dilinizden düşürün yeter allah aşkına yeter.. malatyada deprem beklentisi haberlerini okuduğumuzda malatyayı terk edesimiz geliyor böyle diyenlerin ve bu haberleri yapanlarında istediği bu galiba malatya kadar başınıza taş yağsınnn
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Değer Dr Ramazan Demirtaş’a teşekkür ederim. Gerçekleri yazmış. Hayali yorum yapanlara inanmayın!
    %22
    %78
    Yanıtla