Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde ''kesin'' yorumlardan kaçınan Washington yönetimi, 22 Temmuz'da yapılacak seçimler için daha net bir tavır sergiliyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, AK Parti'nin Türkiye'yi Avrupa'ya doğru götürdüğünü söyledi.
ABD Senatosu Tahsisler Komitesi'nde, "dış operasyonlar ve ilgili programlar" konulu bir oturuma katılan Rice, Cumhuriyetçi Parti New Hampshire Senatörü Judd Gregg'in sorularını yanıtladı.
Türkiye'deki siyasal duruma ilişkin senatör Gregg'in sorusuna yanıt veren Rice, "Bizim rolümüz, oradaki demokratik ve anayasal süreçlere göre olmalı. Bu hükümet halk tarafından seçildi ve Türkiye'yi Avrupa'ya doğru götürmeye kendini adadı. Hükümetin politikası hep bu yönde ve Avrupa içine entegrasyona çalışıyor, İslami kökleri olan AK Parti liderliği tarafından yönetildiği halde" dedi.
Bakan Rice, AK Parti hükümetinin, AB'nin istekleri çerçevesinde yasaları değiştirdiği, özellikle kişisel ve dinsel özgürlükler bakımından önemli adımlar attığını belirtti.
Rice, "ABD olarak demokratik süreci desteklememizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yeni seçimler yapılacak. Seçimlerin, herhangi bir demokrasideki gibi olmasını bekliyoruz. Son birkaç yıla bakarsak,Türkiye ile ilişkiler iyi. Irak'taki yeni demokrasiye Türkiye'den daha güçlü destek var. Afganistan'daki politikalara iyi bir destek var. Ve tabii Türkiye güçlü bir NATO müttefiki. Ancak şunu not etmeliyim, son birkaç yılda Türkiye'nin, Avrupa geleneklerinden geri kaldığını söylemek mümkün değil. Tam tersine, Avrupa'ya doğru hareketleniyorlar ve biz de bu çerçevede Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz" ifadesini kullandı.
Kuzey Irak sorunu
Senatör Judd Gregg'in, "Irak'ı erken terkedersek ve istikrar bozulursa, Türkiye'nin Kürtler ile ilişkileri baskı altında olmayacak mı?" sorusuna karşılık Rice, "Kesinlikle öyle" yanıtını verdi.
Rice, "Çünkü Irak, Şii ve Sünni fay hatlarında bulunuyor ve kuzeyde de Kürtler. Eğer orada bir otorite boşluğu oluşursa, göreceksiniz ki Irak'ın komşuları için, Irak'ın işlerine karışarak, kendi çıkarlarını güvence altına almaya çalışmaya direnmek kolay olmayacaktır. Ama karşılarında, kendi işlerini yürütmeye muktedir bir Irak olursa, o zaman bu komşular, istikrarlı hükümetle işbirliğine daha yatkın olacaktır" diye konuştu.
Şarm El Şeyh'teki Irak'ın Komşuları Konferansı'na da değinen Rice, Iraklıların, ulusal uzlaşma ve türlü grupları bir araya getirme niyetinde olduğunu, ancak komşularının da Irak'a, bunu yapacak bir alan tanıması gerektiğini söyledi.
Irak'ın istikrarında komşuların da kararlı olması gerektiğini belirten Rice, "Komşuların, demokratik, bağımsız bir Irak hükümetiyle nasıl ilişki kuracaklarına dair bir yol haritasına ihtiyacı var. Eğer erken ayrılırsak Irak'ta kaosu cesaretlendirmiş olacağız, bu da bölgede kaosu cesaretlendirmek demek" dedi.