İNŞAATINDA 2 BİN, BİTTİĞİNDE BİN KİŞİ ÇALIŞACAK.. Hekimhan bölgesindeki demir madeni cevherinin milli ekonomiye kazandırılması amacıyla OYAK iştiraki olan ERDEMİR Madencilik tarafından yaptırılacak olan direkt bin kişi istihdamlı peletlemesi için “Anadolu Peletleme Projesi” adıyla kapasite ve üretim miktarının arttırılmasına yönelik Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Projenin üretim kapasitesi de arttırıldı.
OYAK tarafından 2008 yılından beri Hekimhan ilçesinin Hasançelebi Mahallesine yapılması planlanan Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi için 12 yıl sonra girişimler yeniden başlatıldı. OYAK iştiraki olan ERDEMİR Madencilik tarafından “Demir Madeni Ocağı ve Demir Cevheri Peletleme Tesisi İle Yardımcı Tesisler - Anadolu Peletleme Projesi” için 2008 yılında onaylanan rapordaki kapasite ve üretim miktarının artırılmasına ilişkin “Çevresel Etki Değerlendirme – ÇED Raporu” süreci başlatıldı. 15 Ekim 2020’de ÇED Raporu için halk katılımlı toplantı yapılacak.
ÇED Raporundaki teknik olmayan bilgeler göre proje hakkında özetle şu bilgiler veriliyor:
-“Türkiye’nin en büyük yatağı”
“Malatya İli, Hekimhan İlçesi, Hasançelebi Mahallesi Mevkii’nde yer alan İR: 87860 Numaralı IV. Grup Demir Madeni Ocağı, sahip olduğu rezerv itibarıyla Türkiye’nin en büyük demir cevheri yatağı olup işletilebilir rezervi yaklaşık 1,054 milyar tondur.”
-Kapasite ve üretim miktarı arttırıldı
“Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ nca 04.04.2008 tarih ve 1470 sayılı ÇED Olumlu Kararı verilmiş olup söz konusu kararda açık ocak işletme alanının üretim kapasitesi 16.500.000 ton/yıl ve Demir Cevheri Peletleme Tesisi’nin kapasitesi ise 3.000.000 ton/yıl’ dır. İş bu proje kapsamında ise Demir Cevheri Peletleme Tesisi’nin kapasitesinin 4.000.000 ton/yıl’ a ve buna bağlı olarak açık ocak işletme alanının üretim kapasitesinin de 22.000.000 ton/yıl’ a (Tüvenan Cevher) çıkarılması planlanmaktadır. Bu değere 43.120.000 ton/yıllık dekapaj miktarı da ilave edilince açık ocak işletme alanında toplam üretim miktarı 65.120.000 ton/yıl olacaktır.”
-Tesis 2024’de tamam, BİN KİŞİ direkt çalışacak
“Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 2.000 kişi, işletme aşamasında ise açık ocak işletmeciliği dâhil yaklaşık 1.000 kişi iş sahibi olacaktır. Dünyadaki madencilik tecrübelerine göre bu gibi projelerin istihdam etki çarpanı 5’ tir. Buna göre projenin faaliyete geçmesi halinde her yıl 5.000 kişilik bir istihdam olanağı oluşacaktır.
Peletleme ön hazırlık yöntemi olarak manyetik separatör tekniği ve Peletleme Tesisi için hareketli ızgara-döner fırın teknolojisinin kurulması planlanmaktadır. Peletleme Tesisi yaklaşık 49 yıl kullanılacaktır. Yılda 4,0 milyon ton üretim kapasitesiyle tesis ömrü boyunca toplam 196 milyon ton demir cevheri peleti üreterek entegre demir-çelik fabrikalarına sevk edilecektir. Projenin yatırım maliyeti yaklaşık 750 milyon USD olup 2024 yılı Temmuz ayında devreye girmesi planlanmaktadır.”
-Yerli üretimi artıracak
Ülkemizin demirli hammadde kullanım miktarı, yaklaşık 16,5 milyon ton seviyelerindedir. Türkiye bu tüketiminin ancak 6 milyon ton’ luk kısmını, yerli kaynaklardan temin etmekte (% 36) gerisi yurt dışından karşılanmaktadır.
Hasançelebi bölgesindeki demir rezervlerinin belirlenmesi konusunda başta Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) olmak üzere yerli ve yabancı araştırma firmaları tarafından rezerv belirleme çalışmaları yapılmıştır. Oyak Maden Metalürji Grubu olarak 2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ ne kapsamlı bir çalışma yaptırılmıştır. Çalışma kapsamında Hasançelebi bölgesinde değerlendirilebilecek özelliklerde ve miktarda demir cevherinin bulunduğu tespit edilmiştir.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com