SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ağır Hasarlı Binanın Sağlam Evi de Yıkması mı Bekleniyor?

Ağır Hasarlı Binanın Sağlam Evi de Yıkması mı Bekleniyor?
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihli büyük depremlerin ardından meydana gelen 27 Şubat tarihli Yeşilyurt sınırlarındaki depremin büyük can ve mal kaybına yol açtığı Malatya'da, il merkezinin yanı sıra Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinden sonra, Malatya'nın geleneksel kültürünün de en belirgin şekilde görüldüğü Yeşilyurt'un eski ilçe merkezi Çırmıhtı'da da büyük yıkım yaşandı. 

Malatya'da hasarlı binalar ve bunların tehlikesiz hale getirilmesi için bir an önce müdahale edilmesi yolundaki tüm taleplere rağmen, yetkili makamların gereken hızda müdahale etmediği, dolayısıyla sağlam yapıları da tehdit eden 'tehlikeli bina'ya en belirgin örneklerden biri de Çırmıhtı Çolakhalil Sokağı'nda yaşanıyor. Depremde ağır hasar gören ve öne doğru yatan bina, hemen karşısında bulunan tek katlı sağlam binayı tehdit ederken, yetkili makamlar sağlam binayı yıkım tehlikesinden kurtarmak için yapılan başvurulara sessiz kaldı.

Çırmıhtı, yaklaşık  yüzyıllık bir zamana direnen  özellikle ahşap evler yılların yorgunluğuna  zar zor dayanırken  Şubat depremlerinin şiddetine boyun eğdi. Çok büyük kısmı yıklan eski mahallelerin  sakinleri  depremden önceleri  başlattıkları  büyük kentlere göçlerini bir anda hızlandırdılar ve Çırmıhtı, depremden sonra terkedilmiş bir kasabaya dönüştü. Sadece yıkılan eski karakolunun yerinde kurulan  çadırlarda kalan bir avuç  sakinlerin dışında tamamen boşalmış durumda.  

Ancak bu kadim yerleşim merkezinde tek tükte olsa  depremden etkilenmeyen  ya da az etkilenen  birkaç ev  bulunuyor. Bunlardan biri de,  meydanda   yeni restore edilmesine rağmen yinede hasar gören caminin hemen yanındaki Çolakhalil Sokağındaki  Mustafa Açıkgül’ e ait olan  ev. Yıllar önce kendi elleri ile yaptığı  ev depremlerde çok az etkilenmiş ve bu durum hasar tesbiti yapan ekipler tarafındanda tespit edilmiş ancak evin karşısında daha sonradan yapılan üç katlı betonarme  bina depremin etkisi ile  temelden koparak karşısındaki eve blok haline devrilecek halde öne yatmış. Depremin üzerinde bir aya yakın süre geçmesine  rağmen hiçbir yetkili  karşısındaki sağlam binayı  her an tehdit eden bu binayı yıkıp karşısındaki sağlam evi ve içindekileri yaşamın garantiye almak için hiçbir girişimde bulunmamış.

Ev sahibi Mustafa  Açıkgül’ün kaymakamdan başlayıp tüm yetkililere defalarca başvurmasına rağmen  hiçbir işlem yapılmadığını,  mecburen evi terketmek zorunda kaldığını söylüyor. Ancak  bu arada evinin  hırsızlar tarafından soyulduğunu anlatarak,  “Yetkililer temelden devrilen evin benim üzerime yıkıldıktan sonra altında kalınca kurtarma ekipleri ile gelip cenazemizi  çıkarmayı bekliyorlar “ sözleriyle tepkisini dile getirdi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Murat (1 yıl önce)
    once agir hasarli cevresindeki binaya zarar verecek binalari yikarlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bugün gun boyu elazığı gezdim 30 bin toki konut yapmış tek gordugum yanlıs evler dışında sosyal donatı kısacası hiç bir sey yok demekki yasam betondan ibaretmiş eski yerine sehrin içine yanları ıs yeri olan guzel bir stat yapılmış cevre yolu biteli yıllar olmuş sehir hastahanesinde bizde gormediğim mukemmel bir hizmet var sehir nispeten planlı gece komdu tipi yapılasma yok siyasileriri iyi çalışmışlar bizde ise son 20 yılda yerelde siyaset yapanların siyaset hayatlarının bitmesi en buyuk dileğim.
    0
    0
    Yanıtla