BtcTurk Yeni Malatyaspor’un teknik direktörü Hikmet Karaman, “Şimdilik olmak kaydıyla, elimizde değişik senaryolarımız da bulunmakla birlikte ertelenen Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerimizi 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık” açıklamasıyla ilgili “Sağlık Kurulu’nun vermiş olduğu direktiflere karşı çıkmıyorum ama ben bir koç olarak takımımı antrenere etmek zorundayım. Takımımı ayın 12’sindeki ilk maça fiziksel, taktik, dayanıklılık, kuvvet, psikolojik olarak hazırlamak zorundayım. Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu’nun hazırlamış olduğu rapora hiçbir şey diyemezsiniz. Fakat o raporun uygulamasıyla saha içi çalışması farklı” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, video konferans aracılığıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında “Şimdilik olmak kaydıyla, elimizde değişik senaryolarımız da bulunmakla birlikte ertelenen Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerimizi 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık. Bu kararımızla liglerin belirlediğimiz takvimde oynanması için Sağlık Bakanlığımıza müracaat edeceğiz. Sağlık Bakanlığımız da konuyu bugüne kadar değerli çalışmalara imza atan Bilim Kurulumuza havale edecek. Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, beraber yapacakları çalışmalar sonrasında müsabakaların nasıl ve hangi şartlarda oynanacağına karar verecek. Bu süreçte Bilim Kurulu'nun Sağlık Kurulumuzla beraber yapacağı değerlendirmeleri de içeren sürecin sonunda ortaya çıkacak esasları tüm kulüplerimize bildireceğiz. Bilim Kurulumuz bu çalışmalarını yürütürken biz de Futbol Federasyonu olarak Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig ile Bölgesel Amatör Liglerimizdeki kulüplerimizi temsil eden Kulüpler Birliği Vakfı ve dernekleri ile görüşmeler yapmaya başlayacağız. Tüm istişarelerimizi yapıp Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu'nun maçların nasıl oynanacağına dair kararı çerçevesinde ligleri başlatacağız” açıklamasında bulunmuştu.
BtcTurk Yeni Malatyaspor’un teknik direktörü Hikmet Karaman, Habertürk canlı yayınında federasyon başkanının açıklamaları, içinde bulunulan süreç ve bundan sonraki yapılacaklarla ilgili açıklamalarda bulundu.
“TAKIMI BU ŞEKİLDE MAÇLARA HAZIRLAYAMAZSINIZ”
Tecrübeli teknik adam, Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu’nun hazırlamış olduğu "Futbola Dönüş Öneri Protokolü" ile ilgili “Buradaki esas mesele, Maçlar oynansın mı, oynanmasın mı? Benim kanaatim; biz maçları oynayalım. Ortam buna müsait mi, değil mi? Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanımızın açıklamasını dinledim. Daha sonrada Sağlık Bakanımızın yapmış olduğu bir açıklama var. Ana temel başlıklarıyla; virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Sosyal mesafeyi korumak zorunda kalıyoruz, durmadan ikaz ediliyor. Mutlaka maske takmamız gerekiyor. Riskin devam ettiği söyleniyor. Bununla birlikte de TFF Sağlık Kurulu’nun hazırlamış olduğu bir rapor var. Bu rapor; genel prensipler, hazırlık dönemi, pozitif test senaryosu, müsabaka dönemi… Dört ayrı bir dönem… Uzun yazılar, belki bunları kimse tek tek bakıp, okumuyor belki yüzeysel bakıyor. Federasyonun Sağlık Kurulu’nun hazırlamış olduğu raporlara bütün takımlar uyabilse minimum tehlikeyle bu işleri yapabilirsiniz. Fakat 45 gün ara vermiş bir futbol takımını bu şekilde antrenere ederek, maçlara hazırlayamazsınız. Bunlar zevksiz çalışmalardır. Birçok meslektaşımla konuşuyorum, ‘bir şey yapmıyoruz, çocuklar çıkıp kendiliğinden idman yapıyorlar’ diyorlar. TFF Sağlık Kurulu’nun hazırlamış olduğu raporda; hazırlık döneminin ilk safhasında da ‘herkes bulunduğu ortamda antrenmanlara başlayacak’ diyor. ‘Evinde, müsait olduğu ortamda, teknolojinin getirdiği imkanlarla antrenmanlara başlayın’ diyor. İkinci periyotta da nedir, ‘sportif direktör, doktorlar, tesis müdürleri sorumludur’ diyor. Onlara da bir sürü direktifler yazılmış” yorumunda bulundu.
“TAKIMIMLA İLETİŞİMİM İYİ OLMALI”
Takımı, Haziran’da oynanacak olan maçlara hazırlamak için oyuncularla iletişimin iyi olması gerektiğine dikkat çeken Karaman, “Sahaya inelim, sahada ne var? Soyunma odaları, antrenman sahası, fitness salonu, medikal odalar, malzeme odası, yemek alanları, ofisler, konaklama odaları, ortak alanlar var. Bunlarda bir düzen yapmak o kadar kolay değil. Oyuncularla 6’şar kişilik guruplar halinde çalışacağız. Bir teknik direktör, bir yardımcı antrenör, bir kondisyoner, bir doktor, bir masör başka kimse bulunmayacak. Evet, çok güzel, müthiş. Sağlık Kurulu’nun vermiş olduğu direktiflere karşı çıkmıyorum ama ben bir koç olarak takımımı antrenere etmek zorundayım. Takımımı ayın 12’sindeki ilk maça fiziksel, taktik, dayanıklılık, kuvvet, psikolojik olarak hazırlamak zorundayım. Bütün bunları yapabilmek için takımımla iletişimim iyi olmalı. Düşünün hazırlık maçı oynama gibi bir düşüncem var ama bunu yapamıyorsun” ifadelerini kullandı.
“3 HAFTADA TAKIMI SAHAYA HAZIRLAMAK ÇOK ZOR”
Tecrübeli teknik adam, 3 haftalık süreçte takımı sahaya hazırlamanın çok zor olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Sağlık Kurulu’nun raporu mükemmel. Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu’nun hazırlamış olduğu rapora hiçbir şey diyemezsiniz. Fakat o raporun uygulamasıyla saha içi çalışması farklı. Diyelim ki ben ilk 5 günde biraz dayanıklılık çalışmalarına ve hafif kuvvet çalışmalarına ağırlık verdim. İşin sahası, ameliyat bölümü önemli. Ben takıma bire bir teması oynamam lazım. Bire bir, ikiye iki, üçe üç, dörde dört, üçe iki, beşe sekiz çalışma, korner atışı, duran top, frikik çalışmaları… Bunlar tamamen temasın olduğu çalışmalar. Çünkü ben takımı bu şekilde çalıştırmazsam, o takım müsabakaya yüzde yüz hazır olmaz veya yüzde 50’de hazır olmaz. Alınan önlemlerle takımı hazırlamanın çok zor olduğunu söylemek istiyorum. Biraz daha beklenilir mi beklenilmez mi, biraz daha zaman aşımı olabilir mi düşüncem bu yönde. Dolayısıyla bu şartlara uymak kolay değil. Bununla birlikte bu şartlar içerisinde 3 haftada takımı sahaya hazırlamanın çok zor olduğunu düşünüyorum.”
“REKABET BOZULACAK”
“Benim için önemli olan sahanın içi’ diyen Karaman, “Ben oyuncularımla istediğim gibi çalışamazsam takıma katkım olmaz. O zaman benim orada durmama gerek yok ki. Yardımcı hocalar ya da deneyimsiz hocalarda yapardı. Malatyaspor’un beni getirmesine gerek yoktu. Birisi durur, beş metre mesafeden zaten 6’şar kişilik antrenman yapacaksak yönetebilir, çok rahat yapabilir. Mesele o temasta takımı hazırlayabilmek, takımı sahaya çıkarabilmek. O zaman maçlar şöyle geçecek; ligde küme düşme potasında olmayan takımlar çok rahat oynayacak, şampiyonluğa ve küme düşmemeye oynayan takımlar ise inanılmaz bir mücadele verecek. Buda hak değil. Takım orta sıradaysa ‘aman ben riske girmeyeyim’ diyecek. Rekabet bozulacak, o zaman küme düşme potasındakiyle şampiyonluğa oynayan takımlardaki oyuncuların bakış açılarıyla, orta sıradaki takım oyuncularının bakış açıları aynı olmayacak. Belki antrenmanları da daha rahat yapacaklar çünkü hiçbir endişeleri yok. Bende koç olarak iyi antrenman yapmak istiyorum. Ben bu takımı iyi antrenere edersem, takımı ligde bırakırım diye gittim. Yoksa niye son sıralardaki bir takım için mücadeleye gideyim? Ben takımıma bu katkıyı sağlayamazsam, antrenmanları bu şekilde yaptırırsam sorun yaşarım. Takımda bir sorun yaşarım. Bütün mesele burada yoksa idman yapmak istiyorum, sahada mücadele istiyorum bunu futbolcularda istiyor” şeklinde konuştu.
“DİYELİM Kİ BİR OYUNCUNUN TESTİ POZİTİF ÇIKTI NE OLACAK?”
Mayıs’ın sonundan sonra ortama bakılması gerektiğini dile getiren tecrübeli teknik adam, “Bir gün önce baka sayısı çok azdı, bir gün sonra arttı. Acaba verilen bu kısa serbestlikten dolayı mı oldu, bilemiyoruz. Biraz daha özgürlükler çoğaldı. Burada Türkiye Futbol Federasyonu’na, Sağlık Kuruluna hiçbir şey diyemezsin ama ortada da yaşayacağımız ve önümüze çıkacak ihtimalleri de düşünmemiz gerekiyor. Örneğin, Sağlık Kurulu’nun vermiş olduğu direktifte maçtan iki gün önce testler yapılacak. Yapılması şart. Diyelim ki iki demiyorum, maçtan iki gün önce bir önemli oyuncunuzda pozitif çıktı. Hemen karantinaya, ayrılacak. O takım karantinaya gidecek veya o oyuncu çıkacak ama diğer oyuncuların psikolojik durumu ne olacak? Rakip takım oyuncuları da bunu duyacak. Öyle bir ortam var ki bu işin farklı bir aşaması. Dolayısıyla nasıl olacağına bakacağız. Takımda 10-15 kişi muhtelif yerlerde. Burada bile sorun yaşıyorsun. Nasıl gideceğiz, kaç araba gidilecek? Çözülmeyecek bir sorun değil ama küçük bir sorun. Bu yarın kulüplere girdiğinde her kulübün tesisleşmesi, personeli birbirine denk değil. Birçok kulüpte çalıştık, biliyoruz. İşin içine girdiğiniz zaman Sağlık Kurulu’nun bizim için almış olduğu doğru önlemlerin bazılarının uygulamasında eksiklikler çıkabileceğine de inanıyoruz. Örneğin futbol için fitness çok önemli, Sağlık Kurulu verdiği raporda ‘fitness salonlarını mümkün mertebe az kullan’ diyor. Bu antrenmanın doğasına ters düşüyor. 3-4 kişi girecek, temizlenecek sonra bir 5-6 kişi gelecek tekrar temizlenecek” diye konuştu.
Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi