Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 72 yaşındaki bir hastaya kansız ve bıçaksız kalp ameliyatı yapıldığı, bu operasyonun Ankara'nın doğusunda ilk kez yapılan bir müdahale olduğu belirtildi.
Malatya'da 72 yaşındaki Şaban Bayar'ın delik olan kalbi, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölümü'nde; Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Kolu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Özdemir başkanlığında, bölüm başkanı Prof.Dr. Feridun Koşar, Doç. Dr. Ömer Demirtaş, Doç. Dr. Ergün Topal ve Doç. Dr. Hasan Turhan'dan oluşan ekip tarafından yapılan başarılı operasyonla kapatıldı.
Operasyonla ilgili basın toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Ramazan Özdemir, bu tür ameliyatların çocuklara yapıldığını, 72 yaşındaki bir hastaya bu yöntemi ilk kez kendilerinin uyguladığını belirtti.
Prof. Dr. Özdemir, "İnternette yaptığım araştırmaya göre bu yaştaki bir hastaya böyle bir ameliyatı Ankara'nın doğusunda ilk kez biz yaptık ve başarı sağladık. Kalp kapakçıkları arasındaki delik, yarım saat süren bıçaksız ve kansız bir çalışma olan şemsiye yöntemiyle kapatıldı." dedi.
Prof.Dr. Özdemir, operasyonla ilgili ayrıntılar hakkında şu bilgiyi verdi:
"Kliniğimize nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik nedeni ile baş vuran 72 yaşındaki Şaban Bayır isimli hastanın yapılan incelemesinde kalp kulakçıklarını ayıran duvarda
yaklaşık 2 cm civarında delik (ASD-Atrial septal defect) olduğu gözlendi. Hastaya ilaç tedavisi ile birlikte kalp deliğinin kapatılması planlandı. Gerekli hazırlıklar
yapıldıktan sonra koroner anjiogarfi laboratuarında yaklaşık yarım saatlik bir süre içerisinde kasıktan plastik bir kılıf içerisinden ilerletilen sitemle (şemsiye sitemi- ASD Occluder sistemi)ile kalp deliği tamamen kapatıldı. Hasta 1 gün sonra sorunsuz olarak taburcu edildi.
Yetişkin hastalara Şemsiye yöntemi ile tedavi Ankara'nın doğusunda ilk defa merkezimizde yapılmıştır ve yine bu yaşta çok nadiren görülen ASD Literatür tarandığında Türkiye'de şemsiye yöntem ile kapatılan en yaşlı hasa olduğu görülmekte.
ASD-kalp kulakçıkları arasındaki duvarda delik olması; doğumsal kalp hastalıklarının en sık görülenlerindendir. 2 yaşına kadar kapanmaza 3-4 yaşlarında, yani okul çağları
öncesinde kapatılması gerekmektedir. Hastalık genellikle bulgu vermeyip eğer çocuklukta fark edilmezse 30-40 lı yaşlara kadar sessiz kalabilir. Bu yaşlardan sonra
genellikle çarpıntı, nefes darlığı, felçle gelebilir.
Tedavisi 2 şekilde yapılır; Cerrahi veya Şemsiye yöntemi ile kapatma. Eger lezyon şemsiyeye uygun ise son yıllarda
özellikle tercih edilen yöntemdir. Avantajı, hızlı bir şekilde kasıktan girilerek ameliyat gerektirmeden kapatılması ve ertesi gün hastanın taburcu edilmesidir."