Yeşilyurt Belediyesi'nin, bazı yönetici ve çalışanlarının dahil olmasıyla karıştırıldığı skandal olayda, gri pasaport (hizmet pasaportu) çıkarılarak Almanya'ya düzenlenen resmi geziden geri dönmeyen ve çoğunluğu iltica edenlerden 45 kişinin isimleri ortaya çıktı..İki ayrı grup halinde toplam 90 kişinin yurt dışına 'kaçırılması' olayında, ilk grupta para karşılığı yurt dışına götürülenlerin kimler olduğuna ilişkin liste ortaya çıkarken, aralarında bir tek Malatyalı'nın bulunmaması dikkat çekti.
45 KİŞİ ARASINDA TEK MALATYALI YOK!.
Yeşilyurt Belediyesi’nin organizasyonuyla Almanya’ya giden ve geri dönmeyenlerin büyük bir bölümünü Şanlıurfa nüfusuna kayıtlı isimler oluşturuyor.
Almanya’ya toplu ilticada dikkat çeken bir diğer detay ise geziye katılanların birçoğunun 90 doğumlu olması. İltica edenlerin 10’unun 2000 doğumlu olduğu kaydedilirken, gurubun en yaşlı üyesinin 1973, en genç üyelerinin ise 2002 doğumlu olduğu öğrenilmişti.
Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından Almanya'ya düzenlenen gezi kapsamında götürülen ve geri dönmeyenlerin nüfusa kayıtlı oldukları iller şöyle:
“Maruf O.-Bingöl,
Emin K.-İstanbul,
Emrah P.-Diyarbakır,
Leyla S.-Muş,
Nevzat K.-Şanlıurfa,
Sinan A.-Diyarbakır,
Ümit K.-Mersin,
Yılmaz P.-Diyarbakır,
Zeynep A.-Mersin,
Özkan Y.-Şanlıurfa,
Harun A.-Şanlıurfa,
Mizgin A.-Şanlıurfa,
Yakup D.-Diyarbakır,
Mehmet B.-Şanlıurfa,
Mürsel Y.-Şanlıurfa,
Zühal E.-Mardin,
Mustafa Y.-Şanlıurfa,
Ebru K.-Bingöl,
Mehmet A.-Şanlıurfa,
Naile Ç.-Şanlıurfa,
Veysel K.-Elazığ,
Saniye Ö.-Bingöl,
İhsan K.-Bingöl,
İbrahim Ö.-Elazığ,
Muharrem A.-İstanbul,
Ramazan E.-Elazığ,
Zeki K.-Elazığ,
Musa Y.-Elazığ,
Pervin S.-Şırnak,
Evin Y.-Mardin,
Zehra Y.-Şanlıurfa,
Bilal D.-Bingöl,
Aydın G.-Bingöl,
İsmet P.-Gaziantep,
İbrahim K.-Muş,
Şahin P.-Diyarbakır,
Burhan A.-İstanbul,
Mehmet T.-Şanlıurfa,
Yıldız A.-Bingöl,
Barış P.-Diyarbakır,
Çetin D.-Tekirdağ,
Bilal Ö.-Şanlıurfa,
Hakan P.-Diyarbakır,
İsmet P.-Diyarbakır,
Esra D.-Diyarbakır.”
İkinci grup olarak gönderilen diğer 45 kişinin listesi ise henüz ortaya çıkmadı.
YALNIZCA 3 SANIĞA DAVA!..
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yeşilyurt Belediyesi’nin aracı kılınarak sözde çevre projesine dahil edilerek, gri pasaport düzenletip Almanya’ya götürülen ve hiçbiri Malatyalı olmayan, Malatya’da yaşamayan 90 kişinin Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Göçmen Kaçakçılığı Soruşturması” geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı.
Cumhuriyet Savcısı Fahri Ersoy tarafından hazırlanan iddianamede Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçundan Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Bu 3 sanık hakkında “Doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla, yasal olmayan yollardan Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlamak” iddiasıyla 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianamede Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile ilgili olarak, “Hakkında Ön İnceleme Talebinde Bulunulan” ifadesine yer verildi. İddianamede Mehmet Çınar'ın tanık olarak ifadesi yer almıştı.
Davanın açıldığı Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi, Yeşilyurt Belediyesinin sözde çevre projesiyle, kişi başı para alınarak yurt dışına kaçırılanların Edirne’deki sınır kapısını kullanmaları nedeniyle, suç yerinin Edirne olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vererek, dosyanın Edirne Adliyesine gönderilmesine hükmetmişti.
malatyahaber.com