Tarihi Kentler Birliğinin desteğiyle ÇEKÜL Vakfı tarafından yürütülen Yaşayan Kırsal Miras Programı 2019 yılında başladı. Program kapsamında Mayıs ayının ilk haftası Malatya’da Hekimhan Basak, Malatya Onar ile Erzincan Ocak, Apçağa ve Sırakonaklar köyleri ziyaret edildi.
Yaşayan Kırsal Miras Programı ile, kültür odaklı değişimin kırsal mekân ve miras üzerine etkilerinin vaka ve alan çalışmaları üzerinden karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve raporlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda Hekimhan, Arapgir ve Kemaliye’deki kırsal alanlarda görüşmeler yapan ÇEKÜL Vakfı heyeti, Anadolu kentlerinde yürüttüğü çalışmaların sistemli bir süreç̧ içinde belgelenmesini; yerel yönetimlerle kurulan işbirliğinin ve koruma çalışmalarının sürdürülebilir olmasını amaçlayan Kendini Koruyan Kentler Programında bölgesel ilişkiler göz önünde bulunduruluyor; kent ölçeğinde mekânsal tespit ve değerlendirmelere dayanan analizler yapılıyor.
İlçe Merkezi, Eskişehir Vadisi ve Onar Köyünde bulunan tarihi ve kültürel alanları inceleyen heyete, ilçede mevcut tarihi ve kültürel varlıklar hakkında ayrıntılı bilgiler verildi ve son on yılda yapılan restorasyon ve koruma faaliyetleri tek tek gezdirilerek tanıtıldı.
İncelemelerden sonra Tarihi Millet Hanında yapılan değerlendirme toplantısında Şehir plancısı Ahmet Onur Altun ile birlikte izlenimleri hakkında bilgi veren Mimar Alp Arısoy, doğanın ve kültürel değerlerin yaşatılması gerek diyerek şunları söyledi;
"ÇEKÜL Vakfı tarafın Kent Çalışmaları bölümünden proje çalışmaları yapmak üzere Arapgir’ e geldik. Anadolu'nun farklı coğrafyalarından kırsal mirasın korunması amacıyla alakalı bir alan çalışması sürdürüyoruz. Arapgir’ in tarihi, kadim kültürü ve doğası yaşatılmaya değer. Biz ÇEKÜL Vakfı olarak, 'doğa ve kültür ile varız' sloganıyla hareket ediyoruz. Arapgir hem doğanın en güzelini, hem kültürün en özgününü hala yaşamakta. Bunu böyle görmekte bizi gerçekten çok mutlu etti. Onun dışında Yüz yıllardır yaşayana gelenekleri, görenekleri ve kadim kültürünün hala devam ediyor olması bence çok etkileyici. Anadolu coğrafyasına esas sahiplenme duygusu yaratan, işte bu özgün kültür. Bizlerin de bu kültürü yerinde görebilmemiz çok güzel. Burası kadim kültürün değerini bilerek saygıyla gelecek herkesin davet edilmesi gereken bir yer. dedi.
ÇEKÜL heyetinde Mimar Alp Arısoy, Şehir ve Bölge planlamacısı Ahmet Onur Altun, ÇEKÜL Malatya Bölge Koordinatörü Bekir Sözen, ÇEKÜL Arapgir Temsilcisi A.Tuncay Çağdaş, ÇEKÜL gönüllüleri Araştırmacı Yazar Kamber Durna ve Füsun Durna yer aldı.
Heyete Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Belediye Meclis Üyeleri, Belediyenin Kültürel ve Teknik birimlerinde görev yapan personelleri, İl kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Levent İskenderoğlu, Eskişehir Vadisi Tasarım Projesi yürütücüsü Süha Durak, Sanat Tarihçi Bayram Güngör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile kanaat önderleri eşlik etti.
Bülten