Malatya İl Genel Meclisi toplantısında, sulama suyu desteği olan SUDES Projesi'nin başlatılması için temenni niteliğinde karar alınarak, ilgili bakanlıklara gönderilmesi kararlaştırıldı. Bu arada İGM CHP Grup Başkan Vekili Hamit Kiraz, doğrudan gelir desteği ödemelerinin ne zaman yapılacağını sordu?
İl Genel Meclisi Ocak ayının son toplantısını İl Özel İdaresi Salonu'nda yaptı. Toplantıda, KÖYDES ve BELDES'den sonra SUDES Projesi'nin başlatılması için temenni niteliğinde karar alınarak, ilgili bakanlıklara gönderilmesi kararlaştırıldı. İl Genel Meclisi Başkanı Abdurrahman Atay, boşa akan suların değerlendirilmesi, barajlara akan suların daha verimli kullanılması, yerüstü ve yeraltı sularının verimli değerlendirilmesi için kurulmasını istedikleri SUDES projesinin önemini anlattı.
Türkiye'de 3 yıldır uygulanan KÖYDES ve BELDES projeleri ile devrim niteliğindeki hizmetler yapıldığına dikkat çeken Atay, SUDES Projesi'nin başlatılması ile de sulama suyu sıkıntısı çeken yerlerin suya kavuşacağı gibi atıl olan sulama sularının da değerlendirileceğini vurguladı.
Toplantıda, Pütürge ve Hekimhan İlçe Kaymakamlarına 50 biner YTL, Kale Kaymakamlığı'na da 30 bin YTL paranın İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanıp, arazi tipi makam aracı alınması da kabul edildi. Bu madde görüşülürken, diğer ilçelerde kaymakamların makam araçları ihtiyacı tespit edilip, aciliyet durumlarına göre 2008 ve 2009 yıllarında eskiyen araçların yenileme yapılması için bütçeye para konulması konusunda da temenni kararı alındı.
İl Genel Meclisi toplantısında, Kale İlçesi Karakaya Baraj Gölü Kömürhan mevkiinde kafeste projeli alabalık üretmek için 15 yıllığına kiralamak isteyen Metin Arıkan'ın başvurusu kabul edildi.
İl Genel Meclisi Başkanı Abdurrahman Atay, Muğla'da alabalık nedeniyle yılda Muğla ekonomisine 500 milyon YTL girdi olduğunu ifade ederek, üretilen alabalıkların ihraç edildiğini söyledi. Malatya'da alabalık tesisi kurmak için günden güne müracaatın arttığını ifade eden Atay, "Teşvik kapsamında olan alabalık üretiminin ilimizde artması için yatırım ve başvuruların gelişerek artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
NE ZAMAN ÖDENECEK?
Öte yandan İl Genel Meclisi toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenleyerek, "2007 yılında çiftçilerin alacağı Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri ne zaman yapılacak?" diye soran İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı Hamit Kiraz, "Daha çok kuru tarım yapan çiftçinin tek aldığı destek Doğrudan Gelir Desteği'dir. Dönüm başına verilen destek 16 YTL iken 10 YTL'ye düşürüldü. Bu da yetmiyormuş gibi zamanında ödeme yapılmıyor. 2007 yılının Doğrudan Gelir Desteği parası hala ödenmedi" şeklinde konuştu.
Geçen yıl çiftçinin ektiği üründen kuraklıktan dolayı yeterince verim alamadığını ve randımanın düştüğüne dikkat çeken Kiraz, "Bu nedenlerle çiftçi mağdur duruma geldi. Mazot, gübre ve işçilik fiyatları maliyeti kurtarmıyor. Çiftçi tarlasını ekemez hale geldi. Yetkililerin çiftçilerin sorunlarına el atıp biran önce Doğrudan Gelir Desteği ödemeleri yapılmalıdır" dedi.