İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde kanser hastalığı ile ilgili hizmet veren Medikal Onkoloji polikliniğinde hizmet verilen hasta sayısının yüzde 150 oranında artmasının, bu hastalığın artması anlamına gelmediği, bu durumun Medikal Onkoloji bölümünün bölgedeki tek merkez olması ve öğretim üyesi sayısındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi.
İnönü Üniversitesi'nden konuya ilişkin olarak yayınlanan bültende şu bilgiler yeraldı:
"İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinin 4 yıllık faaliyet raporuna göre poliklinik hizmeti verilen hasta sayısındaki artışı göz önünde bulundurarak haber yapan bazı medya organlarında “Turgut Özal Tıp Merkezi’nde poliklinik yapılan 32 servisten hizmet alan hasta sayısında ortalama yüzde 35 civarında artış yaşanırken "Amansız Hastalık" kanserle ilgili serviste poliklinik hizmeti alan hasta sayısında yüzde 150’ye varan artışlar yaşandı. Turgut Özal Tıp Merkezinin 4 yıllık faaliyet raporuna göre poliklinik hizmeti verilen hasta sayısındaki en büyük artış kanser tedavisi olan medikal onkoloji bölümünde gerçekleşti” şeklinde yer almaktadır.
Bahsi geçen bu oranın sanki Malatya ili için geçerli olduğunu düşünen vatandaşlarımızın kaygılarını gidermek ve kanser tedavisinde uygulanan hizmetlerle ilgili daha ayrıntılı bilgiler almak amacıyla bilgisine başvurduğumuz İç Hastalıkları Onkoloji Bilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emin Tamer Elkıran ve öğretim üyesi Doç Dr. Hakan Harputluoğlu şunları söyledi: “Kanser, giderek artan sıklıkta görülmeye devam eden bir hastalıktır. Tüm dünyada kanser sıklığında ve kanser bağlı ölümlerde bir artış görülmektedir. Dünyada her yıl 12 milyon kişi kanser tanısı almakta ve 7.6 milyon kişi kanser nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Kansere bağlı ölümler dünyada kalp damar hastalıklarına bağlı ölümden sonra 2. sırada yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığının verilerine göre Türkiye'de her yıl ortalama 150-200 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Başta sigara kullanımı olmak üzere çeşitli nedenlerle, kanser görülme oranı gittikçe artmaktadır. Medyada çıkan "Amansız Hastalık" kanserle ilgili yazıda kanser nedeniyle serviste yatan ve poliklinik hizmeti alan hasta sayısında yüzde 150’ye varan artışlar yaşandığı belirtilmektedir. Ancak, bu durum kanser sıklığının bölgemizde ciddi bir oranda arttığı anlamına gelmemelidir. Poliklinik ve yatan hasta sayısındaki artışın nedeni, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Medikal Onkoloji Bölümü’nün bölgedeki tek onkoloji merkezi olması nedeniyle çevre illerden fazla sayıda hasta tanı ve tedavi için başvurması sevk alması ve son bir yılda bölümdeki öğretim üyesi sayısındaki artıştır.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Medikal Onkoloji Bölümü’nde hematolojik olan ve olmayan tüm kanser hastalarının tanı ve tedavisi multidisipliner bir yaklaşımla yapılmaktadır. Hastanemizde her türlü kemoterapi ve akıllı ilaç olarak bilinen hedefe yönelik biyolojik tedavi uygulamaları, medikal onkoloji uzmanları gözetiminde konusunda eğitimli, tecrübeli ve deneyimli onkoloji hemşireleri tarafından yapılmaktadır. Gündüz tedavi ünitemizde günde ortalama 50-60 kanser hastasına ayakta kemoterapi uygulanmaktadır. Kanser tanı ve tedavisinde bölge hastanesi konumundaki merkezimizde medikal onkoloji bölümünde kişiye özel kemoterapi alanlarına sahip, kapalı sistem kemoterapi ilaç hazırlama ünitesi hastaların hizmetine girmiştir. Böylece, hastalarımızın daha konforlu, daha ferah ve nezih bir ortamda kemoterapilerini almaları için uygun ortam sağlanmıştır.”
Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan ise Turgut Özal Tıp Merkezinde her anlamda hizmet kalitesinin arttığına vurgu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Aslan, “Hasta ve refakatçilerinin konaklama sorununu çözüme kavuşturmak adına Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik’in büyük gayretleri ile Üniversitemizde açılmış olan hasta konukevinin olması bile tercih edilmemiz açısından bir unsur olarak yer almaktadır. Bölge hastanesi konumundaki hastanemize çevre il ve ilçelerden gelip evlerinden uzakta tedavi görmek zorunda kalan çok sayıda hastanın bizi tercih etmesi her alanda poliklinik sayımızın artmasına neden olmaktadır. Yapılan değerlendirmelerde bu noktaların göz önünde bulundurulması gerekmektedir.”