SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Asgari Geçim Değil, Azami Sefalet Ücreti!"

0
Güncellendi - 2020-12-30 02:05:52
A- A+ PAYLAŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 2021’den itibaren geçerli olacak yeni asgari ücrete ilişkin yazılı açıklamada bulundu. 2825 lira ücretin “asgari geçim değil, azami sefalet ücreti” olduğunu, açıklanan asgari ücretin milyonlarca çalışanın açlığını gidermediği ve sofrasında bir yılda eksilen ürünleri geri getirmeyeceğini ifade eden CHP’li Ağbaba şu değerlendirmelerde bulundu:

Asgari ücrete yapılan zam kuru ekmeğe gelen zamdan daha düşük kaldı

“Açıklanan asgari ücret milyonlarca çalışanın açlığını gidermediği gibi sofrasında bir yılda eksilen ürünleri geri getirmemiştir. Son bir yılda; yumurtanın fiyatı yüzde 76, domatesin fiyatı yüzde 68, kuru soğanın fiyatı yüzde 38, mercimeğin fiyatı yüzde 67, 1 litre yağın fiyatı yüzde 43, etin fiyatı yüzde 37, unun ve ekmeğin fiyatı ortalama yüzde 25 artarken, asgari ücrete devletin verdiği zam oranı yüzde 21 olmuştur. 2825 TL günlük 17 liraya denk gelmektedir. Marketlerinde bebek mamasına, peynire ve sıvı yağa alarm takılan bir ülkede, asgari ücretli temel gıda maddelerini kiloyla değil, taneyle almaya devam edecektir.”

Asgari ücretli son bir yılda en az 14 adet çeyrek altın kaybetmiştir

“Asgari ücretli 2019 Aralık ayından 2020 Aralık ayına her ay en az 1,16 adet toplamda en az 14 adet çeyrek altın kaybetmiştir. 2019 yılında yıllık toplam asgari ücret ile ortalama 50 adet çeyrek altın alınabilirken, 2020 yılında yıllık asgari ücret ile toplam 36 adet çeyrek altın alınabiliyor. Son bir yılda her ay asgari ücretli ortalama 1,16 çeyrek altın kaybetmiştir.”

2825 TL asgari geçim değil, azami sefalet ücretidir!

“Türkiye’de süregelen ekonomik kriz, 2020 yılında salgının yarattığı krizle birlikte daha da derinleşti. Temel gıda maddelerin fiyatlarından faturalara, vergilerden döviz kurlarına kadar her şey katlanarak arttı. Çalışanlar daha da yoksullaştı. Böyle bir ortamda artan enflasyonun da göz önüne alarak asgari ücretin en azından yaşanabilir bir seviyeye çekileceğine dair umutlanan işçiler, açıklanan 2825 TL ile büyük hayal kırıklığına uğramış durumda. Bu ücret, TÜİK’in resmi olarak açıkladığı gıda fiyatlarının artış oranını bile karşılamadığı gibi Türkiye’yi Euro bazında Avrupa’da sondan 2. sıraya sabitlemiş oluyor. Emekçinin cebindeki paranın korunması bir yana her gün cebinden çalındığı bir ülke olarak 2021 yılında da iktidar işçilere ‘asgari geçimi’ değil, ‘azami sefaleti yaşatacaktır.”

Saray yeni yılda işçilere “kuru ekmek” hediye etti!

“Asgari ücret belirlenirken sadece işçinin değil, geçindirmekle yükümlü olduğu ailesinin hesaba katılması gerekirken Saray iktidarı bunun tam sürecini işletmektedir. Sendikaların, sivil toplumun ve ilgili örgütlerin talepleri göz ardı edilmiş ve ülkemizde çalışanların üçte birini ilgilendiren bir karar sosyal diyalogdan, adaletten, akıl ve vicdandan yoksun bir şekilde dayatılmıştır. Açıklanan ücret, insan haklarına, Anayasa’ya ve uluslararası sözleşmelerde yer alan kriterlere uygun değildir. Bu ücretle dakikasına üç asgari ücret harcanan Saray’da fasıllarla eğlenceler düzenleyenler, 2021 yılında işçilere, emekçilere açlığa sefalete devam’ demiştir. Saray yeni yılda işçilere ‘kuru ekmek’ hediye etmiştir. 10 milyon asgari ücretli daha fazla çalışıp daha az beslenmeye kısaca entübe olmaya devam edecektir.”

CHP’li Veli Ağbaba, açıklamasında TÜİK verilerinden derlediği 2020 yılında gıda maddelerindeki artışı da paylaştı.

Bülten- malatyahaber.com

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Çiftçi (3 yıl önce)
    Veli ağbaba sen calısanşarına asgari ücret in üstünde maaş verdinde sana birsey diyenmi oldu acaba evet milletvekilisin ama bildiğimiz kadarıyla ticaret lede uğrasıyorsun ver calısanlarına asgari ücretin üzerinde maas bırakın bu işleri insanları kirli siyasetinize karıstırmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Őğrenci (3 yıl önce)
    asgari ucretliler , emekliler ve garibanlar acaba kime oy veriyor:))
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (3 yıl önce)
    2 universite mezunuTek maasli evi kira olan ek geliri bagi bahcesi olmayan Devlet memuru bankalarin borc bataginda her gecen gun bogulmaktadir genel idari hizmetler sinifindaki memurun hali icler acisi durumdadir yanlis anlamayin 500 tl asgari ucret zammi yeterli degil ona sozum yok ama memura verilen yuzde 3 zam yemek karti ulasim vs yok gercekten enflasyon kosullarinda kira faturalar çocuklarin ihtiyaclari ve bankalarin icraya suruklemesinden bahsediyorum bittik... Teknik sinif muhendis sinif cift maas olanlar ve bagi bahcesi ek geliri olanlari bekarlari kastetmiyorum....
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)murat isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeş beğenmiyorsan bas istifayı,kimse tutmuyor.Kredi çekip yurtdışına tatile giden memur bir zahmet ödemesini de bilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Once malatyada ki ev fiyatlarini düşürsünler... istanbul da yasiyorum beylikduzunde site 200- 400 bin arasi... malatya da 400- 800 bin arası... hayirdir malatya metropol sehir olduda bizim mi habermiz yok...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeş sen İstanbul da yaşadığına eminmisin? İstanbul'da o fiyatlara GOP. ta bile kümes alamazsın.Ayrica Malatya o metropol dediğin şehirden kat be kat daha yaşanır bir yer.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fadime (3 yıl önce)
    Onu devlete deyil fırsatçılara söyleyeceksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyanın yerlisi (3 yıl önce)Fadime isimli kullanıcı yorumuna
    Neden ? Ülkeyi fırsatçılarmı yönetiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyanın yerlisi (3 yıl önce)Fadime isimli kullanıcı yorumuna
    Neden ? Ülkeyi fırsatçılarmı yönetiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)Fadime isimli kullanıcı yorumuna
    Allah Allah ?? Asgari ücreti bakkallar belirliyor herhalde
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeka küpü maşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Polat (3 yıl önce)
    Asgari ücrete zam yapmak yerine devlet aynî ödemeler yapmalıdır. Öncelikle devlet Asgari ücretten kesinti yapmayı tez elden bırakmalı. Asgari ücretlinin ısınma ulaşım gibi gider kalemleri muaf tutulmalıdır. Siz asgari ücreti 10bin lira yaparsanız ev sahibi kirasına 5 kat zam yapacaktır. Market harcaması 5 kat artacaktır. Asgari ücrette nakdi artışlar enflasyon demektir. Bu yüzden asgari ücretlinin refah seviyesini aynî şekilde artırmalısınız. Nakdi olarak Yüksek asgari ücret işsizlik demektir.
    0
    0
    Yanıtla