SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Atamalarda Liyakatin ve Adaletin Egemen Olmasını Diliyoruz"

0
Güncellendi - 2020-09-03 02:30:48
A- A+ PAYLAŞ

Yeni adli yılın başlaması dolayısıyla bir açıklama yapan Malatya Barosu Başkanı Avukat Enver Han, "Biz, avukatlar ve barolar olarak, bağımsız ve adil yargının, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, hakkın ve adaletin tarafındayız. Yeni adli yılda Malatya Barosu olarak en önemli görevimiz, ülkemize, demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, adil yargılanma hakkına, hukuk devletine, insan haklarına ve savunma hakkına sonuna kadar sahip çıkmaktır.dedi. Bu arada, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yeni adli yıl dolayısıyla Malatya Adliyesi'ne ziyarette bulundu.

"BAĞIMSIZ YARGI DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZI.."

Başo Başkanı Han, adli yılın başlaması dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları söyledi:

"Yeni adli yılın ülkemize sağlık, adalet, barış ve mutluluk getirmesini temenni ederiz.Ülkemiz ve dünya olağanüstü bir dönemden geçmektedir.Yaşanan salgın hastalığın biran önce son bulmasını dileriz. İçinde bulunduğumuz salgın hastalık döneminde meslektaşlarımız ve yargı camiamız zor günlerden geçmektedir. Bu konuda savunma mesleğinin üzerinde yük olan KDV ivedi düşürülmelidir.Cmk ve Adli Yardım ücretleri ivedi olarak yükseltilmelidir. Kontrolsüz hukuk fakültesi açılmasına son verilmeli, kontenjanlar düşürülmelidir.

Bağımsız ve tarafsız Yargı Hukuk Devleti ve Demokrasinin olmazsa olmazıdır.

Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesinde yer alan “yargının kurucu unsuru olan avukat, bağımsız savunmayı temsil eder.”

Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddeleri ile düzenlenen “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak” görevi barolara meslek örgütü olmasının yanı sıra, çağdaş demokratik bir hukuk devletinin tüm organlarıyla hakim kılınması için çok önemli bir görev yüklemektedir.

Barolarımız, Avukatın müvekkiline ve her türlü otoriteye karşı bağımsızlığının ve özerkliğinin koruyucusu, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerinin, adil yargılanma hakkının, hak arama özgürlüğünün teminatı ve savunucusu, Anayasamız uyarınca da Kamu kurumu niteliğinde ve Yargının kurucu unsuru olan bir Cumhuriyet kurumudur. Geçen yıl Malatya Adliyesinin Hukuk Mahkemeleri tüm itirazlarımıza rağmen baraka misali bir binaya taşınmıştır.Geçen yılki taşınma ile birlikte Malatya Adliyesi üç parçalı adliyeye dönüşmüştür.Bu fiziki koşullar ve bölünmüşlük adaletin tecellisini imkansız hale getirmiştir. Yeni Adliye Sarayı arsa tahsisi ve yer teslimi gerçekleştirilmiştir.Beklentimiz kısa sürede inşaatın bitirilmesidir.Zira mevcut Adliye Binamız adaletin sağlanmasına elverişli bir yer değildir.

Yeni adli yılda hakim ve savcı atamalarında liyakatin ve adaletin egemen olmasını diliyoruz. Yeni Adli Yılda Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Yargı Stratejisi Reform belgesinde taahhüt edilen yenilikler bir an önce meclis gündemine getirilip yasalaşmalıdır.

"Demokratik bir hukuk devletinin en önemli özelliklerinden biri, hukukun üstünlüğü ilkesinin esas alınmasıdır. Yargı sistemi ve mensuplarının en önemli önceliği, her türlü gruplaşmadan, siyasi ve ideolojik kamplaşmadan uzak kalmak, bağımsızlık ve tarafsızlıklarını korumaktır. Hukuk ilkelerinin dışında başka önceliklerin ve mensubiyetlerin yargıya hakim olması asla kabul edilemez. Bağımsız, tarafsız, adil ve hızlı işleyen bir yargı, devletin ve bireylerin temel güvencesidir. Güvenilir ve hızlı bir şekilde tecelli eden adalet, toplumsal barış, huzur ve kardeşliğin en güçlü teminatıdır. Adalet sistemi, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine bağlı olarak çalıştığı sürece, toplumda yargı kurumlarına, dolayısıyla adalete olan güven de sağlanacaktır."

"Biz, avukatlar ve barolar olarak, bağımsız ve adil yargının, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, hakkın ve adaletin tarafındayız. Yeni adli yılda Malatya Barosu olarak en önemli görevimiz, ülkemize, demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, yargı bağımsızlığına, adil yargılanma hakkına, hukuk devletine, insan haklarına ve savunma hakkına sonuna kadar sahip çıkmaktır."

Adaletin tesisi için fedakarca görev yapan meslektaşlarımıza, hakim ve savcılarımıza tüm yargı çalışanlarımıza görevlerinde başarı diliyorum."

GÜRKAN'DAN ADLİ YIL ZİYARETİ..

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeni Adli Yılın başlaması dolayısıyla Adliye Sarayını ziyaret etti. Tüm Adalet camiasının adli yılını kutlayan Başkan Gürkan, büyük ihtiyaç duyulan Yeni Adalet Sarayının yapımı için yoğun gayret içerisinde olduklarını belirtti.

Malatya Barosu Başkanlığı ziyaretinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeni Adli Yıl dolayısıyla Malatya Adliyesine ziyarette bulunduğunu kaydederek, “Bu kapsamda Baro Başkanımızı ziyaret ettik. Başsavcımızı, İdare Mahkemeleri ve komisyon başkanlarımızı ziyaret ettik” dedi. Başkan Gürkan, mevcut Malatya Adliye Sarayının 17 bin metrekare kapalı alana sahip olduğunu ve artık Malatya’ya kifayet etmeyen bir yapıda olduğuna işaret ederek “Koridorlar da bölünmüş ve fiziki mekanın yetersiz kaldığı, dosyaların kolay muhafaza edilemediği, hâkimlerin daha rahat koşullarda çalışamayacağı bir yapı formatında” diye konuştu.

Başkan Gürkan, Yeni Adliye Sarayı için yaptıkları çalışmalara değinerek, şunları anlattı:

“Başsavcılığımız, Baromuzla istişareler sonucu ilgili Adalet ile Hazine ve Maliye Bakanlıklarımız nezdinde yaptığımız girişimler neticesinde Yeni Adliye Sarayı için çalışmalar başladı. Çevre yolu altı Yeşiltepe bölgesindeki belediyemize ait 100 dönümlük araziyi Adalet Sarayı için tahsis ettik ve Hazine ve Maliye Bakanlığımız onayladı. Oradaki hastane binasının yıkım sürecini arkadaşlarımız başlattı. En kısa sürede yıkım ve hafriyat çalışmaları tamamlanarak Adalet Bakanlığına yer teslimi gerçekleştirilecektir. Tabi bu süreç içerisinde Yeni Adalet Sarayı’nın Malatya’ya yaraşır yakışır bir fiziki kapasite içerisinde olması için planlama ve projelendirme çalışmaları ile ilgili olarak yetkili birimlerle koordinasyon halindeyiz. Kısa sürede inşallah temelinin atılıp tamamlanması için yoğun gayret sarf ediyoruz. Malatya’nın, Cumhuriyetimizin 100’ncü yıl dönümü olan 2023 yılına inşallah yeni bir çehreye sahip Adalet Sarayı ile girmesi nasip olur diye düşünüyorum.”

Tüm Adalet camiasının yeni adli yılını kutlayan Başkan Gürkan, huzurlu bir yıl temenni ettiğini kaydetti.

Malatya Barosu Başkanı Enver Han, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Başkan Gürkan’a teşekkür etti. Başkan Gürkan’ın Yeni Adliye Sarayı ile ilgili çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten Han, Malatya Adliyesi’nin ihtiyaca cevap veremez halde olduğuna işaret ederek fiziki koşullar bakımından sıkıntılar yaşandığını ve özellikle salgın koşullarına uygun bir ortamın olmadığını kaydetti. Malatya ölçeğindeki illerde 70-80 bin metrekare kapalı alana sahip Adliye Sarayları olduğuna işaret eden Han, Malatya Barosu olarak beklentilerinin Yeni Adliye Sarayının kısa sürede yapılıp tamamlanması olduğunu sözlerine ekledi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Arif (4 yıl önce)
    Türkiye'de bu başlıkta yazan dileğin gerçekleşmesi imkansız.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Nerede o çok eskidendi. Ne liyakat ne de adalet kaldı. Ne yazık ki hemşehrimiz Turgut Özal ile birlikte siyasette ve kamuda yozlaşma başladı. Meşhur sözü "benim memurum işini bilir" diyerek rüşveti meşru hale getirdi. Osmanlı devletinin sonunu da getiren adam kayırma, liyakatsız atamalar ve yozlaşmadır. Tarihten ders alınmadığı sürece, tarih tekerrürden ibarettir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Bu lafla olmaz anayasaya bütün devlet memurlarının sözlü sınav olmadan sadece yazılı sınava sonucuna göre alınması bu sınavı ÖSYM nin yapması sadece polislik ve askerlikte yazılı sınava gireceklerin sınavdan önce fiziki durum testinden geçmeleri valilik belediye rektörlukler vb yerlerde istisnai memurluk kadrosu olmamalıdır bütün görevden yükselmeler sınavla olmalıdır maddesini koyalim bunu yapamazlar çünkü torpil ve adam kayırma kalkarsa birde ihaleler açık yapilirsa siyasetci bulamazlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyahmet (4 yıl önce)
    Eski adliye - Yeni adliye arasina metro hatti yapma NOKTASINDA bu gun bir toplanti gerceklestirdik mevcut adliye binasinin muze olarak kalmasi NOKTASİNDA DA sayin bakanimizdan destek sozu aldik. İlerleyen gunlerde bu metro hatti icin ihaleye cikmis olacagiz . Aslinda hafif rayli sistem icin uygunlugunu arastirdik ama yine metroda karar kildik. Muhtemelen persembe gunu sabah yuklenici firmayi Malatyaya davet edecegiz. Hayirli olsun herkes konusur biz en iyisini yapariz
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu kadar saçma bir yazı da hiç okumamıştım.Herkes yazar ama sen fena saçmalamışsın.
    0
    0
    Yanıtla