Almanya- Malatya arasında direkt uçak seferi yapılacağı müjdesi aylar önce verilmişti.. İlk sefer Duesseldorf- Malatya arasında, 2 Mayıs günü yapılacaktı.. Uçak, 2 Mayıs'ta Almanya'dan "Malatya Yolcuları" ile havalanacak, ama Malatya'ya inemeyecek.. Malatya'daki yetkililerin, Erhaç'ın askeri havaalanı olması ve "askerin izin vermediği" şeklindeki iddiası Avrupa Malatyalılar Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Murat Alabaş tarafından, dile getirilirken, yapılan girişimler sırasında, söz konusu seferlere ilişkin "görüş soran" yazının 24 Nisan'da Genelkurmay'a ulaştığı, konunun değerlendirilmekte olduğu öğrenildi.
BU İŞE DE SAHİP ÇIKAN OLMAMIŞ!..
Avrupa Malatyalılar Derneği'nin, özel bir uçak şirketi yöneticileri ile yaptıkları görüşmeler sonucu gündeme gelen Avrupa'dan Malatya'ya direkt uçak seferi konusunda, Malatya'nın birçok konusunda olduğu gibi yine "son anda" sorun çıktığı anlaşıldı.
Derneğin Genel Başkanı Murat Alabaş, TV Malatya'nın Haber Müdürü Rıfat Gökçe'nin her sabah canlı yayınlanan haber programına telefonla bağlanarak, Malatya yolcularının Gaziantep Havaalanı'na ineceklerini söyledi ve şöyle konuştu:
"Yıllardır verdiğimiz uğraş sonunda, burada ben firmanın adını da söylüyorum Sayın Vural Öger in girişimleri ile buraya direk uçak seferi başlıyordu. İlk başta Duesseldorf Malatya seferi başlıyordu.
Hakikaten tarihi bir gündü bizim için. Çünkü Malatya uluslararası havaalanı statüsüne kavuşulabilecekti. Düsseldorf önceydi. Sonra Frankfurt, Hamburg ve Avrupanın ve Dünyanın tüm yerlerinden uçak seferleri yapılabilecekti.
Tabii bunun ekonomik getirisi, maddi-manevi , kültürel getirileri anlaşılması gerekenlerdir.
Maalesef iptal edildi. Dün sayın Valim ile görüştüm. Sayın valimizde bunu doğruladı. Maalesef yarın yapılacak olan Duesseldorf Malatya ÖGER TUR uçak seferi Gaziantepe gidecek. Bu uçak yaklaşık 185 kişi ile geliyor. Bütün insanlar direk Malatya için bilet aldılar.Ancak uçak Gaziantepe gidiyor.
Vali beyin ifade ettiği kadarıyla biz alt yapı olarak hazırız. Yabancılar polisi, pasaport,gümrük hazırmış. Ama Silahlı Kuvvetlerimiz özellikle Hava Kuvvetlerimiz izin vermemiş.
Biz de bunun üzerine ,buradaki Avrupa'daki Malatyalılar Dernekleri olarak mağduriyetimizi Genelkurmay Başkanlığımız, Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza yazılı olarak illettik. Şu ana kadar herhangi bir yanıt gelmedi ama bekliyoruz. Bu işin aslını öğrenmek üzere beklentilerimiz var. Yoksa birileri buna engel mi olmaya çalışıyor ? Sorumuz bu
Açık ve net söylüyorum Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, sivil kuruluşlar bu olaya karşı tamamen tepkisiz kaldılar. Bu ilginçtir
Sadece Malatya değil, Sivas, Elazığ, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Adıyaman illeri bölge şehirleri ulaşımlarını mecburen Malatyamız üzerinden yapacaktı.
Ama Malatya tepkisiz, Malatya tamamen sessiz. Bunu anlayamıyoruz.
Bu işin bilincinde değiller herhalde. Sanki şehrin üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi. Bunu anlamak mümkün mü?"
GENELKURMAY'A 24 NİSAN'DA GİTMİŞ..
Bu arada, Malatya'ya dış hatlar uçak seferi yapılabilmesine ilişkin 13 Nisan tarihini taşıyan yazının 24 Nisan'da Genelkurmay Başkanlığı'na ulaştığı, iddia edildiği gibi Genelkurmay'ın bu konuda "olumsuz" bir görüş bildirmediği, durumun değerlendirilmekte olduğu bilgisi de, CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun girişimleri sonucu edinildi.
PİST KONUSU DA HALA BELİRSİZ!..
Malatya'daki yerel yetkililer, Erhaç Havaalanı'nın 9 Nisan tarihinden itibaren 6 ay süreyle ana pist onarımı gerekçesiyle ulaşıma kapatılacağı haberini de basından öğrenmişler, daha sonra yapılan girişimler üzerine, onarım çalışması "net bir planlama yapılmadan" ertelenmiş, uçak seferleri devam etmişti. Daha sonra Malatya'ya gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a da, havaalanıyla ilgili "net bir soru sorulmadığı" için, bu konuda da ne tür bir düzenleme yapıldığına, yapılacağına dair bilgi edinilememişti. Bu konuda da belirsizlik devam ediyor.