Karagöz Köyü’nün su kaynaklarının bulunduğu mevkide işletmeye açılması planlanan ve köy halkının sert tepkisine neden olan taş ocağının, su kaynaklarına etkisinin tespit edilmesi amacıyla Malatya Valiliği tarafından hazırlatılan ‘Jeolojik Etüd Raporu’nda, taş ocağında yapılacak dinamit patlatma işlemlerinin çevredeki su kaynaklarını olumsuz yönde etkilemesinin tartışılmaz olduğu belirtildi.
Malatya Valisi Vasip Şahin’in taş ocağının köy sakinleri ve kamuoyunda yarattığı büyük tepki üzerine hazırlanması talimatını verdiği raporun ortaya koyduğu bu gerçeklik sonrasında ise, ‘Peki, jeolojik etüd raporu taş ocağında yapılacak patlatma işlemlerinin su kaynaklarına zarar vermesinin tartışılmaz olduğunu tespit etmişse, bu gerçeklik yok sayılarak taş ocağına nasıl ruhsat verildi?’ sorusu gündeme geldi.
Vali Şahin’in Duyarlılığı ile Verilen Talimat
Karagöz Köyü halkını ayağa kaldıran ve protesto gösterilerine neden olan taş ocağının yarattığı infialin medya tarafından kamuoyuna aktarılmasından sonra Malatya Velisi Vasip Şahin, İl Özel İdaresi’ne taş ocağı olarak işletilecek bölgenin Jeolojik Etüdü’nün yapılması talimatını verdi.
Vali Vasip Şahin’in talimatı üzerine İl Özel İdaresi Proje ve Etüd Dairesi Jeoloji Mühendisi Ertan Polat’ı rapor hazırlaması için görevlendirdi. Jeoloji Mühendisi Ertan Polat, taş ocağının kurulacağı Karagöz Köyü Soyugür Sırtı’nda inceleme yaptıktan ve toprak numunelerine ilişkin teknik analizleri yaptıktan sonra raporunu yazarak Malatya Valiliği’ne sundu.
‘Taş Ocağı Bir Kaynağa 350, Diğer Kaynağa 770 Metre Uzaklıkta’
Sözkonusu Jeolojik Etüd Raporu’na göre, Karagöz Köyü’nün su kaynaklarının bulunduğu bölgede işletmeye açılması planlanan taş ocağının, Dağ Pınarı su kaynağına 350, Söğütlü Pınar su kaynağına ise 770 metre uzaklıkta olduğuna dikkat çekerek taş ocağında yapılacak patlatmaların bu su kaynaklarını olumsuz yönde etkilemesinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıyor.
Taş ocağının kurulacağı bölgedeki kireç taşlarının sertlik derecesinin yüksek olduğuna işaret edilen raporda, bu durumun patlatma anında meydana gelecek sarsıntıları iyi derecede iletme yeteneği oluşturduğu belirtildi.
‘Patlatmanın Yaratacağı Sarsıntı İle Su Kaynaklarını Etkileyeceği Açıktır’
Jeoloji Mühendisi Ertan Polat’ın Jeolojik Etüd Raporu’nun ‘Sonuç ve Öneriler’ bölümünde ise, taş ocağındaki faaliyetin ‘delme-patlatma’ yöntemiyle gerçekleştirileceği belirtilerek ‘Bundan ötürü, patlatmanın çevrede sarsıntı yaratacağı ve açığa çıkan enerjinin büyüklüğü ile orantılı olarak su kaynaklarını etkileyeceği açıktır’ denildi.
Raporda, patlatmanın etkisinin patlayıcının gücüne ve patlatma yöntemine bağlı olarak değişim göstereceği de kaydedildi.
Peki Ruhsat Nasıl Verildi?
Malatya Valiliği’nin talimatıyla İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan Jeolojik Etüd Raporu’nun ortaya koyduğu bu bilimsel gerçekliklerden sonra ise, ‘Bir devlet kurumunun hazırladığı bilimsel raporla, taş ocağında yapılacak patlatma işlemlerinin su kaynaklarına zarar vermesinin tartışılmaz olduğu tespit edilmiş ise, bu durum yok sayılarak taş ocağına nasıl ruhsat verildi?’ sorusu gündeme geldi.