SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Aynı Yerlere Çok Farklı Hasar Tespit Raporları! Hangi Hesapla, Ne İçin?

Aynı Yerlere Çok Farklı Hasar Tespit Raporları! Hangi Hesapla, Ne İçin?
A- A+ PAYLAŞ

"ACİL YIKILACAK, AĞIR VE ORTA HASARLILARI BİNALARI HARİTA ÜZERİNDEN PAYŞALIN DA NERELERE DENK GELDİĞİ GERÇEĞİNİ GÖRELİM’!.."

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’da hasar gören binalarla ilgili bazı ‘ilginç hasar tespit sonuçları’  kafaları karıştırıyor. Bazı örnekler akıllara,  hasar tespit sonuçlarının belirlenmesinde ‘bina sahiplerinin tanınan bilenen biri olmaları’ ve ‘bazı değerli bölgelerde, deprem sonrası planlanan imar değişiklerine göre hasar tespit sonuçlarına adeta ayar verilmesi!’ şüphelerinin oluşmasına neden oluyor. Ayrıca, yüksek katlı konut sitelerinde de ayrı incelemelerde farklı hasar raporları verilmesi, ağır ya da orta hasarlı bazı binaların raporlarının, yaptıkları binaların durumundan dolayı yasal sorumluluktan kurtulmaya çalışan müteahhit baskısı ve talebiyle değiştirildiği, daire sahibinin ileride hak kaybına yol açacak bu durumla da ilgili çok yoğun şikayetler olduğu belirtiliyor.

Depremin hemen ardından bazı kişiler tarafından, ekonomik değeri yüksek olan yerler için söylenen ve rant sağlamak amaçlı olduğu tahmin edilen ‘Burada hiç bir bina bırakılmayacak. Hasarsız olsa da binalar tamamen yıkılacak’ söylentilerin çıkarıldığı bir ortamda, şüpheli durumlar  ve iddialara karşı kamuoyuna detaylı bir açıklama yapılması bekleniyor. Vatandaşların bir kısmı ise sorun olmayan binalara adeta ‘iş bulunmasının', yeni imar planlamasındaki hedefe sorunsuz bir şekilde ulaşmak için tercih edilen ‘hukuksuz’ bir çaba olduğunu düşünüyor. 

6 Şubat’ta meydana gelen 2 büyük depremin yanı sıra, 27 Şubat günü Malatya merkezli deprem sonrasında Malatya’da birçok bina zarar gördü. İlk iki deprem sonrası Malatya il genelinde hasar tespit çalışmaları tamamlanarak sonuçlar 6 Mart günü bazı muhtarlıklarda askıya çıktı. Ancak askıya çıkarılan listeler, 27 Şubat’ta Malatya’da meydana gelen depremin hasar durumlarını değiştirmiş olabileceği gerekçesiyle aynı gün kaldırıldı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada ise ‘acil yıkılacak’ ve ‘ağır hasarlı’ binaların dışındaki, ‘orta hasar’, ‘hafif hasar’ ve ‘hasarsız’ binaların tekrar kontrol edileceği bilgisi paylaşıldı. 

Ancak bu süreçte hasar tespit çalışmaları ile ortaya çıkan bazı durumlar kafalarda soru işaretine neden oldu. 

Basın kuruluşlarına ulaşan, haberlere yorumlar yazan birçok vatandaş ‘ağır hasar’ kaydı olan binaların yapılan itirazlardan sonra ‘hasarsız’ veyahut ‘az hasarlı’ duruma nasıl geldiğine dair şüphe ve iddialarda bulundu. 

Yine depremlerden sonra yapılan bazı hasar tespitlerinde de, hasarsız veya az hasarlı binaların, daha sonra ilginç bir şekilde nasıl az hasar, orta hasar ve ağır hasar durumuna geçtiği merak konusu oldu. 

Deprem sonrası hasar tespiti yapılan binalarıyla ilgili şüpheli süreci anlatan bir vatandaş; “ 6 Şubat tarihinde meydana gelen 2 büyük depremin ardından, mülkiyeti bize ait olan ve İnönü Caddesi’nde bulunan dükkanımız , yapılan kontrolün ardından hasarsız olarak görüldü ve ilan edildi. Ancak daha sonra 27 Şubat’taki deprem gerekçe gösterilerek, kayıtlar tekrar sistemden çıkarıldı ve yeniden inceleme süreci başlatıldı. 17 Mart günü de dükkanımız yeniden kontrol edildi.” diyerek, sonraki ilginç ve şüphe çeken durumu şöyle anlattı: 

Aşama Aşama Orta Hasara Getirilmiş! 

“17 Mart günü dükkanımızın bulunduğu yerde yeniden yani 2. kez inceleme yapılacağı bildirildi ve inceleme yapılması için saatlerce bekledik. Sonunda biri erkek, diğeri kadın iki görevli , ilk incelemede hasarsız olan binamızı incelemeye başladı. Binayı gezen erkek görevli, binanın içinde bir çizik bile göremedi ve hayretle beraberindeki diğer görevliye, ‘ Gel gel bak şuralara, son zamanlarda böyle bir bina gördün mü? Hiç hasar yok’. dedi. Binayı incelemeye devam ettiler ve kendi aralarında konuşurken, yine erkek görevlinin: ‘Bizim şuanda kaldığımız yerden bile daha sağlamdır, ne yapsak bina sahibinden rica etsek de burada mı kalsak. Bu binada hiçbir hasar yok.’ dediğini de duydum. İnceleme bittikten sonra bana bina durumuyla ilgili ‘ 10 üzerinden 0 aldınız.’ dedi. Bende bunun ne anlama geldiğini sorunca, ‘Sorun yok merak etmeyin, 10 üzerinden 0 hata, yani binanızda hiçbir sorun yok, bina hasarsız.’ dedi. Binanın dışına çıktığında, kadın yetkili dış cephedeki ufak tefek boya döküntülerini gösterdi. Bunun üzerine erkek yetkili: ‘Bunların depremle ilgili olduğunu sanmıyorum ancak yine de o zaman 10 üzerinden 1 diyelim, takdiri komisyon versin.’ dedi. Birkaç gün sonra ise, bir önceki incelemede  hasarsız olan bina, bir anda ‘az hasarlı ‘ olarak internet sitesinden ilan edildi. “

“Cumhuriyet Başsavcılığı’na Şikayette Bulunacağız”

Asıl ilginç ve şüphe çeken olayın 31 Mart gününde yaşandığını belirten vatandaş, “ 31 Mart günü, binanın yeniden kontrol edileceğini söylemişler. Bizler bir anlam veremedik. 2. kez kontrol edilmiş bina hiçbir gerekçe yokken neden 3. kez kontrol ediliyordu? Neyse kontrolü yapmışlar. Bu kontrolden sonra bile ‘Binanın sağlam ve sorunsuz’ olduğunu söylemişler. Ancak aynı gün internet sitesindeki ‘az hasarlı’ kaydı, 31 Mart'taki 3. kontrolden sonra birden bire ‘orta hasarlı’ durumuna dönüşüverdi. Daha Malatya genelinde tüm binaların ikinci incelemeleri bile tamamlanmazken bizim binamız neden 3. kez incelenmişti? Aklımızda bu sorular varken hasar tespitlerin açıklandığı internet sitesine baktığımızda, bizim dükkanımızın hizasındaki binaların neredeyse tamamının ağır ve orta hasarlı olduğu bilgisine ulaştık. Depremlerden sonra bir sorun olmayan binamıza tabiri caizse neden ‘nişan alındığını’ anlar gibi olduk. Kim bilir? Belki ‘hasarsız binamız’ birilerinin hayalindeki imar planına kurban gidecek, ya da değerli bir yerde bulunan binamıza öldü fiyatına birileri fiyat teklifinde bulunacak.  Artık her ihtimal aklımıza gelir oldu. Çünkü yaşadığımız süreç normal görünmüyor. Ciddi şüphelerimiz var. Bu şüpheli durumun takipçisi olacağız. Tüm bu anlattıklarım ve hasar sürecinin nasıl değiştiği bilgisayar sistemlerindeki işlem izlerinden de ortaya çıkar. Konuyla ilgili her türlü yasal haklarımızı kullanıp, tespit yapanlar ve kararı değiştiren komisyon üyeleriyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na da şikayette bulunacağız.” ifadelerine yer verdi. 

'Acil Yıkım Kararlı' Binaların Aynı Yerde ve Toplu Bir Şekilde Olması Şüphe Uyandırıyor

Malatya kamu oyunda dikkat çeken bir ayrıntı da, Fuzuli Caddesi girişinin sağlı sollu vakit kaybetmeden yıkılması. Malatyahaber’e ulaşan bazı okuyucular,  Zapcıoğlu Caddesi, Koyunoğlu Mahallesi ve Atatürk Caddesi’nde binaların (MHP İl Binasının bulunduğu bina) kendiliğinden çöktüğünü belirterek, “Malatya’da kendiliğinden çökme tehlikesi bulunan bir çok bina bulunurken, ekiplerin belli yerlere odaklanmasına bir anlam verilemiyor. Mesela Fuzuli Caddesi bunlardan biri, o kadar tehlikeli durumda bina varken, hatta kendiliğinden çöken binalar varken söz konusu caddenin sağlı sollu vakit kaybetmeden temizlenmesi dikkat çekici. Fuzuli’nin girişindeki neredeyse bütün binaların ‘acil yıkılacak’ kategorisinde olması da dikkatlerden kaçmıyor.” diyerek ortak şüphelerini dile getiriyorlar. Yine bir vatandaşın, 27 Şubat'taki depremin hemen ardından bir kişinin iş makinesi operatörüne Fuzuli Caddesi için ‘sağlı sollu vurarak git’ talimatını verdiğini duyduğu da gelen iddialar arasında. 

Aynı durum, kargocuların olduğu sokakta, emeksiz alt kavşağında ve Niyazi Mısri civarında da gözlenirken, bu durum ise, 'Bazı yerlere daha hiç el atılmamışken, bazı yerler ise topluca ortadan kaldırılıyor. Ekonomik değeri çok yüksek olan ve Malatya'nın çarşısı denilecek yerlerdeki binaların çoğunun toplu bir şekilde acil yıkılacak kategorisinde olması dikkat çekici değil mi? Değerli yerlerin tapularını delmek anlamına gelen bu durum uygulama nedeniyle birileri rant mı peşinde?’ yorumlarına neden oldu. 

Şehrin merkezi olarak değerlendirilen bazı cadde ve sokakların belli kısımlarına yaklaşıldığında ve özellikle de buralardaki yan yana  binaların çoğunluğunda ‘Acil Yıkılacak’, ‘Ağır Hasarlı’ ve 'Orta Hasarlı' şekilde tespit sonuçlarının yer alması, yeni düşünülen imar planına ‘sorunsuz’ ve ‘hukuksuz' bir şekilde hazırlık yapıldığı iddialarını adeta doğrular nitelikte. 

‘Kimlik Numarasından Az Hasarlı, Adresten Kontrolde Orta Hasarlı’!

İstiklal Mahallesi’nde evi olduğunu söyleyen bir vatandaş ise yaşadığı ilginç ve bir o kadarda şüphe çeken durumu şöyle anlattı: 

“İlk depremlerden hemen sonra yapılan incelemede, bina ile ilgili orta hasar kaydını internet sitesinden gördük. İşin ilginç yanı bina hiç kontrol edilmemişti bile. Dış görünüşten kanaat getirmişler. İddia o ki Tunceli ilinden gelen bir teknik ekip varmış. Binalara şöyle dışardan bir bakarak kanaat getirmişler. Neyse sonra binamızda inceleme yapıldı ve binaya az hasarlı denildi. 27 Şubat tarihli deprem sonrasında yapılan incelemede ise orta hasar denildi. Binanın taşıyıcı sistemlerinde bir sorun bulamadılar. Ancak çekiçle vurulduğunda sıva hemen dökülüyormuş. Bu gerekçe ile bina birden orta hasara dönüşüverdi. İşin bir diğer ilginç yanı ise hasar tespitlerin yer adığı internet sitesinde TC Kimlik No  ile kontrol ettiğimde bina az hasarlı, aynı anda adresten kontrol ettiğimde ise bina orta hasarlı. Güler misin ağlar mısın? ” İfadelerini kullandı.  

Sistemden Adres Kontrolü Yapıldığında (Aşağıda) ‘Orta Hasarlı’ İfadesi Yer Alıyor

Aynı Yer İçin TC Kimlik Numarası Üzerinden Kontrol Yapıldığında (Aşağıda) ‘Az Hasarlı’ İfadesi Yer Alıyor

Duvarlarda Göçükler Var, Ancak Nedense Hasarsız Raporu Verildi?

Yine enteresan bir hasar tespit sonucunda ise; ‘hasarsız’ kararı verilen bir bina için ‘hasarsız’ ibaresinin hemen yanındaki açıklama kısmında ‘Taşıyıcı sistemde hasara rastlanmamıştır. Taşıyıcı olmayan duvarlarda göçüklere rastlanmıştır.” ifadelerin yer verilmesi. 

Hasar tespit duyurularının yapıldığı internet sitesinde hasarsız binalar için: “Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır.” ifadesi yer alıyor. Az Hasarlı bina için ise: “Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. Bu tanımlara göre; bir binanın duvarlarında göçük olduğu kayıtlara geçmesine rağmen nasıl olurda komisyon tarafından bina ‘kesin hasar neticesinde’ hasarsız olarak değerlendirilir?" sorusu soruluyor.

Yine aynı listede ‘ince sıva çatlakları’nın tespit edildiği bir binaya da ‘hasarsız’ raporu düzenlendiği görülüyor. 

Malatya'da bazı binalar için birinci inceleme sonuçlarının yer aldığı liste (aşağıda)

‘Duvarı Yıkılan AVM’ye Hasarsız mı Denildi?

Hasar tespit çalışmalarındaki bir başka dikkat çeken konu ise MalatyaPark AVM ile ilgili olanı. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar ve videolarda 27 Şubat günü meydana gelen deprem sonrasında AVM’nin Büyükşehir Belediye Binası’na bakan cephesindeki duvarının yıkıldığı görülüyor.  

Yine sosyal medyada dolaşan ve AVM’ye ait olduğu iddia edilen bir videoda ise bir koridorda parçalanmış betondan ayrılmış demirlerin olduğu görüntüler yer alıyor. Koridordaki görüntülerin AVM’ye ait olduğu iddia edilse de, AVM'nin Büyükşehir Belediye Binası’na bakan cephesindeki yıkılan duvarı açıkça görülüyor.  Ancak buna rağmen, hasar tespit sonuçlarının açıklandığı internet sitesinde AVM için ‘Hasarsız’ ifadesinin yer alması kafaları karıştırdı. Küçük bir sıva döküğüne bile az hasarlı denilen bir ortamda, duvarı yıkılan bir binaya nasıl ‘hasarsız’ raporu verildiği merak konusu oldu. Hele koridordan çekilen görüntü de iddia edildiği gibi AVM'ye ait ise ve bu binaya ‘hasarsız’ denilmesinin, hasar tespitlerdeki tutarsızlıkları gözler önüne serecek nitelikte olduğu değerlendiriliyor. 

AVM'nin  iç kısmına ait olduğu iddia edilen görüntü (solda), AVM'nin yıkılan duvarı (sağda) ve AVM binasıyla ilgili hasar tespitinin son halinin açıklandığı internet sitesinde yer alan hasarsız bilgisi! (altta)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ‘Hasar Tespit Sorgulamaları’nın yapıldığı sayfasındaki tanımlar (Aşağıda)

Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

70 yorum yapılmış

  • Muhammed Ali (1 yıl önce)
    Vali Galip Demirel oratokulunun spor salonunda da duvarın üstü yıkılmış ama girilebiliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • fahri (1 yıl önce)
    güzel bir site
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan Daş (1 yıl önce)
    Ölüm az, yıkım az mantığı ile Malatya fazla dikkate alınmamaktadır. İncelemelerin uzman kişilerce sağlıklı bir şekilde tarafsızca yapıldığına inanmıyorum. Malatya ilinde yapılacak incelemeleri bizzat Ankara Çevre ve Şehircilik bakanlığından (özellikle Memleketi Elazığ, Malatya, Adıyaman olmayan, bu bölgelerden evli olmayan, hiçbir mütaahit, yapı denetim şirketi, belediye başkanı, milletvekili, ile siyasi bağlantısı bulunmayan, baskı altına alınmayan ) konusunda uzman profösör seviyesinde kurul üyelerinin modern cihazlar ile tabandan çatıya kadar, gerekirse örnekler alarak ve bu örnekleri analiz yaptırmak suretiyle incelenmesi gerekir. Zagor gibi eli çekiçli ilkel inceleme şekillerini kabul etmiyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Onur (1 yıl önce)
    Benimde Fuzuli caddesindeki daireme ağır hasarlı raporu verilmişti. İtiraz süreci başladığı gün internetten itiraz ettim yeniden incelenmesi için, aynı gün hasar derecesini acil yıkılacak kategorisine alındı ve hiç kimseye sormadan mahkeme sürecine bakılmadan Fuzuli caddesi komple yerle bir edildi. Umarım geçerli sebepleri vardır. Kapalı çarşıya 150 metre mesafedeki yerim çok kıymetli idi. Bundan sonraki süreci izleyeceğiz haklarımıza neler olacak. Karar vericileri aynı zamanda vicdanları ile kararları arasına bırakıyorum. Aksi halde ileride hukuki sorunlar çıkacaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • babacan (1 yıl önce)
    aynı sorun bizim ikamette de yaşandı. Çatısı tamamen yıkılan, duvarların büyük bölümü tamamen, kalanında da çok sayıda çatlak patlak bulunan evimize önce orta hasar verdiler, sonraki incelemede ise nedense az hasara dönüştürüldü. Oysa evdeki hasar durumu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca belirlenen orta hasar kriterlerine fazlasıyla uymakta. Az hasarlı olarak belirlenen ikametimizi, bu tespiti yapan mühendise bilabedel kiraya vermek istiyorum. Buyursun az hasarlı binamızda 10 yıl kira ödemeden otursun. Nasılsa az hasarlı olduğuna göre, onarım maliyetleri de oldukça düşük olacaktır. Sil süpür, en fazla boyat tamam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin Demirel (1 yıl önce)
    Evimde gözle görülür hasar hiç olmadığı halde ben yok iken geldiklerinde ağır hasar rapor edip gitmişler, , şimdi bu iki sivri akıllı "diplomalınin" kimler olduğunu merak ediyorum,
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Aynısı bizimde başımıza geldi öyle kolaymı ya iki tane çekiçle insanların milyonlar verdiği evleri yıkmak
    %50
    %50
    Yanıtla
  • İsak (1 yıl önce)
    İlk depremde hafif hasar dedikleri catısı çökmüş, dairelerin duvarları patlamış fahri kayahandaki siteye daire başı 10.000 tl yatırıldıktan sonra ikinci kontrolde hasarsız çevrilmiş.Hasarsızsa daire başı 10.000 tl niye yaptırdınız.Belliki binayı süsleyip bilmeyene satacaklar.nede olsa sistemde hasarsız yazıyor.hasarsızsa aldığı paraları iade etsinler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Bizim binada sikinti yokken orta hasar verdiler.Adamlar cekicle yanlis tespit yapıyor.Cumhurbaskani orta hasar yıkılacak diyor yikamazsiniz yasa guclendirilir diyor dava eder binanin parasini çevre şehircilik il muddurunden aliriz.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Emrah (1 yıl önce)
    Benim bina 47 yıllık ve bu binaya az hasarlı verildi.Gelsin kendileri otursun birgün bakalım o cesaretleri varmı .. Bina artık harap olmuş ,binanın su boruları içinde patlamış,çatı yok olmuş,kiriş catlaklari var.Bina depremden değilde rutubetten yıkılacak durumda..İçinde bırakın insan yaşasın hayvan bile yaşamaz.Ama az hasarlı ..İtiraz etsek ne değişecek.Mücelli sağlık ocağının altındaki çoğu bina bu şekil ve az hasarlı denildi.Vallahi bunun altından kimse kalkamaz.Bu binalar artık miladını tamamlamış.Acik açık söyleyin girin bu binalar da ölün diyin bizde gerekeni yapalım.Bu kadar olmaz yazıklar olsun....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İbrahim (1 yıl önce)
    Arkadaşlar esas mağduriyet HAK SAHİPLİĞİ konusunda yaşanacak. Belediye yıkıp yıkıp geçiyor her yeri arsaya çeviriyor.bir örnek vermek gerekirse adamın vede eşinin toplamda iki adet mülkü var. Çalışmış cabalamis kredi çekmiş ödemesini yapıyor takı depreme kadar. Evinin biri ağır hasar görmüş diğeri az hasarlı.HAK SAHİPLİĞİ olamıyor nedeni ikisinde aynı ilçede diye. Ama biri Yeşilyurt diğeri Battalgazi ilçesinde olsa HAK SAHİPLİĞİ oluyor.bune adeletsizlik düşünün sıtma pınarı sinir cadde. Birtarafata bir dire öbür tarafta bir dairesi var Araları 20 metre ama birtarat Yeşilyurt diğeri Battalgazi bu adam hak sahibi.ikinci örnek adamın dilekte bir evi gunduzbeyde diğer evi var aynı sartlarda ikisinde Yeşilyurt ilçe sınırları içinde olduğu için HAK SAHİPLİĞİ OLMUYOR.simdi soruyorum adeletlimi bu .aynı şekilde adamın çarşı merkezde 3 adet mülkü var biri az ikisi ağır hasar görmüş HAK SAHİPLİĞİ OLMUYOR şimdi bu adamların kıymetli yerlerini yıkıp geçiyorsunuz yerine mülk vermiyorsunuz adeletmi esas sorun kargaşa HAK SAHİPLİĞİ konusunda yaşanacak ve bu Malatya mahkeme vede davalarla değil iki üç yılda 10 yılda geçse düzenleyecek. Öncelikle mağduriyetlerin giderilmesi için acilen belediye yetkilileri AFAD ve bakanlık bir çözüm bulmalı Yoksa benim tahminim bu sorumsuz Luk çok siyasiyi enkaz altında bırakacak.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MECZUP (1 yıl önce)
    İlk kontrolde az hasarlı ikinci kontrolde orta hasarlı öyle bir şey ki bir alt katımda ki komşuma ağır hasar üstünde ben oturuyorum orta hasarlı, öyle bir şey ki komşum ikinci katta oturuyor kolonlar patlamış demir dışarıda eğilmiş evin içindeki kolon da patlak demirleri dışarıda eğilmiş, benim katta duvarlar iç içe geçmiş kolonlar çatlak belki ona göre karar verdiler o zaman alt komşunun katını yıkalım geriye kalan katları güçlendirelim yanlışmıyım onlara göre öyle olması lazım, bodrum ve 1.kat kalacak 2. kat yıkılacak, 3. 4. 5. katlar kalıp güçlendirilecek şaka gibi ya.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • fatih (1 yıl önce)
    gelin kameralarla bakin. meilden ulaşın. tek daire uzeri 4 katli 30 yillik binada 4.kat duvar yola dusmus. bina icinde 3.katta kolon patlak, binada iceri girince 1.kattaki dairenin icini goruyorsunuz. ANCAK AZ HASARLİ VERMİS .VİCDANİNA TUKURDUKLERİM. AZ HASARLİ DİYE KİRA VE TASİNMA YARDİMİNDANDA FAYDALANAMADİK. DARMADAGİN OLDUK. buna az hasar diyen bina icine bakmada foto bile cekmeden yazip gitmiş. gelin kameralari gostereyim. koyunoglu m.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Ferhadiye mah. Atlas sokak no 18 deki dairmiz orta hasari verildi yanimda sistemde tekrardan az hasara dönmüş
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Kesinlikle bir yeniği var bu işte az hasarlı dedikleri binaya sistemde ağır hasarlı girmişler ne yapacağız bilmiyoruz
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Kiremit (1 yıl önce)
    Arkadaşlar bende istikla Mahallesi'nde oturuyorum iddia ediyorum ve biliyorum istiklal Mahallesi'nde deki bütün raporlar karışmıştir. Bunu bakanlığa söylediğimiz de askıda itiraz edersiniz diyor böyle bir saçmalık yok bu bir şikayetdir umarım duyan olur.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Aydın MUTLU (1 yıl önce)
    Ben cevheri zade mahallesi Özden sokak no 4 te oturuyorum bizim eve ve Bodrum'a bakmadan dışarıda gördükleri duvar kırığın görüp ağır hasarlı raporu verdiler ikinci kontrole ağır hasarlı diye ısrarla sadece baktılar ama ağır hasarlı diye rapor olduğu için bir şey yapamayız dediller ne yapacağımı bilmiyorum lütfen bana yardım eder misiniz ilk gelen ekibin hatası yüzünden
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Arkadaşlar çevre şehirlilikten gelen ekiplerin bir çoğu bu konularda sorumluluk almamak aslına bir çok hasarlı bile denmeyecek yere ağır hasarlı diyerek sorumluluk almak istemediler benim tanıdığım 2 kişi kendi yerlerini işin uzmanı üniversite hocalarına tetkik ettirdiler çevre şehirciliğin ağır hasar verdiği yere itiraz edin yazdık bu milli servettir insanlar bu şekilde mağdur edilmemeli derken diğer taraftan yıkımlar devam etmekte benim evimim yan blok yıkım işlemi yapılırken özensiz yüküm nedeniyle diğer sitede bulunan 20 dairelik blokun üzerine doğru kaydı ve orayada hasar verdi insanların 50 yılda sahip olduğu evleri bir anda yok oldu lütfen işleri uzmanlar tarafından yapılsın.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Hasar tespitine gelen teknik elemanların yorumları farklı olabiliyor. Kimisi çok tecrübeli kimisinin hiç tecrübesi yok. En ufak bir çatlağı görüp ağır hasar veren de var, bir çok çatlak olmasına rağmen orta veya az hasar veren de var. Doğrusu ne bilmiyoruz. bu işten çok anlamıyorsan en ufak bir çatlakta sorumluluk almaktan korkar ağır hasar verirsin ama o çatlağın aslında önemsiz olduğunu bilirsen ona göre davranırsın. Uzman ayrı birşey teknik eleman ayrı birşey, dile kolay 40 dairelik 1 bina bugün 100 milyon. Kesinlikle tüm binalara uzman ekip bakmalı. Bence hiçbir uzman 5 10 bin para için yalandan rapor hazırlamaz, onlarında ailesi var.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Emrah (1 yıl önce)
    Ben şahidim adamların hesabı şu özellikle sıva ve boya çatlağı olan binalara hasarsiz yazıp geçiyorlar bu çok yanlış bir durum sebep ney diye sordum burda 40 daire var 10 bin TL den 400 bin TL eder buda devlete yük vay be dedim kısacası bütün hasar tespitler şaibeli ve gerçek dışı milyonluk daireleri ağır hasar vererek yok saydilar bostanbasının adını çıkardılar demiri görüp ağır hasari bastılar 2 liralık çekiçle 2 milyonluk daireler tespit edilemez detay yok ansliz yok hep laf yine bir Akp klasiği rant
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Ben Malatya'da evi ve işyeri ağır hasar alan bir vatandaşım yerimiz yurdumuz yok kalacak yer bulamadık devletten 10bin almıştık evimizi kepcelerle yikiyorlardi geçen hafta daha ne kira ne taşınma desteği verilmedi ben başka şehirde ev tuttum ilk ay kira verdim 2inci di geliyor perisaniz nasıl verecwz devlet neden böyle aksatıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Devlet hasar tespitinde ağrır hasar vermiş binada birden fazla dairesi olanlar üniversitelerden ekip getirerek ağır hasarı hafif veya ortaya çevirip şehircilik bakanlığına ağır hasarlı binanın raporunu değiştirmek için vereceklermiş yani bastır parayı kafana göre özelden raporlar al maalesef deprem oldu kafa aynı kafa inşallah şehircilik bakanlığı bu tür raporları dikkate almaz itiraz olursa incelemeyi yeniden kendisi yapar.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Bu tür şeyler yapanları Cimer’e şikayet edin
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Büyüklerimiz Eski tas eski hamam derlerdi.Anlaşılan hiç ders alınmamış,bu dünyanın son 2000 yılındaki en büyük felaketintende bir sonuç çıkartılmamış.Farklı felaketlere maruz kalmamız için ezbere işlere devam edin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatandaş (1 yıl önce)
    Binamıza az hasar verildi sonradan birkaç kişinin baskısıyla orta hasara çevrildi şimdi itiraz edeceğiz bu seferde her il var Malatya'da askı kodları ilan edilmediği için itiraz edemezsiniz diye uyarı çıkıyor ne yapacağız şaşırdık kaldık
    %81
    %19
    Yanıtla
  • ali kaya (1 yıl önce)
    Değerli hemşerilrrim Depremler devam edeeken ilk yapılan hasar tespiti sahanın genel durumunu anlamak için bir ön rapordu ve doğal olarak hızlı yapıldı. ikinci tespitler biraz daha dikkatli olsa da herhangi bir binanın tüm bağımsız birimlerine girilemedi. Herkes mekanı terk etmişti. Apartman açıksa, ve gözlemlenebildiyse bodrum, giriş ve birinci katların 'açık olan' alanları tahlil edilerek bir rapor tanzim edildi. Sahada görev alan teknik ekibin çoğu şehir dışından geldi. Çevre Şehircilik il Müdürlüğu az hasarlı olduğundan maksimum hizmet de verildi... Muhtarların ağır mesaileriyle ikinci bir tespit yapıldı. ikinci hasar durumları muhtarlıklarda askıya çıkacak. Bir çok muhtarlık hasar gördüğünden, dijital mecrayı kullamabilen muhtarlar watsapp durumlarından askı durum paylaşımı yapsa da görselleri okunamadığından bu askı meselesi daha görülebilen bir mecrada paylaşılacak. Ve itirazlar değerlendirilip son hasar raporlarına itirazlar yapılabilecek. Malatya özelinde söyleyeyim hasar çok, çalışmalar yetersiz ama zamanla bir düzen oluşacak... Acele etmeyin ve haklarınız için mücadelede olun. Bir gerçek var ki Malatya vefat sayısı az olması sebebiyle biraz öncelik dışı gibi kaldı ve şehrin kamu yöneticilerinin de eli kolu bağlandı. Sabredin hep beraber bu ağır sürecu atlatıp tahminlerin üstünde bir performans göstereceğimden şüphem yoktur. Malatya coğrafik yerleşim tezahüründe yine var ve hep var olacak. Barınma alanlarımızı yenidenve daha yaşanbilir butik mekanlar olarak inşaa edeceğiz. Şehrin gerek büyük òlcek gerekse küçük ölçek planlarımızı gözden geçireceğiz. Zor bir süreç ancak Malatya kamuoyundan ricam suçlamalardan çok çözüm odaklı olalım. Malatya bir ada değil. 780 bin kilometre kare toprağın küçük bir parçası. Ülkenin çoğu hazine arazisidir ve şehid kanı ile satın alınmıştır.Bila bedelsiz tahsis edilebilecek konut alanlarımız var. Yeter ki konu aklı selim beyinlerde vücud bulsun..Her türlü yeniden ve daha mükemneli olmasa da muayyen bir imar yapılanması yapabiliriz. Tek şartla. iyi niyetli hemşerilerimizin sürece dahil olup şehre sahip çıkmalarıdır.. Aceleci ve rantiyeci yaklaşımları reddediyoruz. Ama kaçınılmaz. En aza indirebiliriz.Ancak modern barınma ivedi olduğundan yeni şehir planlalında paliyatif çözümler tartışmalı olacaktır.. Zira yerinden dönüşüm ve hak kayıpları meselesi ağır bir konudur. Umarım başarabiliriz. Bu çok büyük bir afet ne yazsam eksik kalıyor. Ama başarabiliriz... Yeter ki niyetler ve çalışmalar bilimsel temelde
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Öyle bir yazmissinizki Bakan konusuyor veya bir yonetici, buyuksehir belediye baskani vs gibi :) Ya da , yoksa sen misin Selahattin Gürkan bunu yazan sen isen 3 defa tahtaya vur :)
    %88
    %12
    Yanıtla
  • İşiniz göreviniz nedir bilmiyorum, ancak; 1- butik binalar yapmak için şimdiye kadar aklınız neredeydi? 2- bu zemini uygun olmayan arazilere 10,12,15 kat izinlerini verip servetlerine servet katan vurdumduymaz sorumlulardan neden hesap sormayacakmışız? Neden kimseyi suçlamayacakmışız? 3- Bir şehrin halkı perişan durumdayken, tüm servetlerini bu sorumsuz liyakatsiz yönetimler nedeniyle kaybetmiş, canları gitmişken hiç bir keşkesi, aması pişmanlığı olmayanlar hala hiç sorumsuzca öylece masalarına yapışacaklar mı? Bu makamlar bunlara mı tapulandılar?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali bey çok büyük mağduriyet yaşanacak bir konuya değinmek isterim. HAK SAHİPLİĞİ şimdi soruyorum yetkililere adamın yada eşinin aynı ilçede varsayalım Yeşilyurt ta. İki adet konutu var yıllardır çalışıp cabalamis birikim yapmış kredi çekmiş konu sahibi olmuşlar halende kredi ödüyorlar. Depremde konutun biri ağır hasarlı diğeri azhasarli diye HAK SAHİPLİĞİ olmuyor ne TOKİ'den ne krediden nede devletten hiçbir yardım alamıyor neymiş efendim azhasarli konutu varmış. Peki aynı şekilde iki konutu olan biri Yeşilyurt diğeri Battalgazi ilçelerinde olursa HAK SAHİPLİĞİ oluyor ..sizce adeletsizlik degilmi .Aynı şekilde bir şahsa ait onlarca dairesi yada dükkanı var hasarsız yada az hasarlı birtek mülkü olması durumunda hiç bir şekilde hakkı yok tokide 1 adet bile konut verilmiyor. Ya arkadaş bu belediye her tarafı yıkıp yıkıp arsa haline getiriyordu. Gerisini nasıl getirecek adamın çarşı merkezde 3 dükkanı var ikisi ağır biri az hasarlı diye adamın dunkanlarini dümdüz et arsaya çevir eeeeee sen hak sahibi değilsin de. Bu nasıl bir yasa bu nasıl bir kanun.suanda kimse farkında değil HAK SAHİPLİĞİ meselesinden belediye yıkıp yıkıp geçiyor millet zan ediyor yerine yenisi yapılacak millet uyutuluyor uyumaya devam. Esas sorunlar esas olaylar HAK SAHİPLİĞİ meselesinde patlayacak bunun biran önce belediye yetkilileri vede afad ile bakanlıkla istişare edilip mağduriyet lerin giderilmesi lazım. En azından aynı ilçede birden fazla mülkun olması konusu ha battal gazi ha Yeşilyurt ne fark ediyor zaten iç içe sinir sıtma pınarı. Bu adeletsizligi biran önce cozmezseler inanın bu iş çok belediye başkanlarını enkaza gömer
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bı hasar tespit işini bile ellerine yüzlerine bulaştırdilar,hane başı destek ödemeleri oda aynı,depremden önce o evde olduğunu ispat edebilmek için Ankara'da AFAD genel merkezine şu faturası ile dilekçe verdim on beş gün oldu halen depremzede olarak görülmüyorum
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Vatan (1 yıl önce)
    Bizim dopanşehirde site önce az hasar aldı sonra orta hasar verildi gerçektende doğrusu orta hasar çünkü kolonlarda ve koridor tavanlarında çatlaklar var ama ne hikmetse yönetici çırpınıyo az hasar almak için dilekçe üstüne dilekçe veriyor bide istanbul teknik ünüversitesine görüntü attı ordan bi bişeyler yapmaya çalışıyo yani hile hurda dönmeye başladı bazılarınn rantı kesilecek insanları resmen hasarlı binalarda ölüme terk etmeye çalışıyorlar mesela adamın aynı ikamet adresinde iki evi var biri hasarlı biri hasarsız bunlara toki ev yapmayacağı için en çok onlar çırpınıyo hasarlı evi hasarsız göstermek için
    %86
    %14
    Yanıtla
  • RSK karsds (1 yıl önce)
    İşyerimizde 13.03.23 tarihinde kontrolde ağr hasarlı denildi .ertesi gün 14.03.23 tarihinde askıya çıkmadan sisteme düşemeden gelip kendi keyfiyatlarına göre gelip orta hasarlı denildi. 2 tane kolununde demirler gözüküyor çevre şehirçiliği gittim 13.03.23 de gelip ağır hasarlı binaya askıya çıkmadan neden tekrar geldiniz biz gelmedik diyorlar gelem ekinin görüntüsünü gösterince cevapsız kaldılar . Bu binada ekmek derdine düşmüş bi personelimizin başına bişey gelse biz rabbime ne hessap vereceğiz .binamızda binatane millet vekilinin mülküyeti var . Cumhurbaşkanın hatrına oy verdim. Ben hakkımı helal etmiyorum bunlara yazıklar olsun
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Kadir (1 yıl önce)
    Yıkıyorlar yıkıyorlar tek bildikleri yıkmak yıkılması gerekiyor sa yık kardeşim.1soru niye hiçbir açıklama yok 2soru yıkılan yere ne olacak çadır seyahat mebuslar neci milletin vekilimi yoksa birilerinin maaşlı elamanımı
    %84
    %16
    Yanıtla
  • ferit (1 yıl önce)
    güzeil site
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Malatya merkezi dümdüz edin mezberelik gibi 50senelik rant ağaları ortada kalsın 1milyon dolara dükkanlar satiliyodu hepsinin elinde şişsin verdikleri paralar çünkü hep haram kazanılmış paralar en iyi hesabı Allah yapar boşverin
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Necati (1 yıl önce)
    Size daha ilginç bir hasar tespiti söyliyim. Oturduğum ev 5.kat.Adresten sorguladığımda bina az hasarlı. Yerleşim yeri yani ikametime göre sorguladığımda dairem ağır hasarlı. Binanın 1.2.3.4 katlarında oturanlar sorguladıklarında onlarda az hasar görünüyor.Benim dairemde hasar tespiti dahi yapılmadığı halde bu nasıl mümkün. Benim bildiğim binaya hasar raporu verilir. Daireye verilmez.Garip şeyler dönüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ögretmen (1 yıl önce)Necati isimli kullanıcı yorumuna
    Başka bir adreste sizin kendi adınıza şu,doğal ga, elektrik aboneliği gibi abonelik var ise yerleşim yerine göre sorgu yapınca orası da görünüyor. Çevre şehir il müdürlüğüne bir sorun. Bende de aynı durum söz konusuydu, sordum. Orada hasar max numarasını girince hangi bina olduğu görülüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Dostlar (1 yıl önce)
    Evin altındaki iş yerini görmeyip işyerinin bacasını 1.kat kolon hasarlı diyen daha mezun bile olmamış inşaat mühendislerinden ne beklemeliyizki. Mühendise burası ne dediğimde bana kolon diyen biriyle nasıl kontrol yapılır.duvardaki buvat hortumunu kiriş demirleri bükülmüş hepsi eğik diyen mühendisler kontrol için görevlendirilmiş.kendilerinide savunmaları sanki maaşmı alıyoruz biz gönüllü yapıyoruz bu işi diye savunma yapıyorlar bide.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Berk (1 yıl önce)
    Malatya.sinifta.kaldi.bugun52.gün Hala.10.000.tl.yatmadi.istiklal.mah
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Dask maduru (1 yıl önce)
    Depremde evimin orta duvarı yerinden söküldü, duvarlarda çatlaklar oluştu. Dasktan gelen experin tespiti doğrultusunda 20.000 TL ödeme yapıldı. Arkadaşımın tokideki çiziği bile olmayan eve exper bakmadan 26.000 TL ödeme yapıldı. İtiraz ettim, bir sonuç alamadım. Ne yazık ki bu ülkede tespit işlerini yabancılara yaptıracaksın. Bizden olmuyor.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Kadir (1 yıl önce)
    Ağır hasarlı verilen bina 5,6 dan sonra az hasarlı veriliyor oysaki hasarsız bir çok bina 5,6 dan sonra hasar aldı Malatyalı siyasetçilerin müteahhit olmasından dolayı örtbas ediliyor yoksa hepsinin 1. derece yakınları içeri alınacak o yüzdende Malatya depremde bile istenilerek gündem dışında tutuluyor şehir kaderine bırakıldı.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    AVM ye asla hasarlı raporu verilmez çünkü Malatya girişim grubunun . bugün bizim vekilleri belediye başkanlarını bile girişim grubu atıyor.bunlar kendini Malatya'nın efendisi olarak görüyor.bunlara ağır hasar Orta hasar vermek afedersin şey lazım.o yüzden orası ilk açılacak yerlerin arasinda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Harun (1 yıl önce)
    Orta hasar hani yoktu? ikinci kontrollerde orta hasarlı binalar nasıl oldu da az hasar oldu? 5.6'lık deprem binayı mı düzeltti? Ya da nasıl orta hasarda kaldı? Hani orta hasar yoktu? Orta hasar, konum itibari ile katma değeri bir hayli yüksek az hasarlı binaları, ağır yaparlar ise göze batar en azından orta yapalım da göze batmadan yıkılsın diye çok amaçla kullanılan bir argüman oldu. Olan arkası olmayan, adamı olmayan garibana oldu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Askı sürecine itiraz edildikten sonra kontrolleri işi bilen üniversitede görevli öğretim görevlileri tarafından kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum..Yoksa binalara gelen mühendislerin çoğu acemi karar verecek seviyede değil.Bazıları Sorumluluk almamak için orta hasar verip itirazınızı edin diyorlar.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Deniz (1 yıl önce)
    Hasar sonuçlarında çok tutarsızlık var sorgulamayı adrese göre ve askı koduna göre sorguladığında hasarsız gösteriyor, tespit yanımda yapıldı hasarsız denildi kendi bilgilerim ile sorgularsam hasarsız, fakat tapu sahibi bilgileri ile sorgularsam az hasarlı çıkıyor, normal sorgulama yaparken hasarsız olan daire neden tapu sahibi bilgisi ile hasarsız, dask yaptırırken bunun etkisi olacaktır, bilgisi olan varmı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Jkl (1 yıl önce)
    İnşallah ağır ve orta hasarlilari güçlendirip satmalarina izin vermezler. Yoksa sıradaki deprem daha büyük bir felaket olur. Çünkü daha önce güçlendirilen binaların çoğu bu depremde yıkılmış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ibrahim serçeler (1 yıl önce)
    Malatya yesilyurt hoca ahm sehit mehmet metin cad bin 8.1yani birden 12iye kadR hasarsiz ken sikorta bile odeme yaptigi halde odemeleri aldiktan sonra orta hasara donustu buhatalarin biran once giderilmesini istiyoruz ayni binalarda as ve hasarsis ve orta hasarli cikiyor neden niye lutven bircare bulunsunki 40daire basinin caresine baksinyetgililer bu oyunua bir cozum bulsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Depremi fırsat bilerek konumu güzel olan yerlerde ne amaçla raporu değiştiriyorsunuz?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bizim de binamız önemli bir konumda. Depremlerden sonra yapılan denetimlerde hasarsız çıkan binamız herhangi bir itiraz ya da sonucu etkileyebilecek yeni bir artçı olmadığı halde durduk yere yeniden gelinerek hasarlı duruma düşürülmüştür. Neden acaba? İlgili tüm mercilerde hakkımızı arayacağız. Ayrıca geldiklerinde bina hasarsız deyipte hasarlı rapor düzenleyenler hakkında gerekli işlemleri başlatacağız.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyam (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Bizim eve ilk az hasarlı verildi,ikinci rapor yıkılmış görünüyor,evimizin az hasarlı olduğunu,yıkılmamış olduğunu ispat etmeye çalışıyoruz!!!yani söyleyecek çok şey varda,şimdilik bu kadar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • necis44 (1 yıl önce)
    Malatya'mız her konuda sahipsiz kaldı, hiç kimse bir konu hakkında bilgi sahbi değil ve her zaman çareyi kaçmakta ve keşkesiz cümlelerle kapatıyor. Benden söylemesi eğer biz malatya halkı olarak vekileri, belediye başkanlarını , il idare yöneticilerini, kısaca tüm siyasileri Malatya ' da değiştirmezsek vay bizim halimize....
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Malatya Malatya (1 yıl önce)
    Benim evede ilk bakıldığında önce hasarsız dendi birkaç gün sonra hafif hasar yazıldı ikinci bakıldığın da ise orta hasarlı dendi raporda üç kolana bakıldı yoruma açıktır kolonlarda birşey görülmedi denmiş keşke tekrar bakılsa
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Degsa (1 yıl önce)
    Ahh ahh maalesef konu yine rant... Yeşiltepe yeşilkent sitesi 144 daire var ilk gelen ekip malatya da bu kadar sağlam bir yer görmedik deyip az hasar verdi.. Sonraki gelen ekip bu kadar sağlam bir yer görmedik deyip gider gitmez orta hasarı yapıştırdılar... Burayıda yiyecekler kafaya koymuşlar..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Çok basit ve v sahipleri yada evinde oturmayacak olanlar araya birilerini koyup alevere dalevere ağır /orta hasarlı evleri az hasarlı ya çevirip alçı boya yapıp satacaklar haaaa bu arkadaşların çoğu kul hakkıda yemez ha bilesiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Bazı binaların müteahhitlerinin gizli ortak olduğu mesela Güngör caddesindeki en pahalıya satılan daireleri olan iki binaya önce ağır, sonra hafif hasar raporu verildi mi? Üstelik binaların birinin üç ay önce bittiği halde bir cephesinde neredeyse duvar kalmamışken…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Talha (1 yıl önce)
    Siyasi rant ve parasal rant peşindeler olan bu, bizim evin altı kayalık çok değerli kimseye kaptırmayacaz gibisinden laflar dönüyor yine akillanmadı millet
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İnşaat Müh. Mehmet Demiröz (1 yıl önce)
    Arkadaşlar şu an hasar tespitleri çoğunlukla hatalı ve korku psikolojisi ile yapıldı işinin ehli olanlar incelesin lütfen.yeni binalarda ağır verilenlerin hemen hemen hepsi hafif yada orta hasarlı aralıkta yer alıyor.2000 yilindan önce yapılan ve hasarsız olanları bile yıkmalılar.hata yapılıyor.performanslarina bakın binaların
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Yeni binalarda ağır hasarlı dairelerin var galiba. 2000 öncesi yapılmış ve şu an sapasağlam duran evler var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Batuhan (1 yıl önce)
    Evimize ilk önce orta hasar verildi ,5.7 depreminden sonra tekrar incelenip hafif hasara çevirdiler .kiriş ve kolonlarda derin çatlaklar var kılcal değil,biz ağır hasara döner derken 5.7 heralde evi tamir etmiş.neye göre karar veriliyor mevzuat belli neden insanların canlarını bu kadar can kaybını götüp halen riske atıyorlar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • M.Ali (1 yıl önce)
    Sayın editör, Malatya da buhyuksehir vediğer iki belediyenin toplu sözleşme temsilcisi Bünyamin Geleri nin oğlu depremden sonra buyukşehirde işe başlamış. Doğru mu acaba?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • fatih (1 yıl önce)
    benim eve iki incelemede de hasarsız verdiler. şimdi adrese göre hasar sorgulama yapılınca hasarsız, ikamet adresine göre sorgulama yapınca az hasarlı çıkıyor. ikisi de aynı adres acaba numarayı falan mı yanlış girdiler diye defalarca baktım. işin özeti bu hasar tespiti işini yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. 7 kocalı hürmüz gibi adamı olan, parti pırtı ile ilgisi olan herkes kendine bir rant çıkarma peşinde. fahri kayahan- bostanbaşı bölgesindeki ağır hasarlıların tamamının güçlendirme şartıyla ağır hasardan çıkarılacağını duyuyoruz. yarın öbür gün bir deprem daha olursa bunlarda olacak can kaybının sorumlusu kim olacak. 2 ayda bir tane belediyeci veya resmi görevliye işlem yapılmadı. bundan cesaret alarak şimdi de ağır hasarları kaldırıp oradan yolunu bulma derdine düşenler var demek ki. nasılsa kimse hesap vermiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Bütün illerde hasar tespiti bitti Malatya devam ediyor diğer yerlerde binlerce temel atılıyor Malatya yine gündemde yok, ilimiz her konuda maalesef sınıfta kalmış durumda.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    O kadar kafa karıştırıcı sonuçlar var ki nereden başlasak bilmiyorum.Hasar tespitleri neden değişiyor.Bir de neden ayrıntılı yapılmıyor.özellikle az hasarlılar arasında çok fark var. Birbirine benzemeyen hasarlar az hasarlı diye rapor verilmiş.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    demedim mi bunlar habire rant için toplanıyor diye..akp li vekiller rant yerlerini belirlemek için sürekli toplantı yapıyor kupon arazi yerlerini birbirlerine peşkeş çekmek için.. millette karda soğukta su, yemek bulamıyordu..
    %85
    %15
    Yanıtla
  • ayilmaz (1 yıl önce)
    Binaların MAKS kimlik numaralarına bakın. Benim de adıma kayıtlı merkezde ve ilçede kayıtlı iki daire var. İlce deki evim hasarsız, merkezdeki evim az hasarlı. T.C den sorgulayinca adres merkezdeki evin adresi, sonuç kısmında ise ilçedeki hasarsız ve maks numarası çıkıyor.merkezdeki evin maks numarası 602.. ....., ilçedeki evin maks numarası 15.......ile basliyor. Bunu ancak elle adres tanimlama kısmından bulabiliyorum.tc ile sorgularken merkezdeki evim hasarsız gibi çıkıyor halbuki elle adres sorgularken az hasarlı çıkıyor.yazmadigim yer, gitmediğim kurum, telefon açmadığım yer kalmadı, çözemedim.magdur oldum DASK ödeme yapmiyor, senin ev hasarsız diyor halbuki gelip baktılar hasarı yazdılar, binadaki diğer komşuların raporu az hasarlı, aynı kattayim bir tek benim dairem hasarsız çıkıyor. Hata da belli ancak çözecek. Merci bulamadım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı vatandaş (1 yıl önce)ayilmaz isimli kullanıcı yorumuna
    Aynı sorun bizde de var. Hanebaşı destek dahi yatmadı… Malatya sahipsiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı vatandaş (1 yıl önce)Malatyalı vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Bugün itibariyle hanebaşı destek hesaba yattı
    0
    0
    Yanıtla
  • Gelecekten gelen Vatandaş (1 yıl önce)
    Yeni yerleşim yerleri fahri kayahan bostanbaşı vs çok büyük oranda güçlendirilip kullanılmaya devam edecek, şehir merkezi eski yerleşim yerleri komple yıkılıp yeniden imar edilecek..
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Muhtemelen mülk sahiplerinin baskısı ile öyle yapılacak ama o yeni yerleşim yerlerinde az hasarlıya çevrilen güçlendirilmiş evlerde oturan bulabilir misiniz bilemiyorum. Malatya'da yaşamaya devam etmek isteyenler (o lüks evlerin doğal müşterileri) şu an arsa - arazi bakıyorlar. Güvendikleri sağlam evlerde oturmak istiyor imkanı olanlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Malatya Büyükşehir belediye binası içinde ağır hasarlı deniliyor.Sonucunu bekleyip göreceğiz
    %86
    %14
    Yanıtla