SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bağımlılık Çalıştayı.. "Tehdit Çok Açık Şekilde Önümüzde"

Bağımlılık Çalıştayı..
A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde 2 gün sürecek olan Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı başladı.

Madde bağımlılığı hakkında farkındalık kazandırılması amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Ben Olsaydım' temalı bağımlılıkla mücadele çalıştayında; alkol, tütün, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenen çalıştayda Malatya genelinde mevcut bağımlılık ile ilgili sorunları tespit etmek ve bu sorunların tespitine yönelik çözüm önerilerini bulmak amacıyla uyuşturucu, alkol, tütün, teknoloji ve davranışsal bağımlılık konuları ele alınacak. 

Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Çalıştaya Vali Aydın Baruş, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İl Jandarma Komutanı J.  Alb. Ercan Altun, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, belediye ve üniversite temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı  

Uyuşturucu, alkol, tütün, davranışsal bağımlılık konularına yönelik genel durum ve değerlendirmelerin “Ben Olsaydım” teması altında ele alındığı, toplumu ve insanlığı olumsuz etkileyen bağımlılıkla mücadelenin daha etkin yürütülmesi için konuya ilişkin sorunların tespit edilerek çözüm önerilerinin değerlendirildiği Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayının açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Bentli; “Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun ‘Görev Bende’ ve ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’ projeleri hayata geçirilmişti. Şimdi ise ‘Ben Olsaydım’ projesi ile başlayacak çalıştayımız da; toplam 40 kurum ve kuruluş, STK temsilcileri, akademisyenler ve gönüllü kuruluşlarca, tütün, alkol, uyuşturucu ve davranış bağımlılıklarıyla mücadele için sunumlar gerçekleştirilecek ve görüşler alınacaktır. Çalışma sonucunda ilçe raporları ile beraber nihai il raporumuz hazırlanacaktır” dedi.

Vali Aydın Baruş yaptığı konuşmada, “Bugün Malatya genelinde birçok katılımcının iştirakiyle 2 gün sürecek olan Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayını başlatıyoruz. ‘Ben Olsaydım’ mottosuyla 81 ilde düzenlenen bu çalıştaylar; bağımlılıkla mücadelede yapılması gerekenler, mevcut sorunlar ve bu sorunların çözümü noktasında paydaşların önerileri ve bu öneriler çerçevesinde de düzenli olarak toplantı düzenlediğimiz Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulunda alınması gereken tedbirler, hayata geçilmesi gereken önlemlerle ilgili görüş alışverişinde bulunulacak bir toplantı olacak. Bugün bilimsel veriler ile hocalarımızın sunumları gündeme gelecek yarında çalışma grupları halinde meselenin değişik yönlerini ele alma imkânı bulacağız. 

Bağımlılık insan hayatını kısıtlayan, insanın özgür iradesine engel koyan davranışların tümüdür. Hayatımızın değişik safhalarında alışkanlıklar edinebiliyoruz. Bu alışkanlıklar hayatımıza yön veriyor. Ancak bu alışkanlıklardan bazıları artık hayatımızı kısıtlayan, sağlığımızı tehdit eden duruma geliyor. Bağımlılıkla mücadelede tabi ki meselenin hem tıbbi yönü var hem toplumsal yönü var. Tıbbi yönü ile o anlamda görev yapan bilim insanlarımız nasıl mücadele edeceğini biliyorlar ama toplum olarak ta bizim üzerimize düşen ciddi vazifeler var. Çünkü bu toplumumuzun sağlıklı bir toplum olma geleceğini ilgilendiriyor. Bu mücadeleyi sergilemek durumundayız. Madde bağımlılığının geleceğimizi tehdit eden ciddi bir tehlike durumuna geldiğini görüyoruz. Örnek verecek olursak, Malatya açısından 2020 yılında 595 Narkotik olayı varken, bu sayı 2021 yılında 1077’ye çıkmış ve bu olaylarda yakalanan şüpheli sayısı 2020 yılında 902’den 1651’e çıktığını görüyoruz. Bu tehdidin çok açık bir şekilde önümüzde olduğunu görerek çocuklarımızı kurtarmak adına, geleceğimizi kurtarmak adına bu mücadeleyi hep birlikte yürütmemiz lazım. Bu mücadeleyi yürütürken de Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulunun alacağı kararlar çerçevesinde tüm kamu kurumlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın elini taşın altına koyması gerekiyor. İki gün sürecek bu çalıştayın da ilimizdeki Bağımlılıkla Mücadele çalışmalarına çok önemli katkılar sağlayacağını, bize öngörü sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Hatice Birgül Cumurcu tarafından Bağımlılık hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

Çalıştayın sonucunda elde edilen çözüm önerileri bir rapor haline getirilerekMalatya'da bağımlılıkla mücadele sorununun çözümüne yönelik kullanılacağı ve bir nüshasının Sağlık Bakanlığına gönderileceği ifade edildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Vedat (2 yıl önce)
    En önemli haber. üzerinde en çok durulması gereken konu. Siyasetten, belediyelerin reklamından, oda başkanı reklamlarından milyon kat önemli bir konu.Maalesef şehirde madde bağımlılığı çok ileri boyutta. Adli makamlara intikal eden vaka sayılardaki artış ve şüpheli, sayısından kat kat fazla madde kullanımı var. Medyasından, STK'sına, Siyasetçisinden, A politiğine, Cemaatlerden, Sanatçısına kadar tüm şehir el ele vermek zorunda. Madde bağımlılığına gözünü kulağını kapayanlar yada kendi yakını kullanmıyor diye mevzuya duyarlılık göstermeyenler hata ediyor. Bağımlı sadece kendine değil her kese zarar. Biribirimizle uğraşmayı, hasedi, ideolojileri, reklamı, ticareti bir kenara bırakıp bu konuda tedbir almazsak yarın çok geç olabilir.
    %100
    %0
    Yanıtla