SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bağımsızlığın Kaynağı Yerellik ve Milliliktir"

0
Güncellendi - 2018-12-12 04:29:01
A- A+ PAYLAŞ

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Yerli Malı Haftası’nın yerli olan teknolojiden, bilimden, ilimden, yerel kalkınmadan, başta doğal kaynaklar olmak üzere bütün varlıkların israfının önlenmesi özünde kutlanması gerektiğini belirterek “Topraklarımızı, sularımız doğru değerlendirerek, kaynaklarımızı israf etmeden ilimle, teknolojiyle, dünya devletleri ile rekabet edecek ekonomik güce sahip olma çabası ve sorumluluğunda gelecek nesillere aktarma gayreti içine olmalıyız”dedi.

Yerli Malı Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan ZMO Şube Başkanı Fevzi Çiçek,  herkesin çocukluğunda bu haftanın iple çekilen bir hafta olduğunu hatırlatarak, haftanın sadece çocuklar nezdinde kutlanması gereken bir hafta değil toplumun tüm kesimlerine bir kültür bir bilinç aşılama mantığına dayandığını söyledi.

Kendi kendine yeten, teknolojiden bilime, tarımdan sanayiye sosyo ekonomik gelişmişliğin temelinde yerel ve yerinde kalkınma ile olacağına vurgu yapan Çiçek, buna rağmen söz konusu bu haftaya sadece tarımsal ürünlerde yerlilik olarak çok dar bir anlam yüklendiğini, bunun da haftanın anlamını özünden uzaklaştırdığını kaydetti.

Açıklamasında haftanın tarihsel sürecine ilişkin bilgi de veren Çiçek “Bu haftanın tarihsel sürecine baktığımızda temeli Cumhuriyetin ilk yıllarında savaşlardan yeni çıkmış, tarım, sanayi ekonomik gelişmenin başlatılması, milletimizin güçlenmesi, ekonomisinin düzeltilmesi, ülkemizi yeniden kurmamızı sağlamak maksadıyla 1923 yılında yapılan İzmir İktisat Kongresinde alınan kararlarla atılmıştır. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 Meclis konuşmasında yerli malının üretilmesini bunun yanı sıra tutumlu olunması konusunda konuşma yaparak bu gün kutlanan haftanın ismini koymuştur. 1946 yılında ise 12-18 Aralık tarihleri arası “Tutumluluk ve Yerli Malı” haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1983 yılında da “Tutum, Yatırım ve Yerli Malları Haftası” olarak isimlendirilmiştir. Anlam olarak önemini hiçbir dönem kaybetmeyen, milliliğin ve yerliliğin tam olarak özünü teşkil eden bu etkinlik sanki sadece okullarda çocuklar tarafından hatırlanacak, hatırlatılacak basit sosyal etkinlik olarak görülmektedir.

Ayrıca bu hafta sadece tarımsal ürünlerde yerlilik olarak çok dar bir anlam yüklenmesi ve şekil verilmesi de sanki konuyu özünden uzaklaştırmak gibi gelmektedir. Bu gün ”Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” olarak kutlanan bu hafta, yerli olan teknolojiden, bilimden, ilimden, yerel kalkınmadan, başta doğal kaynaklar olmak üzere bütün varlıkların israfının önlenmesi özünde kutlanmalıdır. En önemlisi bunu sadece okul çağında çocuklarımıza değil her yaştan bütün vatandaşlarımıza hatırlatılması ve güncel tutulması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Yerel ve bioçeşitliliğimizin korunmasına, geleneklerimizden kültürümüze yerli bütün değerlerin korunması için Yerli Malı Haftası’nın vesile olması gerektiğini belirten Çiçek, açımlamasını şöyle tamamladı:

“Özellikle içinde yaşadığımız dönem tutum, yatırım, yerli ve milli üretim daha da önem kazanmıştır. Bağımsızlığın yegane kaynağı yerellik ve milliliktir.

Yani yerli malı haftası sadece birkaç armut, elma, cevizden ibaret değildir. İçinde bizim olan gelişme adına, yatırım adına mevcut kaynaklarımızın korunması yabancılaştırılmaması adına her şeyi barındırıyor. Yoksa işi sadece elmaya armuda bırakırsak elmanın adı grany smith, armudun adı Santa Marıa oldu yıllar önce. Başta doğal kaynakların amacı dışında ve bitmeyen kaynak gibi kullanmadan, topraklarımızı, sularımız doğru değerlendirerek, kaynaklarımızı israf etmeden ilimle, teknolojiyle, dünya devletleri ile rekabet edecek ekonomik güce sahip olma çabası ve sorumluluğunda gelecek nesillere aktarma gayretiyle, samimiyetiyle”Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası”nı kutluyorum.”

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Faik (6 yıl önce)
    Kendide yerli ve millidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Kılıçarslan (6 yıl önce)
    Başkanımın dediği gibi, kendi malının kıymetini bilmeyip de herşeyi dışarda arayan,kendi varlığını unutanlara ithaf olunur.............
    0
    0
    Yanıtla